Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ευγένιο Μπάρμπα και Takis στον Ομφαλό της Γης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευγένιο Μπάρμπα και Takis στον Ομφαλό της Γης

Ιδρυτής του Θεάτρου Odin και της Διεθνούς Σχολής Θεατρικής Ανθρωπολογίας, ο Ευγένιο Μπάρμπα τιμάται φέτος με ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει μεθόδους εργασίας και θεατρικά εργαστήρια για νέους ηθοποιούς από τον ίδιο και συνεργάτες του

Από τους μεγάλους δασκάλους του σύγχρονου θεάτρου, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την ανανέωση της θεατρικής θεωρίας και πράξης, ο Ευγένιο Μπάρμπα, τιμάται φέτος από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το οποίο οργανώνει από 4 έως και 6 Ιουλίου ένα αφιέρωμα στη μέθοδο και τη σκέψη του με τον ίδιο τον διάσημο σκηνοθέτη, συγγραφέα και ερευνητή παρόντα.

Το αφιέρωμα στον ιδρυτή του Θεάτρου Odin και της Διεθνούς Σχολής Θεατρικής Ανθρωπολογίας περιλαμβάνει παρουσιάσεις μεθόδου εργασίας και θεατρικά εργαστήρια για νέους ηθοποιούς από τον ίδιο τον Μπάρμπα, συνεργάτες και ηθοποιούς του. Θα παρουσιαστούν επίσης θεατρικοί μονόλογοι σε σκηνοθεσία δική του, καθώς και η παράσταση «Great cities under the moon”, ενώ θα παραβρεθούν ξένοι και Έλληνες ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Σαμπατακάκης, ο Περικλής Μουστάκης, ο Κώστας Βάντζος κ.ά. Από το αφιέρωμα δεν λείπουν προβολές ταινιών και βιντεοεγκαταστάσεις.

Γεννημένος στη νότια Ιταλία το 1936, ο Μπάρμπα μετανάστευσε στη Νορβηγία το 1954, ενώ από το 1962 έως το 1964 σπούδασε θέατρο στην Πολωνία, περνώντας τρία χρόνια με τον Γιέρζι Γκροτόφσκι. Ταξίδεψε στην Ινδία και δημοσίευσε ένα δοκίμιο πάνω στο θεατρικό είδος Κατακάλι. Ίδρυσε το Θέατρο Όντιν στο Όσλο και το μετέφερε στη Δανία το 1966, σκηνοθετώντας μέχρι σήμερα παραστάσεις οι οποίες περιόδευσαν στην Ευρώπη, τη βόρεια και τη νότια Αμερική. Το 1979 ίδρυσε την ISTA, τη Διεθνή Σχολή Θεατρικής Ανθρωπολογίας.

Το φετινό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών περιλαμβάνει επίσης την ολοκλήρωση του σεμιναρίου φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη με έκθεση έργων στο τέλος Οκτωβρίου με θέμα «Οι Δελφοί πέρα από τα αρχαία», αλλά και την ολοκλήρωση στις 29 Ιουνίου διεπιστημονικών σεμιναρίων για το περιβάλλον σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και υποψήφιους διδάκτορες ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων υπό την εποπτεία του καθηγητή Παναγιώτη Ροϊλού.

O Takis και τα γλυπτά του

«Ο Takis επέστρεψε στους Δελφούς με την εμπειρία πενήντα χρόνων όταν το 2000 ήρθε για να εγκαταστήσει τα γλυπτά του» έλεγε χθες κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος ο επιμελητής της έκθεσης του Takis Τάκης Μαυρωτάς αναφερόμενος στην ημερίδα που θα γίνει στους Δελφούς το φθινόπωρο για τον μεγάλο γλύπτη αλλά και μέρος της έκθεσης έργων του από την Tate Modern.

Το θέμα της ημερίδας είναι «Ο γλύπτης Takis και ο 21ος αιώνας. Θέσεις και ανατροπές» με τη συμμετοχή διευθυντών μουσείων, ιστορικών, κριτικών της τέχνης και επιμελητών που γνωρίζουν σε βάθος το έργο του και που ο καθένας, από τη δική του σκοπιά, θα αναλύσει και θα προσδιορίσει την προσφορά του στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης.

Η εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και θα συντονίσει η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα. Θα συμμετάσχουν οι Αλεξάνδρα Βουτυρά, Κώστας Βαρώτσος, Εμμανουήλ Μαυρομάτης, Μένια Κούλη, Μαρία Μαραγκού, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη και Σάνια Παππά.

Επίσης, θα υπάρξει αφιέρωμα στον μεγάλο γλύπτη που θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Δελφών με αφορμή την έκθεση που είχε γίνει το 2000 με τα Μουσικά Κουτιά και το αφιέρωμα στον Απόλλωνα, που ανήκουν στις συλλογές του Κέντρου Δελφών, αλλά και έργα συλλεκτών ιδιωτών.

Αναφορικά με τις εκδηλώσεις που οργανώνει ο Σύλλογος «Οι φίλοι του ευρωπαϊκού πολιτιστικού κέντρου Δελφών», αυτές περιλαμβάνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους μουσικούς (8-14 Ιουλίου), masterclass κλασικής κιθάρας με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών 18 έως 30 ετών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και πρόγραμμα αρχαίου δράματος (15-31 Ιουλίου) που οργανώνει το Εθνικό Θέατρο με θέμα «Ο Κάτω Κόσμος» και διδάσκοντες από το πανεπιστήμιο Γέιλ.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL