Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ρεσάλτο εργολαβικών εταιρείων μεσω outsourcing στον δημόσιο τομέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρεσάλτο εργολαβικών εταιρείων μεσω outsourcing στον δημόσιο τομέα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης το 2014 ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναπτύσσει τη στρατηγική των απολύσεων

Δεν είναι μόνο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που βλέπουν ως "χρυσή επιταγή" την ενδεχόμενη άνοδο στην πρωθυπουργία του Κυρ. Μητσοτάκη. Στους 18 μήνες της θητείας του στη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο νυν επικεφαλής της Ν.Δ. είχε ξεδιπλώσει με ειλικρίνεια το όνειρό του για μια δημόσια διοίκηση συρρικνωμένη, μη αξιοκρατική και λεηλατημένη από τις εργολαβικές ιδιωτικές εταιρείες σε όλα πεδία της δημόσιας διοίκησης.

Στην περίφημη "Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014-2016", που είχε τη μεταρρυθμιστική βούλα Μητσοτάκη, καίρια θέση κατείχε το λεγόμενο "outsourcing", η εκχώρηση δηλαδή δημόσιων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Φιλέτα για τον αρχηγό της Ν.Δ. και πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο τομέας της καθαριότητας και της φύλαξης δημόσιων κτηρίων, από τα υπουργεία έως τα σχολεία. Όχι τυχαία, εξάλλου, στο στόχαστρο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων που επέβαλε ο Κυρ. Μητσοτάκης μπήκαν καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, φύλακες σε αρχαιολογικούς χώρους κ.ά., ενώ, πάλι όχι τυχαία, πλήθος διαθέσιμων και κατόπιν απολυμένων αντλήθηκε από τη δεξαμενή των εκπαιδευτικών Τεχνικής Εκπαίδευσης, πασίδηλα προς όφελος των πλείστων ΙΕΚ τεχνικής κατάρτισης.

Το επιχείρημα για την ανάγκη του outsourcing στο Δημόσιο διαθέτει νεοφιλελεύθερη συνοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένο με μια άλλη βίαιη επιλογή, την περαιτέρω συρρίκνωση του Δημοσίου με την επαναφορά του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Προκειμένου μην καταρρευσει ο πολύπαθος κρατικός μηχανισμός με την επαναφορά του μνημονιακού κανόνα 1 προς 5, η εκχώρηση κρίσιμων υπηρεσιών προς τις εργολαβικές εταιρείες θα εμφανιστεί ως μονόδρομος μπρος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργήσουν τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις που θα επιταθούν από την εφαρμογή του 1 προς 5.

Έκανε γενικό διευθυντή τον προϊστάμενο που ήρθε τελευταίος στις κρίσεις του 2010!

Το πώς εννοούσε τη μεταρρυθμιστική πολιτική στον δημόσιο τομέα ο αρχηγός της Ν.Δ. το έδωσε να το καταλάβουν όλοι πλήρως με δύο βασικούς νόμους, τον νόμο της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων (4250/2014) και τον νόμο για την επιλογή των προϊσταμένων στο Δημόσιο (4275/2014).

Με τον τελευταίο, ο Κυρ. Μητσοτάκης προώθησε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο σύμφωνα με το οποίο με την έναρξη ισχύος των νέων οργανισμών των υπουργείων έληγαν οι θητείες όλων των προϊσταμένων όλων των ιεραρχικών επιπέδων (τμήματος, διεύθυνσης και γενικής διεύθυνσης). Στη θέση τους ορίζονταν νέοι, οι οποίοι θα λαμβάνονταν "κατά προτεραιότητα από τους προϊσταμένους που υπηρετούν στον οικείο φορέα και ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένου του ίδιου επιπέδου κατόπιν επιλογής κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των οικείων προεδρικών διαταγμάτων". Ωστόσο, στον ίδιο νόμο (άρθρο 5) προβλεπόταν επίσης η δυνατότητα "κατ’ εξαίρεση" να τοποθετούνται με απλή Υπουργική Απόφαση "αναπληρωτές προϊστάμενοι".

Έτσι, εκμεταλλευόμενος το πελατειακό προνόμιο, που ο ίδιος θεσμοθέτησε για τον εαυτό του, ο Κυρ. Μητσοτάκης καθαίρεσε εν ριπή οφθαλμού τον γενικό διευθυντή του ΥΔΜΗΔ Δ. Παπαδημοτρόπουλο, ο οποίος είχε καταταγεί πρώτος στις κρίσεις του 2010 με τον Νόμο Ραγκούση, και στη θέση του τοποθέτησε τον άξιο... τελευταίο στην κατάταξη προϊστάμενο κατά τις ίδιες κρίσεις του 2010! Οι επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη μιλούν από μόνες του. Στις τρεις γενικές διευθύνσεις του υπουργείου του τοποθέτησε τους εξής τρεις: 1) τον τελευταίο της αξιολόγησης του 2010, 2) τον έβδομο της αξιολόγησης του 2010, 3) ένα υπάλληλο που δεν είχε ζητήσει καν να κριθεί το 2010".

Ρουσφετολογική μοριοδότηση δημοτικών αστυνομικών

Δείγμα του μεταρρυθμιστικού του πλάνου ήταν και η περίφημη ρουσφετολογική μοριοδότηση δημοτικών αστυνομικών της "σειράς" του 2010, στην οποία το Σώμα Επιθεώρησης Ελεγκτών εντόπισε δεκάδες πλαστά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας.

Πρόκειται για την περίφημη προκήρυξη πρόσληψης δημοτικών αστυνομικών του 2009 μέσω της οποίας ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διαδικασίας μετακινήσεων που συνδέονταν με το καθεστώς διαθεσιμότητας, μοριοδότησε τους προσληφθέντες υπαλλήλους με 20 μόρια με το πρόσχημα ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, παρά το γεγονός ότι η μοναδική εμπλοκή του ΑΣΕΠ ήταν κατοπινή, στην εξέταση ενστάσεων και μάλιστα για έναν και μόνο πίνακα από το σύνολο της διαδικασίας.

Ο ΑΣΕΠ, κοινώς, ούτε έδωσε έγκριση για την προκήρυξη ούτε συμμετείχε με κάποιο μέλος του στη διαδικασία ούτε φυσικά έκανε δειγματοληπτικό έλεγχο στα δικαιολογητικά που είχαν κατατεθεί. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεώρησε ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί του διαγωνισμού αυτού θα πρέπει να έχουν έξτρα μοριοδότηση για τη μετακίνησή τους σε θέσεις της επιλογής τους ορίζοντας φωτογραφικά με εγκύκλιό του πως η δυνατότητα άσκησης ένστασης ενώπιον του ΑΣΕΠ συγκαταλέγεται στις «λοιπές διαδικασίες υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ» και άρα μοριοδοτείται νομίμως.

Δεξαμενή απολύσεων μέσω της αξιολόγησης

Αλησμόνητο μνημείο της νεοφιλελεύθερης λογικής που διαποτίζει τον επικεφαλής της Ν.Δ. ήταν και η θεσμοθέτηση του συστήματος της συγκριτικής αξιολόγησης με τη χρήση της ποσόστωσης, με την υποχρεωτική δηλαδή βαθμολόγηση του 15% ως ανεπαρκών, του 60% ως μέτριων και του 25% ως άριστων. Πέρα από τα προφανή φαινόμενα ανθρωποφαγίας που θα μπορούσε να να καλλιεργήσει μεταξύ των εργαζομένων του Δημοσίου ένα τέτοιο σύστημα, είχε πασίδηλο στόχο την εγκαθίδρυση ενός μόνιμου μηχανισμού απολύσεων, που έρχονταν να προστεθούν στις απολύσεις και τις αναγκαστικές αποχωρήσεις μέσω της διαθεσιμότητας.

Μηδέν έργο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Είναι τέλος αξιομνημόνευτο σημείο πως κατά τη 18μηνη θητεία του ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν άφησε ούτε ένα έργο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, παρά την πάγια δηλωμένη προτεραιότητά του για την καταπόλεμηση της γραφειοκρατίας. Ακόμη και το μεσαιωνικό πρόγραμμα της ΣΥΖΕΥΞΙΣ I για τις τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές του Δημοσίου, το οποίο παρέμεινε παρατημένο απ' όλες τις προηγούμενες ηγεσίες, παρέμεινε παντελώς αναξιοποίητο και επί ηγεσίας Μητσοτάκη. Αντίθετα, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το μόνο που επιχείρησε ο αρχηγός της Ν.Δ. ήταν να διεμβολίσει την υποχρεωτική ηλεκτρονική δημοσίευση αποφάσεων στη Διαύγεια. Με την κατάθεση τροπολογίας που υπέγραφε ο ίδιος, καθιστούσε έγκυρες τις πληρωμές που είχαν γίνει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 ακόμη κι αν οι σχετικές αποφάσεις δεν είχαν αναρτηθεί στη Διαύγεια, παρακάμπτοντας την ουσία του συστήματος για τη διαφάνεια των διοικητικών αποφάσεων. Η τροπολογία αποσύρθηκε άρον - άρον μετά την κατακραυγή ακόμη και του ΠΑΣΟΚ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL