Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Χρειάζεται χρόνος και χρήμα για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρειάζεται χρόνος και χρήμα για την αποκατάσταση των ζημιών

Θεσσαλονίκη. Η επαναφορά στην «κανονικότητα» ή καλύτερα στη ρουτίνα της καθημερινότητας θα αργήσει να επανέλθει στις περιοχές της Χαλκιδικής που χτυπήθηκαν από τη φονική κακοκαιρία. Το ηλεκτρικό ρεύμα και η υδροδότηση μπορεί να αποκαταστάθηκαν σταδιακά στο μεγαλύτερο μέρος της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, αλλά οι ζημιές που έχει αφήσει το πέρασμα της σούπερ καταιγίδας είναι μεγάλες σε επιχειρήσεις, σπίτια και φυτικό κεφάλαιο και θα χρειαστούν χρόνο και χρήμα.

Με δεδομένο ότι πάνω από όλα είναι οι ανθρώπινες ζωές, και δυστυχώς σε αυτήν την καταστροφή θρηνούμε επτά ζωές, χθες στο νοσοκομείο του Πολυγύρου και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παρέμεναν για νοσηλεία 14 άτομα που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης. Ανάμεσά τους και παιδιά, αλλά, σύμφωνα με τους γιατρούς με εξαίρεση μια 72χρονη γυναίκα που βρίσκεται από προχθές διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Παπανικολάου, όλοι οι υπόλοιποι τραυματίες δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη ζωή τους.

Χθες το νοσοκομείο Πολυγύρου επισκέφθηκε ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, που ευχήθηκε περαστικά σε Έλληνες και τουρίστες που τραυματίστηκαν κατά τη θεομηνία. Μιλώντας στην ΕΡΤ3 δήλωσε την ικανοποίησή του για το επίπεδο ετοιμότητας και εξυπηρέτησης των τραυματιών, αλλά και την επάρκεια του εξοπλισμού του. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο το συγκεκριμένο νοσοκομείο απέκτησε για πρώτη φορά ΜΕΘ, την οποία εγκαινίασε ο πρώην αν. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης.

Ανυπολόγιστη η ζημιά

Και χθες τα συνεργεία της ΠΚΜ, των δήμων και της Πυροσβεστικής δούλευαν για να απομακρύνουν σπασμένα δέντρα και άλλα ογκώδη αντικείμενα από τις παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας που έπληξε ο κυκλώνας. Μέχρι και χθες δεν υπήρχε σαφής εικόνα αποτίμησης των ζημιών. Καταστηματάρχες και οι ιδιοκτήτες μπιτς μπαρ υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν κοντά ένα δεκαήμερο για να ξαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους και πολλοί θα χρειαστούν καινούργιο εξοπλισμό, αφού σε πάρα πολλές περιπτώσεις τίποτε δεν έμεινε όρθιο. Ξαπλώστρες, ομπρέλες θαλάσσης, τέντες και τεχνικός εξοπλισμός έχουν γίνει μια άμορφη μάζα.

Παράλληλα εστιάτορες και έμποροι τροφίμων, κυρίως μικρών καταστημάτων, δηλώνουν ότι έχουν υποστεί ζημιές χιλιάδων ευρώ εξαιτίας της διήμερης διακοπής ρεύματος, αφού θα χρειαστεί να πετάξουν μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων τους. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες επίσης έχουν να αντικαταστήσουν ξαπλώστρες, ομπρέλες και άλλες κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεών τους, που δεν άντεξαν στις δυνατές ριπές του αέρα.

Επίσης υπάρχουν οικισμοί όπου δεν έμεινε σκεπή πάνω στα σπίτια, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνος και αρκετό χρήμα για την επισκευή τους. Χθες ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών προσπαθούσαν να τα αδειάσουν μετά τις προβλέψεις για νέα έντονα καιρικά φαινόμενα από σήμερα το βράδυ και αύριο.

Οι γκρίνιες των κατοίκων και των εμπόρων για τη διήμερη διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης δεν έλειψαν, αν και όλοι αναγνώριζαν ότι το καιρικό αυτό φαινόμενο ήταν πρωτόγνωρο και μεγάλης έντασης. Ζημιές έχουν υποστεί και πολλές βάρκες, που ο αέρας τις σήκωσε από τα σημεία όπου τις είχαν οι ιδιοκτήτες τους και τις έριξε πολλά μέτρα μακριά.

Μετά τη φονική καταιγίδα της Τετάρτης, χθες ξέσπασε φωτιά σε αγροτική περιοχή της Νικήτης, στη Σιθωνία, γύρω στις 12 το μεσημέρι. Με δεδομένο ότι ο νομός βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Πυροσβεστική επί ποδός, άμεσα έσπευσαν στο σημείο 9 πυροσβεστικά οχήματα, 18 πυροσβέστες και μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα και στις 4 το απόγευμα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές, είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Ανησυχία για επιπτώσεις στον τουρισμό

Παράλληλα υπάρχει ανησυχία μήπως οι εικόνες με τις καταστροφές που έγιναν λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους τουρίστες που έχουν κλείσει ήδη καταλύματα. Την Πέμπτη παρατηρήθηκε ένα μικρό κύμα φυγής, κυρίως από παραθεριστές που ήρθαν στη Χαλκιδική οδικώς και διέμεναν είτε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια είτε σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο λόγος της αποχώρησής τους δεν ήταν ο φόβος από τη δύσκολη εμπειρία που είχαν, αλλά το γεγονός ότι δεν είχαν τα καταλύματά τους νερό και ρεύμα. Αντίθετα στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που είχαν γεννήτριες, δεν υπήρξε κύμα φυγής, ενώ σύμφωνα με τους ξενοδόχους δεν υπάρχουν ενδείξεις για ακυρώσεις κρατήσεων.

Η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο Αριστοτέλης» προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι «η δύσκολη μέρα για τη Χαλκιδική πέρασε» εκφράζοντα παράλληλα την απέραντη λύπη των μελών της για τα επτά θύματα της τραγωδίας. Τονίζει ότι η Χαλκιδική «έχει επανέλθει στην κανονικότητά της» και το περιβάλλον αποκαταστάθηκε ακόμη και στη δυτική πλευρά όπου χτύπησε ο κυκλώνας και πως «είναι έτοιμη από σήμερα να υποδεχθεί τους νέους επισκέπτες, αλλά και να εξυπηρετήσει τους ήδη διαμένοντες όπως έκανε πάντα».

Σ. Φάμελλος: “Επείγει η προσαρμογή μας στην κλιματική αλλαγή”

«Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι μία από τις σύγχρονες πολιτικές που επείγουν» δήλωσε χθες ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 FM με αφορμή τις καταστροφές που προκάλεσαν το ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Για το θέμα της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική σχολίασε πως «στην περίπτωση των πυλώνων υψηλής τάσης δεν μπορούσε να προβλεφθεί μια τέτοια καταστροφή, μιας και οι πυλώνες αυτοί σχεδιάζονται με όλα τα διεθνή στάνταρ ασφαλείας, δεν είναι μια αυθαίρετη κατασκευή, ένα κιόσκι ή μια ταράτσα με φωτοβολταϊκά που πέσανε» και τόνισε ότι «μιλάμε για μια φθορά σε πολύ ισχυρές κατασκευές, που μας υποχρεώνει να προσαρμόσουμε στην κλιματική αλλαγή πλέον και τον τεχνικό σχεδιασμό, π.χ. πώς σχεδιάζουμε αντιπλημμυρικά έργα, λιμενικά έργα, γέφυρες, οδούς κοντά στη θάλασσα ή πάνω από ποτάμια, είναι αλλαγές που πρέπει να μπουν και στο τεχνικό πρωτόκολλο της χώρας μας».

Για τη διαχείριση της κατάστασης σχολίασε πως «γνωρίζω κι εγώ ότι τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ δουλεύουν ήδη νυχθημερόν από προχθές και, τουλάχιστον από τις πληροφορίες που είχα, το σύστημα πολιτικής προστασίας λειτούργησε και με πολλές διαθέσιμες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή, οχήματα που είχαν μεταφερθεί ήδη με βάση την αναγγελία του φαινομένου. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, παρότι έχει υποβάλει την παραίτησή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ξενύχτησε στο κέντρο επιχειρήσεων και προσπάθησε να μεταφερθούν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις επιτόπου».

Τέλος για τη λειτουργία του 112, αφού εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν το σύστημα θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε τόσο μη αναμενόμενα ακραία φαινόμενα που δεν μπορείς να προβλέψεις πού ακριβώς θα «χτυπήσουν», δήλωσε: «Εμείς πράγματι το 2014 βρήκαμε τον διαγωνισμό, μια σύμβαση που ήταν στον αέρα λόγω της ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το έργο, στη συνέχεια χρειάστηκε να βρούμε προϋπολογισμό, να τροποποιήσουμε νομοθετικά τα θέματα [...] και σήμερα δοκιμάζεται σε πιλοτική εφαρμογή, προγραμματισμένη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δεν απέκλειε να υπάρχουν διακοπές ρεύματος στη Χαλκιδική και μετά την αποκατάσταση των βλαβών χθες και σήμερα, αν και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τον ρυθμό αποκατάσταση των ζημιών από τον ΑΔΜΗΕ.

Ολγα Γεροβασίλη: Επιχείρηση παραπληροφόρησης για το 112

Για "απίστευτη επιχείρηση παραπληροφόρησης του κόσμου σε εξέλιξη, στην οποία μετέχει σύσσωμη η κυβέρνηση, μαζί και ο φερόμενος ως νέος γ.γ. Πολιτικής Προστασίας για τον οποίο δεν έχει υπάρξει ακόμα απόφαση ορισμού του", κάνει λόγο η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με το ζήτημα του 112 σε χθεσινή της δήλωση.

"Οι δοκιμές για το σύστημα 112, που πραγματοποιούνται σήμερα, έχουν προγραμματιστεί από τις 5 Ιουλίου με το έγγραφο που επισυνάπτουμε, έχουν προηγηθεί αντίστοιχες δοκιμές στις 30 Ιανουαρίου 2019 και εντάσσονται στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας του συστήματος, που αποφασίστηκε με πρακτικό της επιτροπής παρακολούθησης" ανέφερε, καταλήγοντας ότι "το τραγικότερο που επιχειρείται, το οποίο δηλώνει και παντελή άγνοια για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χρησιμοποιούνται ανάλογα συστήματα, είναι να πειστεί η κοινή γνώμη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα προειδοποίησης του κόσμου για καιρικά φαινόμενα για τα οποία, με τα συστήματα που διαθέτει η χώρα, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ούτε η έκταση, ούτε ο χρόνος, ούτε η περιοχή που θα εκδηλωθούν αλλά ούτε και οι πιθανές επιπτώσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL