Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

Η “Ορέστεια” των γυναικών

Τρεις σκηνοθέτιδες, η Ιώ Βουλγαράκη, η Λίλλυ Μελεμέ και η Γεωργία Μαυραγάνη, στην πρώτη τους εμφάνιση στην Επίδαυρο παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση την “Ορέστεια”, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος, με την ίδια δημιουργική ομάδα ηθοποιών και συντελεστών του Εθνικού Θεάτρου. Παρασκευή και Σάββατο 28 και 29 Ιουνίου.

Η ΚΟΑ παίζει Σπίλμπεργκ

Διάσημες μουσικές από ταινίες του Σπίλμπεργκ που λάτρεψε το κοινό θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 24 Ιουνίου στο Ηρώδειο η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Μουσικές από τα “Σαγόνια του καρχαρία”, τις “Στενές επαφές τρίτου τύπου”, τον “ΕΤ”, “Το πορφυρό χρώμα”, την “Αυτοκρατορία του Ήλιου”, το “Jurassic Park”, τη “Λίστα του Σίντλερ” κ.ά. Παράλληλα θα υπάρχει προβολή κινηματογραφικών στιγμιότυπων και φωτογραφιών. Στις 9 μ.μ.

Πρεμιέρα για το Summer Nostos Festival

Έναρξη την Κυριακή 23 Ιουνίου, στις 7 μ.μ. για το Summer Nostos Festival με ξενάγηση στην ηχητική και εικαστική εγκατάσταση του Brian Eno “77 Million Paintings” και το πρόγραμμα Still Here Tomorrow. Το “77 Million Paintings” είναι μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση μουσικής και φωτός που διαρκώς εξελίσσεται μπροστά στον θεατή. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Brian Eno το έργο αποτελεί μια «οπτική μουσική».

Την ίδια ώρα οι 45 εικαστικοί και οι 15 κινηματογραφιστές που βραβεύτηκαν από την ArtWorks το 2018 παρουσιάζουν έργα τους. Ζωγραφική, γλυπτική, video, φωτογραφία, performance, εγκαταστάσεις, νέα μέσα, ηχητικά έργα αλλά και ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, ενεργοποιούν χώρους του κτηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και τα Νότια Μονοπάτια του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Στις 26.6 ο Bryce Dessner, συνθέτης και κιθαρίστας των «The National», ανασύρει εφηβικές αναμνήσεις και εκθέτει στο κοινό ένα μεγαλειώδες έργο, με σημείο αναφοράς τη σαγηνευτική προσωπικότητα του Robert Mapplethorpe, έτσι όπως εντυπώθηκε στις ανεξίτηλες φωτογραφίες του, με τίτλο “Triptych (Eyes of One on Another)”. Στις 8 μ.μ.

Oι Gadjo Dilo στον Κήπο

Τα δέκα χρόνια διαδρομής τους γιορτάζουν με μια μεγάλη συναυλία την Παρασκευή 28 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στον Κήπο του Μεγάρου οι Gadjo Dilo, που παίρνοντας το όνομά τους από την ομώνυμη ταινία του Tony Gatlif κατάφεραν να συστήσουν στο κοινό την manouche μουσική κάνοντάς το να την αγαπήσει.

 

Συναυλία Μίκη Θεοδωράκη

Μεγάλη συναυλία με έργα του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται τη Δευτέρα 24 Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο στις 9 μ.μ. με περισσότερους από 200 συντελεστές επί σκηνής. Συμμετέχουν παιδικές χορωδίες, η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη, ενώ μέρος των εσόδων θα δοθεί στο Σωματείο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ” που γιορτάζει 30 χρόνια δράσης.

80 χρόνια Μαρκόπουλος

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος γιορτάζει τα 80 του χρόνια με μία μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, τη Παρασκευή 28 Ιουνίου, επιλέγοντας τραγούδια του από την “Ιθαγένεια”, τη “Θητεία”, το “Χρονικό”, αλλά και ορχηστρικά, με προσκαλεσμένους την Ελεονώρα Ζουγανέλη και τον Γιάννη Χαρούλη. Συμμετέχει 24μελής ορχήστρα και χορωδιακό σύνολο. Διευθύνει ο συνθέτης. Στις 9 μ.μ.

 

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

 

“Μήδεια” του Μποστ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στο Summer Nostos Festival στις 27 και 28 Ιουνίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος με την οπερέτα “Μήδεια”, βασισμένη στο έργο του Μποστ, σε σύνθεση Νίκου Κυπουργού και σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη. Είσοδος ελεύθερη. Στις 9 μ.μ.

ΚΕΘΕΑ “Διάβαση”

Στο πλαίσιο της Συνεργασίας με το Φεστιβάλ Αθηνών, το ΚΕΘΕΑ “Διάβαση” παρουσιάζει ηχητικούς περιπάτους και μία συναυλία, από 23 Ιουνίου έως 9 Ιουλίου στις 8 μ.μ. με σημεία εκκίνησης την Πειραιώς 260, τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την είσοδο Ηρωδείου, τον Πεζόδρομο Βουκουρεστίου, την πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Αυδή και τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Νυχτερινός περίπατος θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου στις 11.30 μ.μ. στην Πειραιώς 260 με συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι. Είσοδος ελεύθερη.

 

Βιβλίο

Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ζαγάρα «Η κατάρρευση του ‘Υπαρκτού’ και η διάσπαση του ΚΚΕ - Η κομβική στιγμή του 1991» (εκδ. Θεμέλιο) παρουσιάζεται την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 11 π.μ. στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης από τους Γιάννη Αποστολίδη, Κώστα Ασπράγκαθο, Ηλία Νικολακόπουλο, Στέφανο Πράσσο και τον συγγραφέα. Συντονίζει ο Βασίλης Καραγιάννης.

Urban Festival

Στο πλαίσιο του Urban Festival στη Μονή Λαζαριστών εμφανίζονται 28 και 29 Ιουνίου οι Γιάννης Αγγελάκας & 100°C, Βέβηλος, Τζαμάλ, Μικρός Κλέφτης & more acts TBA. Στις 9 μ.μ.

Για τη “Φωλιά του βιβλίου”

Έκθεση - αφιέρωμα στις εκδόσεις “Η φωλιά του βιβλίου” πραγματοποιείται στο Poem’s and Crimes της οδού Αγίας Ειρήνης στις 26.6 με ομιλητές τους Θανάση Καστανιώτη, Γιώργο Κοτανίδη και Γιώργο - Ίκαρο Μπαμπασάκη. Συντονιστής ο Θωμάς Κακουλίδης.

Στην ταράτσα του “Λαΐς”

Τρεις βωβές ταινίες γυρισμένες στις αρχές του 20ού αιώνα σε Αθήνα και Βερολίνο (“Οι περιπέτειες του Βιλλάρ”, “Άνθρωποι την Κυριακή”, “Κοινωνική σαπίλα”) παρουσιάζονται 29 και 30 Ιουνίου στον θερινό κινηματογράφο “Λαΐς”, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, στις 9 μ.μ.

Ταινία

Η ταινία «Michael» του Καρλ Ντράγερ προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο στις 27.6 στις 9 μ.μ. στο Ίδρυμα Κακογιάννης.

Στην Κέρκυρα

Συναυλία των Klezmer Yunan με διασκευασμένα παραδοσιακά εβραϊκά και ελληνικά τραγούδια την Κυριακή 23 Ιουνίου, στον “Κήπο του λαού”, στις 9 μ.μ.

«Καλό φεγγάρι λέω»

Οι Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης εμφανίζονται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ.

Στον Κήπο

Η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου εμφανίζονται στον Κήπο του Μεγάρου την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 9 μ.μ.

Στο Θέατρο Γης

Στο Φεστιβάλ του Δάσους αυτήν την εβδομάδα εμφανίζονται τη Δευτέρα 24 Ιουνίου η Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης με τους Δήμητρα Γαλάνη και Νατάσα Μποφίλιου, την Τετάρτη 26 Ιουνίου η Λορίνα Μακ Κένιτ, την Πέμπτη 27 Ιουνίου ο Κωστής Μαραβέγιας, Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 η θεατρική ομάδα των Γιατρών του Κόσμου παρουσιάζει τους «Πέρσες / Σύροι» στο Βασιλικό Θέατρο.

Αρχείο Πεσμαζόγλου

Το Αρχείο του Γιάγκου Πεσμαζόγλου παρουσιάζεται τη Δευτέρα 24 Ιουνίου στις 12 μ. στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, Ελ. Βενιζέλου 21, 2ος όροφος, αίθουσα Ν. 212-214, από τους Γιάννη Στουρνάρα, Βίκυ Ασκητή και Σπύρο Τακτικό.

Πυξ Λαξ

Οι Πυξ Λαξ ανεβαίνουν στη σκηνή του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 9.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL