Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Στην περιοχή των Βαλκανίων παραμένει η εκδήλωση της ασθένειας / Σε έξαρση η πανώλη των χοίρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην περιοχή των Βαλκανίων παραμένει η εκδήλωση της ασθένειας / Σε έξαρση η πανώλη των χοίρων

Στον χώρο της Βαλκανικής διατηρείται η εκδήλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που, εκτός της Βουλγαρίας, τις τελευταίες ημέρες “μετακινήθηκε” και στη Σερβία, ενώ σε επαγρύπνηση παραμένουν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες και φορείς ώστε να αποφευχθεί μεταφορά του νοσήματος επί ελληνικού εδάφους.

Υπενθυμίζεται ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, όμως είναι θανατηφόρα για τους χοίρους αποδεκατίζοντας το ζωικό κεφάλαιο και καταστρέφοντας την κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στη χώρα μας.

Πρόσφατα, το υπουργείο Γεωργίας της Σερβίας ανέφερε τέσσερις περιπτώσεις εκδήλωσης της νόσου σε οικόσιτους χοίρους, όπως ανακοινώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE), εκ των οποίων οι τρεις εντοπίστηκαν στην περιοχή του Βελιγραδίου και η μία στην περιφέρεια Ποντουνάβσκι. Επτά χοίροι πέθαναν, ενώ άλλα 114 ζώα θανατώθηκαν.

Στη Βουλγαρία πάντως η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, καθώς το νόσημα εξαπλώνεται απειλώντας συνολικά τον κλάδο της χοιροτροφίας της γειτονικής χώρας, ενώ ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τρεις περιοχές (Πλέβεν, Ράζγκραντ και Ρούσε) μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων. Έχουν αναφερθεί περισσότερες από 30 εκδηλώσεις του νοσήματος σε εμπορικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις ή σε οικόσιτα ζώα και περίπου 130.000 χοίροι έχουν ήδη θανατωθεί.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Γεωργίας, η χώρα μπορεί να χάσει το σύνολο των ζώων του χοιροτροφικού κλάδου της, δηλαδή 600.000 χοίρους. Υπάρχουν 65 βιομηχανικές μονάδες εκτροφής χοίρων στη Βουλγαρία και εκπρόσωποί της εκφράζουν φόβους για πιθανές ζημιές ύψους έως 2 δισ. λέβα (1,15 εκατ. ευρώ).

Με απόφαση του Κτηνοτροφικού Συμβουλίου της χώρας δημιουργούνται ζώνες καραντίνας 20 χιλιομέτρων γύρω από όλα τα χοιροτροφεία της Βουλγαρίας.

Ως πολύ ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση την περασμένη εβδομάδα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ, κατόπιν συνάντησης με τον επίτροπο αρμόδιο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Β. Αντριουκάιτις, η υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα λάβει 2,9 εκατ. ευρώ οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. για την καταπολέμηση της νόσου.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ενώ τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα και δράσεις πρόληψης ώστε να μην “περάσει” η νόσος στη χώρα μας. Τον Οκτώβριο 2018 υπήρξε η πρώτη ενημέρωση για εστία σε αγριόχοιρο στη Βουλγαρία. Η επιζωοτία ξεκίνησε το 2013 από τη Νότια Ρωσία κι εξαπλώθηκε σε πληθυσμούς άγριων χοίρων στη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Λετονία, την Εσθονία και την Τσεχία, ενώ ενδημεί στην Υποσαχάρια Αφρική και στη Σαρδηνία.

Εντατικότερους ελέγχους προκάλεσε η ενημέρωση από τις βουλγαρικές αρχές, στις 9 Αυγούστου, όταν δηλώθηκαν κρούσματα σε δύο αγριόχοιρους που είχαν εντοπιστεί νεκροί, στην επαρχία Smolian (χωριό Zmeitsa), σε απόσταση 13 χλμ. περίπου από τα ελληνικά σύνορα.

Βασικό κίνδυνο για την είσοδο και την εξάπλωση του νοσήματος στη χώρα μας αποτελούν:

α) οι αγριόχοιροι που μετακινούνται διασυνοριακά και διατρέχουν αυξημένη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με πληθυσμούς αγριόχοιρων από χώρες όπου ενδημεί το νόσημα,

β) η σίτιση των χοίρων με υπολείμματα τροφίμων, ζωικών υποπροϊόντων και ζωοτροφών που περιέχουν τον ιό.

Αύξηση της επαγρύπνησης υπάρχει από όλες τις κτηνιατρικές αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς (κτηνοτρόφοι, κυνηγοί, θηροφύλακες, κτηνοτροφικοί και κυνηγετικοί σύλλογοι, ορειβατικοί σύλλογοι, δασοφύλακες και Δασικές Υπηρεσίες), τουλάχιστον από το 2017, παρακολουθώντας την εξέλιξη της επιζωοτίας στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Λιθουανία και την Ιταλία (Σαρδηνία), ώστε να διασφαλιστεί η αποτροπή εισόδου του νοσήματος στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8/8 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης, με αφορμή το θέμα αυτό, άνοιξε “παράθυρο” για προσλήψεις συμβασιούχων με αμφισβητούμενες διαδικασίες, καθώς αφορούν μεν στην αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων κινδύνων, όμως είναι πάγιου κι όχι έκτακτου χαρακτήρα. Μάλιστα είχε ήδη έτοιμο σχέδιο υπουργικής απόφασης για την πρόσληψη, άμεσα, 46 κτηνιάτρων για ένα έτος, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL