Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική - Προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική - Προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών (Video)

Εξι νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τις τελευταίες ώρες τον νομό Χαλκιδικής. Ένα ανήλικο αγόρι έγινε το έκτο θύμα των πολύνεκρων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις προηγούμενες ώρες την Χαλκιδική.https://www.youtube.com/embed/Ge_GJM8XHYI

Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, πρόκειται για 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος. Εκεί τραυματίστηκε επίσης θανάσιμα μια 54χρονη, επίσης από τη Ρουμανία, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο δημαρχείο Ν. Μουδανιών υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη.

Εκτός κινδύνου στο "Γ.Γεννηματάς" πέντε παιδιά που τραυματίστηκαν

Πέντε παιδιά , τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι , ηλικίας από 3,5 έως 13 ετών, που τραυματίστηκαν από αιωρούμενα αντικείμενα λόγω της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" . Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από τις περιοχές Φλογητών και Νέων Πλάγιων Χαλκιδικής.

"Είναι τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι που έχουν θλαστικά τραύματα και είναι όλα εκτός κινδύνου. Μόνο το ένα που είχε θλαστικά τραύματα στο κεφάλι χρειάστηκε να χειρουργηθεί και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Είναι παιδιά οικογενειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που βρίσκονταν εκεί για τουρισμό. Το ένα κορίτσι , ηλικίας 13 ετών είναι Σερβίδα, ενώ τα υπόλοιπα είναι παιδιά Ελλήνων» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου "Γ.Γεννηματάς", Μελπομένη Τσούγκα.

https://www.youtube.com/embed/oV7op_Cambg

Ανήλικο αγόρι το έκτο θύμα

Ένα ανήλικο αγόρι έγινε το έκτο θύμα των πολύνεκρων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Χαλκιδική. Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, πρόκειται για 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος. Εκεί τραυματίστηκε επίσης θανάσιμα 54χρονη γυναίκα, επίσης από τη Ρουμανία, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη όπου το όχημα φαίνεται πως ανατράπηκε από σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους, που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους -κατά πληροφορίες είναι 18 ετών- που είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο ΕΚΑΒ αναφέρουν δεκάδες περιπτώσεις τραυματιών που διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν με ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική λίγο μετά τη 01.00, αναφέρεται ότι ως εκείνη την ώρα είχαν γίνει τριάντα διασώσεις από κατοικίες και οχήματα και εκατοντάδες κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων από το οδόστρωμα και αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα.

Αρκετές περιοχές του νομού βυθίστηκαν στο σκοτάδι, εξέλιξη η οποία δυσχεραίνει την πρόσβαση των σωστικών μέσων στα σημεία που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Στον 62χρονο αλιέα που αγνοείτο από χθες το απόγευμα στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής ανήκει η σορός που εντοπίστηκε το μεσημέρι

Στον 62χρονο αλιέα που αγνοείτο από χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα υπό κακές καιρικές συνθήκες, ανήκει η σορός που εντοπίστηκε το μεσημέρι από ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας 6,8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου στην ίδια περιοχή. 

Η σορός περισυνελέγη από σκάφος του λιμενικού σώματος και μεταφέρθηκε στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών όπου αναγνωρίστηκε από τους οικείους τους.

Κινητοποίηση των αρχών της περιφέρειας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι «η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες και επισκέπτες ειδικά στη Χαλκιδική, τόσο στη Σιθωνία, όσο και στην Κασσάνδρα, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες», σημείωσε.

«Γι' αυτό συνιστά περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών, παραμονή σε ασφαλείς χώρους και τήρηση των οδηγιών των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των υπαλλήλων των Δήμων, μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα οριστικά».

Σαράντα μηχανήματα της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας καθαρίζουν το οδικό δίκτυο και προσπαθούν να το διατηρήσουν προσβάσιμο στην Πιερία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως στη Χαλκιδική, που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, εξηγεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εξάλλου, περισσότερα από 100 στελέχη του προσωπικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων αρχών και προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τα εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα, προσφέροντας βοήθεια στους πολίτες σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές- Προσπάθειες για άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότητησης στην περιοχή

Την οδύνη του για τα θύματα της θεομηνίας στη Χαλκιδική εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, νωρίς σήμερα το πρωί, στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά.

«Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου εκ μέρους όλων […] Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών και είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους, στους ανθρώπους που έχασαν τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους», τόνισε ο υπουργός.

«Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ως χώρα, για να συμπαρασταθούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας πως μεταξύ των έξι νεκρών, υπηκόων Ρωσίας, Ρουμανίας και Τσεχίας, είναι και δύο παιδιά. Ένας ψαράς αγνοείται και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση με όλα τα μέσα για τον εντοπισμό του.

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί για να συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και ταυτόχρονα να κλείσουμε πολύ γρήγορα τις πληγές -και θα το κάνουμε- γιατί αυτή είναι η αποστολή μας, αυτή είναι η αποστολή των Σωμάτων Σσφαλείας, αυτή είναι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή είναι η αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί τελικά όλοι μας συνεργαζόμενοι μπορούμε να φέρουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Απένειμε, δε, τα εύσημα σε όλους όσοι εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. «Θέλω να απονείμω τα εύσημα σε όλους όσοι είναι παρόντες εδώ κι ένα 24ωρο και με αυταπάρνηση εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να ομαλοποιήσουν τη ζωή των πολιτών στη Χαλκιδική. Θα εργαστούμε και τις επόμενες ώρες και μέρες έτσι ώστε να επανέλθει η ζωή στην περιοχή. Αυτό είναι το καθήκον μας» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός έφτασε στα Νέα Μουδανιά γύρω στις 6:30 το πρωί προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας «για τη διαχείριση ενός πολύ κρίσιμου περιστατικού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις δηλώσεις που ακολούθησαν.

"Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέτοιο φαινόμενο"

Για πρωτόγνωρη καταστροφή κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος, αναπληρωτής δημάρχου Ν. Προποντίδας, Κώστας Κοκκινίδης. "Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέτοιο φαινόμενο. Έχουν γίνει πάρα πολλές ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές. Υπήρξε διευρυμένη σύσκεψη. Υπάρχουν κλιμάκια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα Πολλές επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχειακές μονάδες που είναι χωρίς ρεύμα" σημείωσε ο κ. Κοκκινίδης.

Κατά τις 9:30 το βράδυ έρχεται ένα δυνατό μπουρίνι και ακούμε ένα δυνατό μπαμ, νομίζαμε ότι θα γκρεμιστεί το σπίτι, μια λαμαρίνα έπεσε πάνω στη σκάλα του σπιτιού" είπε ένας από τους εκατοντάδες κατοίκους των Νέων Μουδανιών ο οποίος όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά τα διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα που έχει ζήσει, τέτοιες καιρικές συνθήκες δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά.

Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες

Ο αναπληρωτής δημάρχου Ν. Προποντίδας τόνισε ότι "έχουν γίνει επίσης πολύ μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες, σε ελιές, φυστίκια και σε εποχιακά λαχανικά. Είναι μεγάλης έκτασης περιμένουμε να μας ενημερώσουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί".

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ - seleo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL