Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Φορέας Διαχείρισης Πάρκου Τρίτση: / Ο αγώνας για τη διάσωση του πολύτιμου δημόσιου χώρου της Δυτικής Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φορέας Διαχείρισης Πάρκου Τρίτση: / Ο αγώνας για τη διάσωση του πολύτιμου δημόσιου χώρου της Δυτικής Αττικής

Εμμέσως η απάντηση αφορά και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος σε επίσκεψή του στις 20 Αυγούστου και με φόντο νεκρά ψάρια έκανε λόγο για "μαύρα χάλια του πάρκου".

Ο φορέας στον μακροσκελή απολογισμό του καθιστά σαφές ότι το πάρκο δεν μπορεί να διαχειριστεί ένας και μόνο δήμος και ο δημόσιος χαρακτήρας του διασφαλίζεται "από μία σταθερή κρατική χρηματοδότηση που ο ιδρυτικός νόμος του φορέα (Ν. 4414/2016), κατοχύρωσε και μια πολυσυλλεκτική διοίκηση που μπορεί να αντεπεξέλθει στον πολλαπλό ρόλο ενός μητροπολιτικού πάρκου, καθώς και από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, όπως το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, που λαμβάνει μορφή Προεδρικού Διατάγματος και θωρακίζει το πάρκο".

Επισημαίνει ακόμη ότι η ενιαία διαχείριση θα κατοχυρωθεί αν ενσωματώσει το σύνολο των εκτάσεων που του παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο (913 στρέμματα) και όχι τα 600 στρέμματα, τα οποία στην πραγματικότητα διαχειρίζεται λόγω αυθαίρετων καταπατήσεων.

Η βαριά κληρονομιά του παρελθόντος

Έπρεπε μέσα στο χρονικό διάστημα της τριετούς θητείας του, που λήγει αρχές Οκτωβρίου, να διασφαλίσει μια υγιή λειτουργία και να θέσει τις βάσεις για μια ορθολογική διαχείριση, υπογραμμίζει και μεταξύ άλλων εξηγεί ότι όφειλε:

* "Να ξεχρεώσει υπέρογκες οφειλές, κληρονομιά προηγούμενων περιόδων κακοδιοίκησης στη ΔΕΗ και στην ΕΥΔΑΠ και να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές και μισθούς σε επί δύο χρόνια απλήρωτους εργαζομένους".

* "Να συντηρήσει τις αφημένες στο έλεος της εγκατάλειψης κτηριακές υποδομές του πάρκου, όπως την όμορφη και ζωντανή σήμερα Οθωνική Αυλή και το εντυπωσιακό, αλλά ξεχασμένο εκκλησάκι του Απ. Παύλου, έργο του Πικιώνη".

* "Να προβεί σε καθαρισμούς και κλαδεύσεις για λόγους αναζωογόνησης, αλλά και πυροπροστασίας σε όλη τη δασική έκταση του πάρκου σε συνεργασία με το Δασαρχείο Αιγάλεω, που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν, να διανοίξει διαδρομές για την πυρασφάλεια του πάρκου, αλλά και να πραγματοποιήσει επανειλημμένες δενδροφυτεύσεις για την τόνωση του πρασίνου".

* "Να αποκαταστήσει και να συντηρήσει βασικές υποδομές, όπως, για παράδειγμα, το πυροσβεστικό δίκτυο, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, το δίκτυο φωτισμού, τις γέφυρες και τις κουπαστές για την ασφάλεια των πολιτών".

* "Να τοποθετήσει καινούργιο εξοπλισμό, όπως παγκάκια, τραπεζόπαγκους, κάδους, αλλά και υπαίθρια όργανα γυμναστικής για τους επισκέπτες".

* "Να τονώσει τις ανύπαρκτες ψυχαγωγικές δραστηριότητες του πάρκου με την εκμίσθωση τριών νέων καφετεριών και καταστήματος ενοικίασης ποδηλάτων".

* "Να ανοίξει θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ σε νέους επιστήμονες, αλλά και εργάτες για να συμβάλουν στο έργο του φορέα".

* "Να υλοποιήσει μια σειρά από μελέτες και ενέργειες, που θα έδιναν λύσεις σε χρόνια προβλήματα του πάρκου, όπως για παράδειγμα αυτό του νερού".

Η αδιαφορία του Δήμου Ιλίου

Στηλιτεύει την πρακτική του δημάρχου Ιλίου, ο οποίος όχι μόνο απείχε από τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, αλλά αδιαφορεί "για τη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων, διατηρεί αμαξοστάσιο σε χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου, αποκόπτει τμήμα έκτασης 60 στρεμμάτων για μουσικές εκδηλώσεις, ενθαρρύνει παρανόμως την είσοδο και τη στάθμευση Ι.Χ. μέσα στο πάρκο".

Επιπλέον "μπλόκαρε" ώριμο μελετητικά έργο για κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αστικών λυμάτων και ανακύκλωσης νερού με διασφαλισμένη χρηματοδότηση προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Στις 16 Σεπτεμβρίου ο φορέας διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση, "στην οποία θα παρουσιάσουμε τα πεπραγμένα και τον απολογισμό της θητείας μας.

Τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον της διαχείρισης του πάρκου. Στόχος μας να υπερνικήσουμε τα εμπόδια που τίθενται στον αγώνα για τη διάσωση και ανάδειξη του πολύτιμου αυτού δημόσιου χώρου της Δυτικής Αθήνας" καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL