Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε μέτωπο 11 χλμ. - Τρία μέτωπα στο νησί / Καίγεται ο πνεύμονας της κεντρικής Εύβοιας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε μέτωπο 11 χλμ. - Τρία μέτωπα στο νησί / Καίγεται ο πνεύμονας της κεντρικής Εύβοιας

Πύρινη λαίλαπα συνεχίζει να κατακαίει, σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη, τον πνεύμονα της κεντρικής Εύβοιας μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς στην περιοχή Αγριλίτσας στις 3.16 τα ξημερώματα -γεγονός που δημιούργησε ερωτήματα ως προς τους παράγοντες που εμπλέκονται στη φωτιά- σε περιοχή Natura στο όρος Δίρφη. Άλλωστε, σύμφωνα με καταγγελία του δημάρχου της περιοχής, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά σε ασφάλτινο δρόμο -γεγονός που δημιουργεί την αίσθηση ότι όποιος ήθελε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στην περιοχή.

Η πυρκαγιά απείλησε οικισμούς, που εκκενώθηκαν το μεσημέρι, ενώ την ίδια ώρα άλλη φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή της Θήβας, όπου αρχικά είχε δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ενώ αρχικά είχε φανεί ότι έπεφτε η ένταση των ανέμων, το βράδυ η εικόνα άλλαξε και μάλιστα σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις, η δε αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων είχε αποτέλεσμα να καούν και δασώδεις περιοχές που έως εκείνη την ώρα είχαν γλιτώσει από την πύρινη λαίλαπα. Τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι φλόγες, που κατά διαστήματα έφτασαν σε ύψος 40 μέτρων, "τρέχουν" σε ιδιαίτερα δύσβατες περιοχές.

Οι δυνάμεις της πυρόσβεσης πάλευαν επί ώρες σε δύο πύρινα μέτωπα: το ένα πάνω από το χωριό Μακρυμάλλη, που κινούνταν προς τα Ψαχνά, και το δεύτερο από το Κοντοδεσπότι προς το χωριό Πλατάνα. Στη συνέχεια προστέθηκε και το μέτωπο της Ιστιαίας.

Εκκενώσεις τεσσάρων οικισμών

Δεδομένης της εξέλιξης της πυρκαγιάς, το μεσημέρι, όταν πια φάνηκε ότι γινόταν ανεξέλεγκτη, μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός, Μακρυμάλλη, Πλατάνα καθώς και η Μονή Μακρυμάλλη, όπου δημιουργήθηκε ζώνη προστασίας.

Παράλληλα, μονάδες της ομάδας ΔΙΑΣ και Άμεσης Δράσης ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις στα χωριά για να κρατηθούν μακριά από τις επικίνδυνες ζώνες οι κάτοικοι. Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη δημοτική ενότητα Μεσσαπίων του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας

ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥ NATURA 2000

Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή

Το δάσος στη Δίρφη, που καιγόταν χθες, είναι ένα από τα 19 αισθητικά δάση της χώρας του δικτύου Natura 2000.

Μάλιστα, η περιοχή που καιγόταν ήταν κοντά στο καταφύγιο άγριας ζωής Αγριλίτσα - Καταβόθρα - Καλαμάκι, καθιστώντας ακόμα βαρύτερη την οικολογική καταστροφή, καθώς η φωτιά κατακαίει συμπαγές πευκοδάσος, που φιλοξενεί πολύ σπάνια είδη πτηνών όπως ο φιδαετός και ο πετρίτης.

Αντιπυρική ζώνη προστασίας πριν από τα Ψαχνά

Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ αποφασίστηκε να δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν από την πόλη των Ψαχνών με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου. Στην περιοχή βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος δηλώνοντας με τη σειρά του ότι προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Έως αργά δινόταν μάχη για να μην φτάσει η φωτιά στα Ψαχνά.

Ισχυρή φωτιά και στην Ιστιαία

Την ώρα που όλες οι προσπάθειες ήταν στραμμένες στη μεγάλη φωτιά στα Ψαχνά της Εύβοιας, ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή της Ιστιαίας, στην περιοχή Καστανιώτισσα, “από δυο - τρεις ανεξέλεγκτες εστίες”, όπως δήλωσε η δήμαρχος της πόλης. Στην περιοχή συγκεντρώθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις από την υπόλοιπη κεντρική Ελλάδα, ενώ αρχικά κατευθύνθηκαν εκεί και τα δύο αεροσκάφη PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην περιοχή και τα διαθέσιμα Καναντέρ. Οι άνεμοι στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα ισχυροί.

Την προσοχή τράβηξε αρχικά η φωτιά στη Βοιωτία

Ιδιαίτερα έντονοι ισχυροί τοπικοί άνεμοι, που οδηγούσαν τη φωτιά προς τα όρια της Βοιωτίας με την Αττική, τροφοδότησαν όλο το πρωί φωτιά στον Πρόδρομο της Θήβας, όπου δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή έως το μεσημέρι, οπότε τα βλέμματα και οι δυνάμεις στράφηκαν προς την Εύβοια. Μάλιστα μέχρι το μεσημέρι η κατάσταση περιγραφόταν ως "ιδιαίτερα κρίσιμη" καθώς είχε αναπτυχθεί ένα μεγάλο μέτωπο, που έκαιγε δασική χαμηλή βλάστηση αλλά και ελιές.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 6 το πρωί από άγνωστη αιτία και αμέσως οι ισχυροί άνεμοι, που τοπικά ξεπερνούν ακόμη και τα 7 μποφόρ, δημιούργησαν δύο κύρια μέτωπα, τα οποία συνεχώς διευρύνονταν ανεξέλεγκτα. Στη φωτιά βρίσκονταν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού έκαναν 2 Καναντέρ και 2 ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και από άλλες περιοχές, ενώ χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα τη φωτιά.

Κυρ. Μητσοτάκης: “Πρώτο μέλημα η προστασίας της ανθρώπινης ζωής”

Με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς, το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων, των επιχειρούντων και κατά το δυνατόν τη διάσωση των οικισμών και περιουσιών. Αυτός ο στόχος ανακοινώθηκε άλλωστε τόσο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη -που βρέθηκε στην περιοχή μαζί με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο και τους υπαρχηγούς Επιχειρήσεων Σ. Κολοκούρη και Υποστήριξης Κ. Κυριακόπουλο- όσο και από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος βρέθηκε το απόγευμα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος: "Το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής" είπε.

Τέσσερα Καναντέρ σήμερα από Ιταλία - Κροατία

Αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια έγινε μετά το μεσημέρι στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας, που σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκε άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα ζήτησε οκτώ αεροσκάφη και, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης, υπήρξε θετική ανταπόκριση από την Κροατία και την Ιταλία και σήμερα αναμένονται τέσσερα Καναντέρ.

"Η Ε.Ε. κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα της μετά το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια" ανακοίνωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Χρ. Στυλιανίδης, που χθες ήταν σε επαφή με τους κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά και σήμερα θα φτάσει στην Αθήνα για να μεταβεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου θα ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Χαρτογράφηση των καμένων

Έγινε αποδεκτό από την Ε.Ε. το αίτημα της Ελλάδας για άμεση ενεργοποίηση από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της υπηρεσίας "Κοπέρνικος" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε, και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

56 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Όπως ανακοινώθηκε αργά χθες από το Πυροσβεστικό Σώμα, το τελευταίο 24ωρο και μέχρι τις 7 χθες το απόγευμα εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές.

Οι περισσότερες ανακοινώθηκε ότι αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο, ενώ, μαζί με τη γιγαντιαία επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη στην Εύβοια, συνολικά επιχείρησαν: 796 πυροσβέστες, 347 οχήματα, 274 πυροσβέστες ως πεζοπόρα τμήματα, 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 30 εθελοντές και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

Να επισημανθεί ότι τραυματίστηκε ένας εθελοντής πυροσβέστης που διακομίστηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδας και από εκεί στο ΚΑΤ. Η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με τις αρχές.

Φωτιά εκδηλώθηκε αργά χθες και σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στις Κοινότητες Κάτω Δρυμός και Αμυγδαλιά σε δασική έκταση στην ορεινή περιοχή Κάτω Δρυμός των Καλαβρύτων, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος, στην περιοχή επιχειρούσαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής με 10 άνδρες και ένα ελικόπτερο, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν τρία οχήματα του Δήμου Καλαβρύτων.

Υπό έλεγχο τέθηκε νωρίς φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βασιλικό, στο Κιάτο Κορινθίας, όπου βρέθηκαν πέντε πυροσβεστικά οχήματα με 10 άνδρες. Φωτιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή Κακόλακκος Πωγωνίου Ιωαννίνων. Υπό έλεγχο, πριν λάβει διαστάσεις, τέθηκε και η φωτιά που εκδηλώθηκε σε έκταση κοντά στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Νέας Μανωλάδας, στην Ηλεία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά ξεκίνησε από χωματερή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL