Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ / "Παράνομη η διοικητική κράτηση στην περίπτωση υποβολής αιτήματος ασύλου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ / "Παράνομη η διοικητική κράτηση στην περίπτωση υποβολής αιτήματος ασύλου"

Έντονη ανησυχία για τις αυξημένες διοικητικές κρατήσεις παράτυπων μεταναστών σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό επιστροφών εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) σε ειδική του έκθεση με έτος αναφοράς το 2018, ειδικά στην περίπτωση που αυτοί καταθέτουν αίτημα ασύλου. Παράλληλα, ο ΣτΠ επισημαίνει ότι πανευρωπαϊκά το σύστημα επιστροφών είναι αναποτελεσματικό, γιατί, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat για το 2017, επιστράφηκαν στις πατρίδες τους 188.905 πολίτες τρίτων χωρών έναντι 618.780 παράτυπα διαμενόντων στην Ε.Ε. που είχαν καταγραφεί.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη χώρα μας, με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας να δείχνουν “μείωση στις αναγκαστικές επιστροφές κατά 42%, ενώ ο συνολικός αριθμός των διοικητικά κρατούμενων υπερβαίνει για δεύτερη χρονιά τους 3.000, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη λειτουργία της διοικητικής κράτησης ως ένδειξη αποτυχίας των άλλων διαδικασιών”. Το 2018 υλοποιήθηκαν μόνον 7.776 αναγκαστικές επιστροφές έναντι 13.439 το 2017. Οι δε εθελούσιες επιστροφές που διενεργήθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης το 2018 ήταν ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος αντιστοιχώντας στις 4.968 έναντι 5.657.

Παράλληλα, ως κυρίαρχο πρόβλημα αναδεικνύει ο ΣτΠ την “μακρά παραμονή των αιτούντων άσυλο σε γεωγραφικό περιορισμό στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, με τον αριθμό τους να είναι συντριπτικά πολλαπλάσιος από τον ρυθμό των επανεισδοχών που η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας της 18ης Μαρτίου του 2016 φιλοδοξούσε ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στη γείτονα χώρα”. Άλλωστε, η χώρα μας είναι στην πρώτη πεντάδα χωρών που το 2018 έχει δεχθεί τους περισσότερους αιτούντες άσυλο σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και σε αναλογία με τον πληθυσμό της. Ταυτόχρονα, ο ΣτΠ επισημαίνει ότι ο Ν. 4520/2018 δεν κατόρθωσε να επιλύσει το πρόβλημα της ταχείας εκκαθάρισης μεταγενέστερων αιτημάτων ασύλου “προκειμένου να προστατεύονται άτομα ευάλωτα, που έχουν ουσιώδεις νέους λόγους διεθνούς προστασίας”.

Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, ο ΣτΠ κάνει ένα βήμα παραπέρα υπογραμμίζοντας ότι η υπέρβαση του μέτρου της διοικητικής κράτησης για τους παράτυπους μετανάστες “δημιουργεί νέα ζητήματα νομιμότητας ως προς την διαδικασία επιστροφών”, αφού η επίκληση από τις διωκτικές αρχές του όρου της επικινδυνότητας των παράτυπων μεταναστών προς την δημόσια τάξη “τείνει να εργαλειοποιήσει τον Ποινικό Κώδικα, μετεξελίσσοντας τη διοικητική κράτηση σε κανόνα”. “Στο δε ενδεχόμενο ο παράτυπος μετανάστης να υποβάλει αίτημα ασύλου, η επιστροφή του στη χώρα καταγωγής τους αναστέλλεται, αλλά η διοικητική κράτηση για λόγους δημοσίας τάξεως εξακολουθεί [...] καταστρατηγώντας τη Σύμβαση της Γενεύης βάσει της οποίας προβλέπεται ότι συμβαλλόμενες χώρες δεσμεύονται να μην επιβάλουν ποινικές κυρώσεις στους πρόσφυγες λόγω της παράνομης εισόδου ή της διαμονής στο έδαφός τους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL