Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Ο ιεροκήρυκας του μίσους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ιεροκήρυκας του μίσους

Ο Αμβρόσιος χαμογελαστός ανάμεσα στον Παναγιώταρο και τον Λαγό

«Ο Σωκράτης τελείωσε τη ζωή του με κώνειο. Ο Κολοκοτρώνης στη φυλακή και ο στρατηγός Ντερτιλής στη φυλακή. Στην Εκκλησία έχουμε μάρτυρες, στην πατρίδα ήρωες. Θα σε έλεγα μάρτυρα της πατρίδας» είχε πει ο μητροπολίτης Αμβρόσιος αναφερόμενος στον χουντικό δολοφόνο Ντερτιλή κατά τη διάρκεια της κηδείας του, επισημαίνοντας επίσης ότι «έχουμε μια παραποιημένη δημοκρατία» και πως «η δημοκρατία πάσχει και οδηγείται σε διάλυση». Με αυτά τα λόγια χρωματίστηκε η κηδεία του τελευταίου ισοβίτη χουντικού Νίκου Ντερτιλή, στην οποία είχε σπεύσει να χοροστατήσει ο ομοϊδεάτης του Αμβρόσιος.

Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος, κατά κόσμος Αθανάσιος Λενής, δεν έκρυψε ποτέ τα φιλικά του αισθήματα προς την Ακροδεξιά και το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α. Οι εναγκαλισμοί του με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και οι δηλώσεις του λίγο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ότι «στην αρρωστημένη και παρακμάζουσα δημοκρατία δεν είστε μια 'μαύρη νύχτα' κι αν ωριμάσετε, μπορείτε να καταστείτε μια γλυκιά ελπίδα» ήταν από τις χαρακτηριστικές φράσεις του.

Ο Αμβρόσιος τα τελευταία χρόνια φρόντιζε να τροφοδοτεί με μίσος το ποίμνιό του μέσω του προσωπικού του ιστολογίου, από όπου συνήθιζε να επιτίθεται με μανία στην Αριστερά, στους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους ομοφυλόφιλους. «Δεν έχουμε χώρο για να φιλοξενήσουμε όλα αυτά τα στίφη των ισλαμιστών, τα οποία εκβιαστικά αποστέλλονται στην πατρίδα μας για να την αλλοιώσουν και να την κατακτήσουν. Να μη δεχθούμε τους μετανάστες στην Πελοπόννησο! Ας κρατήσουμε καθαρόαιμο τον εαυτόν μας και τον πληθυσμό μας» έγραφε ο ιεροκήρυκας του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ξεπερνώντας σε ακρότητες ακόμη και τους χρυσαυγίτες.

Για «αποβράσματα της κοινωνίας» που σήκωσαν κεφάλι έκανε λόγο ο μητροπολίτης Αμβρόσιος μετά την ψήφιση από τη Βουλή του συμφώνου συμβίωσης σε κείμενό του με την προτροπή «ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ», που καλούσε το χριστεπώνυμο πλήθος «όταν και όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μην τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! Είναι επικίνδυνοι!», με αποτέλεσμα να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και τον Ιανουάριο του 2019 να καταδικαστεί για δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος.

Το καλοκαίρι του 2018 και ενώ η χώρα θρηνούσε τους νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο Αμβρόσιος φρόντιζε να χύσει το ιερό του δηλητήριο αποδίδοντας την ανείπωτη τραγωδία «στην οργή του πανοικτίρμονος Θεού» που μας… τιμώρησε «επειδή ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του είναι… άθεοι».

Ένας νέος παπάς από την Καλαμάτα, ο πατήρ Νεόφυτος, με ανάρτησή του στο Facebook απάντησε τότε με τον πιο αποστομωτικό τρόπο στις αθλιότητες του μητροπολίτη Καλαβρύτων, γράφοντας: «Σεβόμαστε τους πάντες, ιδιαιτέρως δε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, όμως σε έναν συγκεκριμένο υπερήλικα πρέπει κάποιος να του πει ένα... ΣΚΑΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σταμάτα να πονάς και να σκανδαλίζεις τον ορθόδοξο και μη κόσμο, δεν σου φταίει ο Χριστός και η Εκκλησία σε τίποτε, σταμάτησε να τους βάζεις μπροστά για να βγάζεις την κακία σου . Είμαστε παπάδες και τα λόγια μας πρέπει να είναι ΑΜΒΡΟΣΙΑ και ΝΕΚΤΑΡ στις ψυχές των ανθρώπων όχι ΧΟΛΗ και ΞΙΔΙ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL