Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ισχυρός σεισμός στην Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισχυρός σεισμός στην Αττική

Ο πρώτος ισχυρός σεισμός που κούνησε αρκετά την Αττική μετά το 1999 σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στις 2.10 μ.μ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,1 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 4 χιλιόμετρα βόρειας της Μαγούλας και 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχου στην ΕΡΤ, "το κύριο κομμάτι της ακολουθίας είναι στο δυτικό τμήμα της ζώνης που έδωσε τον σεισμό του 1999, δηλαδή ακριβώς πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, εκεί που συνδέεται το Θριάσιο Πεδίο με τον όγκο της Πάρνηθας.

Πιθανόν, όπως είπε, στον σημερινό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ να έσπασε κάποιο κομμάτι του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει τότε και πρόσθεσε πως "σαν να ήταν ένας πολύ καθυστερημένος μετασεισμός, με καθυστέρηση εικοσαετίας”.

Αμέσως μετά τον σεισμό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον νέο γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά βρέθηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου συγκλήθηκε το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για προληπτικούς λόγους αλλά και για αποτίμηση και σχεδιασμό δράσεων φορέων. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, "ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούσαν στο χώρο της Δυτικής Αττικής για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή", ενώ αστυνομία και πυροσβεστική βρέθηκαν στους δρόμους για να συνδράμουν όπου χρειάζεται.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αστυνομικοί περιπολούσαν ιδιαίτερα στη δυτική Αττική αλλά και σε Δραπετσώνα, Πειραιά και το κέντρο της Αθήνας, όπου μαζί με τη δημοτική αστυνομία φρόντισαν να μην πλησιάζουν πολίτες ετοιμόρροπα κτήρια.

Τέσσερις ελαφρά τραυματίες

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν καταγραφεί τέσσερις ελαφρά τραυματίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο "πανικόβλητος επισκέπτης φαίνεται ότι χτύπησε άθελά του με τον αγκώνα του επισκέπτρια σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο έφτασε αμέσως στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη μέριμνα στην τουρίστρια".

Όπως έγινε γνωστό, ένα παιδί 8 ετών μεταφέρθηκε από το Καματερό με ελαφρά τραύματα εξαιτίας πτώσης καμινάδας, ενώ ακόμα δύο άτομα με ελαφρά τραύματα πήγαν μόνοι τους στο Θριάσειο.

Πτώσεις ακατοίκητων κτηρίων και προβλήματα σε τοιχοποιία παλιών κτηρίων

Στην πρώτη ενημέρωση μετά τον σεισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας επισήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές. Οι μόνες ζημιές που έχουν αναφερθεί έως τώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρχε, ήταν πτώση ακατοίκητων κτηρίων σε Δραπετσώνα και Πετράλωνα αλλά και ζημιές στην τοιχοποιία κτηρίων σε Πειραιά, Αιγάλεω και Μοναστηράκι.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η υπηρεσία δέχθηκε 60 κλήσεις. Οι περισσότερες εξ αυτών αφορούσαν μόνο καταγραφές -π.χ. ταμπέλες που κρέμονταν- και 31 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες.

Σε δηλώσεις του ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς μίλησε για ζημιές σε προσόψεις κτηρίων και καθιζήσεις, με τα περισσότερα περιστατικά να καταγράφονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, λέγοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Όπως έγινε γνωστό, στη Βουλή ράγισε ένας τοίχος στα γραφεία του ΚΚΕ και έσπασε ένα τζάμι στον χώρο της έκθεσης, ενώ πρόσοψη κτηρίου στην οδό Ερμού 88 έπεσε, καθώς επίσης και μέρος παλιού ταινιόδρομου μεταφοράς λιπασμάτων στη θέση Κάκαρη στην περιοχή των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στο Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό Μουσείο μετακινήθηκαν κάποια μικροαντικείμενα στις προθήκες, ενώ παρατηρήθηκαν επιφανειακά προβλήματα στους σοβάδες του Αρχαιολογικού. Κατά την ίδια ανακοίνωση, τα "σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στη Μονή Δαφνίου. Σημειώθηκε κατακρήμνιση του ανατολικού τμήματος του βορείου εξωτερικού περιβόλου. Αυτοψία έγινε στο Καθολικό και υπάρχουν προβλήματα μόνο στους σοβάδες. Η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν υπέστησαν ζημίες τα ψηφιδωτά. Στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Ελευσίνας δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα".

Σε επιφυλακή για τις επόμενες 48 ώρες

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν για όλες τις εξελίξεις. Πρόσθεσε επίσης ότι σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και εφόσον χρειαστεί. Κατά την ίδια ενημέρωση, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν πρόσκαιρα προβλήματα λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, σε γενική επιφυλακή τέθηκε το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και η 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκης) τέθηκε σε κατάσταση γενικής επιφυλακής. Σε πρώτη φάση, περιπολούσαν 150 πυροσβεστικά οχήματα, 350 πυροσβέστες καθώς και 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί για παροχή βοήθειας και εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υποστήριξης που τυχόν απαιτηθεί.

"Περαιτέρω, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος συγκλήθηκε το κατά άρθρο 75 του Ν. 4249/2014 Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων με διευρυμένη σύνθεση καθώς και η προβλεπόμενη υποστηρικτική ομάδα Διαχείρισης Συμβάντων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος" τονίζει η πυροσβεστική.

Σε δηλώσεις του ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε επιφυλακή για το προσεχές 48ωρο, σημειώνοντας ότι "η πόλη άντεξε και θα αντέξει".

Μικρές και μεμονωμένες διακοπές ρεύματος

Μικρές και μεμονωμένες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν χθες σε κάποια σημεία της Αθήνας και περιοχών της Αττικής, χωρίς πάντως να υπάρχουν ζημιές / βλάβες στα δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης και χωρίς να έχει καταγραφεί κάποιο εκτεταμένο πρόβλημα ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ). Αντίστοιχα, κανένα πρόβλημα δεν παρουσιάστηκε στα δίκτυα μεταφοράς και στην υψηλή τάση (ΑΔΜΗΕ).

Δήμος Αθηναίων: Αυτοψίες και απαγορευτική σήμανση σε ετοιμόρροπα κτήρια

Στον Δήμο Αθηναίων, αμέσως μετά τον σεισμό ο δήμαρχος Γ. Μπρούλιας συγκάλεσε το όργανο πολιτικής προστασίας προκειμένου να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις από τη δόνηση. Αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση των απαγορευτικών σημάνσεων στα 88 ετοιμόρροπα κτήρια προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι διερχόμενοι πεζοί από πτώση υλικών και να εμποδιστεί η στάθμευση οχημάτων. Κλιμάκια μηχανικών του δήμου έκαναν αυτοψία σε παιδικούς σταθμούς όπου διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξαν φθορές στις κτηριακές υποδομές και κατά τη διάρκεια της μέρας έκαναν αυτοψίες σε δημοτικά κτήρια.

Μαγούλα: Μικρής έκτασης πτώσεις αντικειμένων

Στη Μαγούλα, παρά τον τρόμο που σκόρπισε ο Εγκέλαδος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Τσουκαλά δεν υπήρξαν εκτεταμένες φθορές. Επικαλούμενος την ενημέρωσή του από την πυροσβεστική και την αστυνομία δήλωσε επίσης πως δεν υπήρξε εισαγωγή σε νοσοκομείο από αιτία που σχετίζεται με τον σεισμό. “Οι πτώσεις αντικειμένων ήταν μικρής έκτασης, παρά τη μεγάλη διάρκεια του σεισμού, που συνοδεύτηκε από έντονο βουητό” σχολίασε στην “Α” ο δήμαρχος Ελευσίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL