Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Σοφία Κατζάνη: Διώκομαι γιατί δίδαξα στα παιδιά ανθρωπιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σοφία Κατζάνη: Διώκομαι γιατί δίδαξα στα παιδιά ανθρωπιά

Είπε στα παιδιά να μην φοβούνται, προσπάθησε να τα απαλλάξει από τον φόβο που οι γονείς τους είχαν καλλιεργήσει για τα προσφυγόπουλα. Τους δίδαξε ανθρωπιά και βρέθηκε αντιμέτωπη με την οργή των γονιών τους και με μια αγωγή 50.000 ευρώ από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στο Άνω Βαθύ της Σάμου. «Υπόσχομαι να συνεχίσω να διδάσκω στα παιδιά ανθρωπιά όσες προσπάθειες εκφοβισμού κι αν υπάρξουν», είπε χθες μιλώντας στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα, η εξαιρετική εκπαιδευτικός Σοφία Κατζάνη.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/645071016&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


H Σοφία Κατζάνη, είναι εκπαιδευτικός Γενικής Αγωγής, αναπληρώτρια, η οποία λόγω των προσόντων και της εμπειρίας της προσελήφθη πέρυσι από τον πίνακα της Ειδικής Αγωγής για να κάνει παράλληλη στήριξη σε μαθητή Δημοτικού Σχολείου στο Άνω Βαθύ της Σάμου. Η αφήγησή της αποκαλύπτει πόσο μαύρο μπορεί να υπάρξει σε μια κοινωνία.

Ένα πρωί της 27ης Φεβρουαρίου με φώναξαν μαζί με την δασκάλα της τάξης – ενώ κάναμε μάθημα – στο γραφείο του Διευθυντή, όπου μας περίμενε μια ομάδα γονέων. Ήταν πολύ επιθετικοί και μας κατηγόρησαν γιατί την προηγουμένη είχαμε προσπαθήσει να καθησυχάσουμε τα παιδιά τους τα οποία ήταν ανήσυχα «μήπως κολλήσουν αρρώστιες» από τα προσφυγόπουλα που επρόκειτο να φοιτήσουν στο σχολείο μας, σε απογευματινή βάρδια, αλλά θα χρησιμοποιούσαν τα ίδια θρανία. Μήνες μετά, δύο ημέρες πριν την λήξη του σχολικού έτους κατέθεσαν αγωγή εναντίον μου, ζητώντας 50.000 ευρώ, με κατηγορίες και επιχειρήματα αναληθή.

Εμένα και κάθε εκπαιδευτικό, η Πολιτεία μας έχει βάλει στα σχολεία για να διδάξουμε τον ανθρωπισμό. Είπα, λοιπόν στα παιδιά να μην φοβούνται και διώκομαι σήμερα γιατί υπερασπίστηκα το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Τον Φεβρουάριο, στο γραφείο του Διευθυντή μου είπαν ότι δεν έπρεπε να μιλήσουμε στα παιδιά για ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα χωρίς να έχει προηγηθεί γενικότερη συζήτηση και προσπάθησαν να παρέμβουν στο εκπαιδευτικό μου έργο, ζητώντας μου να περιοριστώ στα μαθήματα. Γλώσσα, Ιστορία κλπ. Όμως ο εκπαιδευτικός διαπαιδαγωγεί. Αυτός είναι ο ρόλος του.

Πριν έρθουν τα προσφυγόπουλα να φοιτήσουν στο σχολείο μας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποφάσισε αποχή των παιδιών από τα μαθήματα που κράτησε για 3,5 εβδομάδες και σταμάτησε με παρέμβαση εισαγγελέα.

Βάσει του νόμου, πριν την έναρξη των μαθημάτων σε τάξεις ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων), η διεύθυνση του σχολείου οφείλει να προετοιμάζει τα παιδιά με κοινές δράσεις κλπ. Στο σχολείο μας δεν έγινε καμία κοινή δράση, ενώ με την έναρξη της ΔΥΕΠ, άρχισε ο απόλυτος διαχωρισμός των παιδιών.

Συνολικά, νομίζω πως τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν η Διεύθυνση είχε διαφορετική στάση. Στις 14 Μαΐου κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη έκανε αυτοψία στο σχολείο και διαπίστωσε ότι τα προσφυγόπουλα όχι μόνο δεν είχαν ποτέ συναντηθεί με τα άλλα παιδιά αλλά έκαναν διάλειμμα σε χωριστά προαύλια (τις ώρες του ολοήμερου), πήγαιναν σε χωριστές τουαλέτες και – φυσικά – δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για κοινή εκπαιδευτική δράση.

Όλους αυτούς τους μήνες υπήρξαν και γονείς που διαφοροποιήθηκαν και στην αποχή έστειλαν τα παιδιά τους σχολείο κι άλλοι που με τον τρόπο τους μου συμπαραστάθηκαν. Υπήρξε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης από φορείς της εκπαίδευσης εντός κι εκτός Σάμου που μου δίνει πολύ κουράγιο. Ο στόχος είναι να μην φοβάσαι, να ασκείς το εκπαιδευτικό σου έργο και τον παιδαγωγικό σου ρόλο. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτήν την στήριξη, τη στήριξη συνολικά στον εκπαιδευτικό που προσπαθεί να κάνει το έργο του με τον καλύτερο τρόπο.

Υπόσχομαι να συνεχίσω να διδάσκω στα παιδιά ανθρωπιά, μη διαχωρίζοντας τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και θα το κάνω όσες προσπάθειες εκφοβισμού κι αν υπάρξουν. Γιατί αυτός ο διαχωρισμός διαμορφώνει τις συνειδήσεις των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο. Τα διαφορετικά προαύλια, οι διαφορετικές τουαλέτες, όλα αυτά είναι και αντισυνταγματικά, γιατί ευνοούν την ανάπτυξη των διακρίσεων. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν και τα άλλα παιδιά, να γνωρίζουν το διαφορετικό να μην γίνονται φοβικοί άνθρωποι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL