Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Ο Αλέξης Τσίπρας προς τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών: / "Δεν μπορούμε χωρίς εσάς, αλλά κι εσείς δεν μπορείτε χωρίς την Αριστερά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλέξης Τσίπρας προς τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών: / "Δεν μπορούμε χωρίς εσάς, αλλά κι εσείς δεν μπορείτε χωρίς την Αριστερά"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΟΛΥ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

“Βρισκόμαστε πριν από μια κρίσιμη μάχη, όχι μόνο εκλογική. Πιστεύω ότι είναι μια μάχη και με πολιτισμικά χαρακτηριστικά ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, την οπισθοδρόμηση και εδώ στη χώρα μας και στην Ευρώπη, ειδικά τώρα που αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς”, καθώς “οι αξίες, τα οράματα και οι ιδέες που μας κινητοποίησαν σήμερα αμφισβητούνται" έλεγε προχθές το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους ανθρώπους των τεχνών, των γραμμάτων και της διανόησης που γέμισαν ασφυκτικά το Gazarte στην εκδήλωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και των υποψηφίων από τον χώρο του πολιτισμού ενόψει της τριπλής εκλογικής αναμέτρησης της μεθεπόμενης Κυριακής.

Και διευκρίνισε ευθύς εξαρχής, στον σύντομο χαιρετισμό του, θέτοντας σαφώς τη διαχωριστική γραμμή με τη Δεξιά, ότι “η βασική διαφορά μας έγκειται στο ότι εμείς πρέπει να δώσουμε τη μάχη ώστε η πρόσβαση στη δημιουργία και τον πολιτισμό να αφορά τους πολλούς, όχι τους λίγους”.

Ευδιάθετος, χαμογελαστός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα, έφτασε στο Gazarte ο πρωθυπουργός. Χαιρέτισε τους πάντες, συνάντησε παλιούς και νέους γνώριμους, συντρόφους, ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Οι περισσότεροι ήθελαν μια σέλφι μαζί του. Δεν αρνήθηκε, για όλους είχε μια θερμή χειραψία, μια καλή κουβέντα και μια επί της ουσίας επικοινωνία. Από την πανεπιστημιακό Τζίνα Πολίτη, τον ιστορικό της τέχνης Νίκο Χατζηνικολάου, τον πρώην υπουργό Αριστείδη Μπαλτά, γνωστούς διανοούμενους της Αριστεράς, μέχρι τον ράπερ Τάσο Καρακώστα (Υποχθόνιος).

Παρακάμπτοντας το πρωτόκολλο ο Πρωθυπουργός ανέβηκε σε ένα σκαμπό να μιλήσει από καρδιάς στους ανθρώπους του πολιτισμού.

“Από εσάς που πλαισιώνετε αυτόν τον αγώνα θα ήθελα να ζητήσω αυτή τη σχέση συντροφικότητας να τη μετατρέψουμε σε προωθητική δύναμη για να πάει καλά αυτός ο τόπος. Δεν μπορούμε χωρίς εσάς, αλλά κι εσείς δεν μπορείτε χωρίς την Αριστερά” είπε.

“Η αντιπαράθεση της προόδου με την οπισθοδρόμηση αγγίζει πρωτίστως τους ανθρώπους της διανόησης που ήταν στην προμετωπίδα αυτών των αγώνων για τις αξίες" συνέχισε και αναφερόμενος στην παραδοσιακή σχέση Αριστεράς και πολιτισμού υπογράμμισε ότι “είναι μια σχέση που έχει σφυρηλατηθεί όχι σε ήρεμα νερά, αλλά σε δύσκολες στιγμές. Δύσκολες, αλλά ηρωικές γι’ αυτόν τον τόπο στιγμές”.

Πρόσθεσε δε ότι τώρα “πρέπει να χτίσουμε μια καινούργια σχέση, η οποία να βασίζεται στην αντίληψή μας για γνώση και πολιτισμό”. Η Αριστερά “οφείλει να έχει κατά νου ότι δεν αρκεί να αγωνίζεται μόνο για ποσοτική καλυτέρευση. Η διαμάχη ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση διαπερνά οριζόντια όλες τις κοινωνικές σχέσεις".

"Πολύ σημαντική είναι και η 13η σύνταξη και η αύξηση στον κατώτερο μισθό" είπε ο πρωθυπουργός μέσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες. Ωστόσο, συνέχισε, "πέρα από αυτά η κοινωνία θα αλλάξει όταν αλλάξουν και ποιοτικά οι σχέσεις των ανθρώπων, οι σχέσεις τους με την εξουσία και οι σχέσεις μεταξύ τους. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση έχει να κάνει με τον τρόπο που θέλουμε οι πολλοί να αφομοιώνεται η γνώση. Και οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού πρέπει να είναι μπροστά σ’ αυτόν τον αγώνα".

Αναφερόμενος στη σημερινή μάστιγα της ενημέρωσης ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι "στις μέρες μας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα βλέπουμε μία κυρίαρχη μορφή επικοινωνίας που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και βασίζεται στην αναπαραγωγή ψεύτικων ειδήσεων, χτυπημάτων κάτω από τη μέση, ύβρεων, αθλιότητας. Σε αυτή τη μορφή εμείς αντιπαραβάλλουμε το έργο μας, τις ιδέες μας, τα ιδανικά μας, το όραμά μας".

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί με νόημα στον “ψυκτικό από το Περιστέρι”. Με το πρόσημο όμως της Αριστεράς, που κάνει την αντίθεση ευδιάκριτη και σαφή. "Χθες στο Αιγάλεω αναφέρθηκα στους ψυκτικούς και τους επιστήμονες, έκανα όμως παράλειψη, δεν αναφέρθηκα στους ανθρώπους του πνεύματος.

Θέλουμε ο πολιτισμός να αφορά τον ψυκτικό από το Περιστέρι, την κομμώτρια από την Αγία Βαρβάρα, τον τεχνικό από το Κερατσίνι, θέλουμε ο πολιτισμός να είναι για τους πολλούς και όχι προνόμιο της ελίτ" είπε και κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του προέτρεψε: “Ας κρατήσουμε εμείς αυτά, γιατί αισθάνομαι ότι θα κυβερνήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια, χωρίς Μνημόνια αυτή τη φορά, και θα κάνουμε πολύ περισσότερα για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του".

Καταχειροκροτούμενος κατέβηκε από το σκαμπό και, μέσα στη ζεστή ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί, συνέχισε να συνομιλεί με τους παρευρεθέντες.

Θερμή η συνάντηση με τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Δημήτρη Παπαδημούλη, αλλά και με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, επικεφαλής της “Δύναμης Ζωής” στο πηγαδάκι που μοιραζόταν με την υπεύθυνη Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Ερμίνα Κυπριανίδου. Το ίδιο και με τον επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" Νάσο Ηλιόπουλο. Εγκάρδια χαιρέτησε τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη αλλά και τον γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά - Παπαδόπουλο.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή της Λουτσιάνα Καστελίνα, ιστορικού στελέχους της ευρωπαϊκής Αριστεράς και υποψήφιας ευρωβουλευτή.

“Έχεις και μια θαυμάστρια, τη γυναίκα μου Βάσω Παπαντωνίου” έλεγε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός στον πρωθυπουργό. “Σας αγαπάμε και σας εκτιμούμε πολύ” απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. Δε δίστασε μάλιστα, να την καλέσει στο τηλέφωνο. Φανταζόμστε την έκπληξη της γνωστής λυρικής ερμηνεύτριας όταν σήκωσε το τηλέφωνο και άκουσε στην άλλη άκρη της γραμμής να της μιλά ο πρωθυπουργός.

Λίγο πιο πέρα ο Αλ.Τσίπρας χαιρετούσε ευγενικά και ευχαριστούσε για την ανταπόκρισή της τη Φοίβη Αγγελοπούλου. “Έχω να σε δω δέκα χρόνια” έλεγε στην Άννα Ελεφάντη, ηθοποιό και υποψήφια με την "Ανοιχτή Πόλη", που μαζί με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μυλωνά του έλεγαν τα νέα για το “Από Μηχανής Θέατρο” που διαχειρίζονται.

“Πού είσαι, ρε φίλε, τα πας πολύ καλά, τι μηνύματα εισπράττεις”, ρωτούσε τον σκηνοθέτη και ακτιβιστή Αντώνη Ρέλλα, υποψήφιο στο ευρωψηφοδέλτιο. ‘Ήμουν σε ένα νοσοκομείο σήμερα” απάντησε και αναφέρθηκε στον Παύλο Πολάκη λέγοντας ότι “ο κόσμος τον αγαπάει για ό,τι έχει κάνει”. “Αυτό το ξέρουν λίγοι, αλλά το ξέρουν καλά” είπε ο πρωθυπουργός. Ιδιαίτερα θερμός και στη συνομιλία του με τον Γιώργο Χρηστάκη, χορευτή - χορογράφο σε αναπηρικό αμαξίδιο, επίσης υποψήφιο στο ευρωψηφοδέλτιο.

“Έρχομαι από το Περιστέρι και δεν είχε μόνο ψυκτικούς” έλεγε ο υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που μόλις είχε φτάσει στο Gazarte από την πολιτική εκδήλωσή του. “Έχει τα πάντα το Περιστέρι” είπε ο πρωθυπουργός. Με τον ποιητή Δημήτρη Χαλαζωνίτη άρχισαν να μιλούν για δημοσκοπήσεις.

Ιδιαίτερα εγκάρδια ήταν η συνομιλία του πρωθυπουργού με τον συνθέτη Χρήστο Νικολόπουλο για τον χώρο των δημιουργών και των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο συνθέτης του έδειξε απέναντί του τη Μαριάνθη Βλάχου, επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων. “Έχω ακούσει τα καλύτερα για την ΕΥΕΔ” της είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε τη βόλτα στα πηγαδάκια των καλλιτεχνών και των διανοουμένων, όπου τις κουβέντες μονοπωλούσαν οι εκλογές.

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, με τον ιστορικό Αντώνη Λιάκο δίπλα της, άκουγε τη Μαρία Λυσικάτου, γενική διευθύντρια του "Τριανόν" και της εταιρείας διανομής Filmcenter Τριανόν, λίγο πιο πέρα σε άλλο πηγαδάκι ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής με τη γενική γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης συνομιλούσε με τον Βασίλη Βασιλικό και η Μπέτυ Μπαζιάνα, κομψή και απλή, κουβέντιαζε με τον Αριστείδη Μπαλτά.

Σε άλλο πηγαδάκι ο Νίκος Φίλης, πρώην υπουργός και υπεύθυνος από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολιτισμό, συζητούσε για τις εκλογές, ενώ ο Νίκος Σκορίνης, συγγραφέας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, άκουγε τον βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη να του εξηγεί πώς έχει αναστραφεί το κλίμα στη βόρεια Ελλάδα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οικοδέσποινα της βραδιάς, η συντονίστρια του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Χατζησοφιά και μέλη της γραμματείας του. Επί της υποδοχής και ο Ρήγας Αξελός από τους παλαιότερους του τμήματος και υποψήφιος στην «Ανοιχτή Πόλη».

Το "παρών" σ’ αυτή τη γιορτή όπως εξελίχθηκε έδωσαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο του πολιτισμού και της διανόησης, Τζένη Αρσένη, Αλέξης Γεωργούλης, Μάριος Θεοφιλάτος, Λυδία Κονιόρδου, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Δημήτρης Πλουμπίδης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Ραλλία Χρηστίδου, αλλά και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Νίκος Γραικός, Θοδωρής Δουλουμπέκης, Στέργιος Καλπάκης, Πάνος Λάμπρου, ο και πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο Γιονούς Μουχαμαντί.

Στο Gazarte παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι πρυτάνεις της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπυρίδων Κίντζιος, οι πανεπιστημιακοί Αθηνά Αθανασίου, Κύρκος Δοξιάδης (υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας), Ανδρέας Νοταράς, Δημήτρης Χριστόπουλος, πανεπιστημιακός, ο διευθυντής των ΑΣΚΙ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Καρπόζηλος, η ερευνήτρια Κατερίνα Κουτσογιαννάκη.

Από τον χώρο των καλλιτεχνών, δημιουργών και ανθρώπων των γραμμάτων οι Ντίνα Αβαγιάννου, Μάριος Αθανασίου (υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος), Νίκος Αναστασόπουλος, Δημήτρης Αρβανίτης, Νίκος Αρβανίτης, Βασίλης Βαφέας (πρόεδρος ΕΚΚ), Διονύσης Γαγάτσος, Καλλιόπη Βέτα, Έφη Γιαννοπούλου (υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθήνας), Μιχάλης Γρηγορίου, Ντίνος Γιώτης, Χρήστος Δάντης, Αννίτα Δεκαβάλα (υποψήφια δημοτική σύμβουλος), Μένος   Δεληοτζάκης, Βασιλική Δέλιου, Αργύρης Θέος, Πάνος Θωμαΐδης, Λήδα Καζαντζάκη, Πέτρος Κακολύρης, Νίκος Καμτσής, Κανελλοπούλου, Νίκος Κάπιος, Γιάννης Κατωμερής, Δημήτρης Κλαυδιανός, Βασίλης Κοσμόπουλος (διευθυντής Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου), Φωτεινή Κοτρώτση, Λένα Κουγέα, Άννα Κουρή, Βαλέρια Κουρούπη, Γιώργος Κωνσταντής, Αγγελική Λεμονή, Άννα Μαλικιώση, Υρώ Μανέ, Τάκης Μπαρδάκος, Κώστας Μπάσης, Γιώργος Μπουγελέκας, Φωτεινή Ντεμίρη, η Άννα Παντζέλη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παπαδόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου, Φανή Πετραλιά, Λέανδρος Πολενάκης, Όμηρος Πουλάκης, Θωμάς Παλιούρας, Δέσποινα Ρεβύθη, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης, Κώστας Σιμενός, Δημήτρης Σκλάβος, Δημήτρης Σπύρου, Σταύρος Στάγκος, σκηνοθέτης, Οδυσσέας Σταμούλης (υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής), Ισίδωρος Σταμούλης, Μαργαρίτα Συγγενιώτου (υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθήνας), Μαριάννα Τουμασάτου, Άννα Φιλίνη, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Λένα Φραγκούλη, Γιάννης Χατζηγεωργίου, Νίκος Χατζηπαππάς, Βαγγέλης Χατζησίμος (υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής), Ελισάβετ Χρονοπούλου κ.ά.

[Επίσης οι υπουργοί Γιώργος Κατρούγκαλος, Κώστας Γαβρόγλου, Όλγα Γεροβασίλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αλέκος Φλαμπουράρης, οι αναπληρωτές υπουργοί Κώστας Φωτάκης και Θεανώ Φωτίου, η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, ο Κώστας Αθανασίου γενικός γραμματέας της Βουλής, η επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού Γιάννα Πεπέ, οι βουλευτές Φωτεινή Βάκη, Πάνος Σκουρολιάκος, Γεωργία Γενιά, Έφη Γεωργοπούλου - Σάλταρη, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Ξυδάκης, Κώστας Δουζίνας, Αννέτα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Γιώργος Πάντζας, Δημήτρης Σεβαστάκης, ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας, οι Παναγιώτης Παναγιώτου, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Μαρία Ρεπούση, Στέφανος Τζουμάκας κ.ά.].

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL