Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή υπερυπουργείο αστυνόμευσης και καταστολής;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή υπερυπουργείο αστυνόμευσης και καταστολής;

Από τα μεσάνυχτα της 8ης Ιουλίου, όταν και βγήκε το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη (Προεδρικό Διάταγμα 81), οι λέξεις "αλληλεγγύη" και "ανθρώπινα δικαιώματα" δεν υπάρχουν πια στους τίτλους των υπουργείων. Από εκείνη τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και ούτε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως τουλάχιστον το ξέραμε. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 81, υπάρχει πια ένα νέο υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο οποίο ενσωματώθηκε ολόκληρο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μαζί με τις αυτοτελείς του υπηρεσίες (Πρώτη Υποδοχή, Άσυλο, Προσφυγών), η Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής του επίσης πρώην υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μαζί με όλες τις οργανικές μονάδες που ανήκουν σε αυτή, καθώς και η Ειδική Γραμματεία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων, Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και Άλλων Πόρων από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η μόνη υπηρεσία που παύει πια να ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), που, σύμφωνα με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα, υπάγεται πια απευθείας στον πρωθυπουργό.

Έχουμε δηλαδή ένα υπουργείο που στην ουσία αποτελείται από δυόμισι υπουργεία και κάτι ψιλά, που εκτείνεται από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία έως το Άσυλο, τη Μετανάστευση, τα hotspot, τα κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, τα κέντρα κράτησης μέχρι και τις φυλακές και την Ιατροδικαστική Υπηρεσία!

Έτσι διαμορφώνεται μια ομπρέλα "ασφάλειας", όπως θέλουν να επαναλαμβάνουν οι νέοι υπουργοί, η οποία όμως δεν φαίνεται να περιλαμβάνει την ασφάλεια ή τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που αφορούν οι ενσωματωμένες υπηρεσίες του νέου υπερυπουργείου, όπως φάνηκε δυστυχώς από τις κατά τα άλλα μετριοπαθείς δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιώργου Κουμουτσάκου.

Κι αυτό γιατί το μεταναστευτικό - ζήτημα παρουσιάζεται στις χθεσινές δηλώσεις τους ως μια διαχείριση που στον πυρήνα της είναι οι fasttrack διαδικασίες απόδοσης ασύλου αλλά και οι επιστροφές. Δεν υπάρχει καμία αναφορά ακόμα -ούτε στο πρόγραμμα της Ν.Δ. υπήρχε- για την ένταξη των χιλιάδων πια αναγνωρισμένων προσφύγων, τα παιδιά των οποίων μάλιστα βρίσκονται ήδη στα σχολεία. Καμία αναφορά και για τους χιλιάδες μετανάστες που νομίμως διαμένουν στη χώρα ή για τους επίσης χιλιάδες που οι αιτήσεις τους -πολιτογράφησης ή άδειας παραμονής- εκκρεμούν.

Καμία αναφορά και σχετικά με τι θα γίνει με τα προγράμματα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα μέσω των προγραμμάτων της Ύπατης Αρμοστείας, του γνωστού προγράμματος ESTIA, το οποίο βρισκόταν υπό την αιγίδα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αναμενόταν να περάσει στους δήμους. Άγνωστη, και η μοίρα του προγράμματος HELIOS, που περιελάμβανε προγράμματα ελληνομάθιας για ενήλικες πρόσφυγες και ένταξη σε αγορά εργασίας.

Την ίδια ώρα, η πραγματικότητα του 2019 είναι ότι στην Ελλάδα βρίσκεται πια ένας προσφυγικός πληθυσμός που φτάνει περί τους 70.000 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι ευάλωτες περιπτώσεις, οικογένειες, και μπορεί να συμπληρώνουν και τρία χρόνια στη χώρα, με πάνω από 13.000 προσφυγόπουλα στα σχολεία σε ΔΥΕΠ ή στις κανονικές τάξεις και 15.000 - 17.000 αιτούντες άσυλο να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Δεν πρόκειται για χώρα transit, όπως φαίνεται να θεωρεί τη χώρα η Ν.Δ. αν δει κάποιος το προεκλογικό πρόγραμμά της.

Ενδεικτικές των προθέσεων της νέας κυβέρνησης είναι οι χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου στο stonisi.gr: «Ο πρώτος είναι η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, ο δεύτερος είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, ο τρίτος είναι η ταχεία διεκπεραίωση των αιτούντων άσυλο και ο τέταρτος είναι να δημιουργηθούν κλειστά φυλασσόμενα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και όχι να υπάρχει αυτή η κατάσταση, η αναρχία, η οποία υπάρχει και βλέπουμε κάθε μέρα στη Μόρια και στη Μυτιλήνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία για την ασφάλεια των πολιτών, για την υγιεινή τους και για την εγκληματικότητα».

Και αναπόφευκτα το ερώτημα προκύπτει: θα βρεθούν υπό κράτηση γύρω στις 17.000 αιτούντες άσυλο που έχει εγκλωβίσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας στα νησιά, η πλειονότητα των οποίων είναι οικογένειες; Θυμίζουμε ότι στην αρχή της εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας είχε γίνει κάτι τέτοιο, μέχρι που διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν εφικτό δεδομένου ότι οι διαδικασίες ασύλου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και λείπει ο απαραίτητος πληθυσμός δικηγόρων, υπαλλήλων και μεταφραστών για να ολοκληρώνονται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο οι διαδικασίες. Θα βρεθούν ξαφνικά εκατοντάδες μεταφραστές κουρμάτζι, σορανί, φαρσί και άλλων γλωσσών που πολλοί ούτε στο χάρτη δεν ξέρουν να βρουν;

Δ. Βίτσας: “Περιμένουμε αντίδραση από την Ε.Ε.”

Η ενσωμάτωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στηλιτεύθηκε χθες από τους απερχόμενους υπουργούς Όλγα Γεροβασίλη και Δημήτρη Βίτσα. «Δεν θα μείνει έτσι αυτό» που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη μεταναστευτική πολιτική, «περιμένω την πρώτη αντίδραση», από την Ε.Ε., την Κομισιόν, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τόνισε ο πρώην αρμόδιος υπουργός Δ. Βίτσας στον ρ/σ Στο Κόκκινο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μόνο στην Ουγγαρία η μεταναστευτική πολιτική είναι στην αστυνομία και συμπλήρωσε: «-Και δεν είμαι σίγουρος».

«Ειδικά στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και σε άλλα, στέλνεται σαφές μήνυμα συντηρητισμού και μερικές φορές και ακραίας αντιμετώπισης» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα:"Υπάρχει η άδεια παραμονής για τους κατόχους golden visa, ανθρώπους που έρχονται και επενδύουν στην Ελλάδα και παίρνουν άδεια παραμονής. Θα περνούν από την αστυνομία αυτοί; Ή τα στελέχη επιχειρήσεων τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. που έρχονται να εργαστούν στην Ελλάδα, ή εποχικοί εργαζόμενοι τρίτων χωρών, ή σπουδαστές τρίτων χωρών. Τι θα γίνει η δομή του υπουργείου Εσωτερικών που υπάρχει για ζητήματα αδειών παραμονής; Θα περνούν από την αστυνομία;» αναρωτήθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL