Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Άγιος Νικόλαος με τα πευκάκια του

Περπατώντας στην πόλη

Του Άγγελου Μανταδάκη

 

Ο Άγιος Νικόλαος των Πευκακίων είναι μια περιοχή της Νεάπολης, της όμορφης αυτής συνοικίας των Εξαρχείων, για την οποία έχουμε ξαναγράψει σε παλιότερο σημείωμα. Θα επανέλθουμε με ειδικά αφιερώματα για τις όμορφες και ιστορικές γειτονιές της πόλης.

Η περιοχή του Αγίου Νικολάου Πευκακίων σχηματίζει γεωμετρικά ένα τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Σόλωνος, Σίνα, Ασκληπιού και Σαρανταπήχου.

Κάποτε, όλη η βόρεια Αθήνα, και κυρίως η περιοχή κοντά στους πρόποδες του Λυκαβηττού, ήταν κατάφυτη από πευκώνες. Βεβαίως, στην πορεία το πράσινο της Αθήνας αποψιλώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Αιτία βασική ήταν η λεγόμενη αντιπαροχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου. Αυτή εξαφάνισε το πράσινο, που αντικαταστάθηκε από τσιμεντένια οικοδομικά τετράγωνα. Οι θύλακες του πράσινου και της ανάσας έγιναν τρομαχτικά λίγοι ένας εξ αυτών είναι το κομμάτι του Αγίου Νικολάου των Πευκακίων.

Είναι προφανές ότι η ονομασία της περιοχής οφείλεται στην παρουσία όσων πευκόδεντρων απέμειναν. Ο Άγιος Νικόλαος, λόγω της κεντρικής θέσης της Αθήνας, κατοικήθηκε παραδοσιακά από μεσαία και μεσοαστικά στρώματα και αυτή εξακολουθεί να είναι η σημερινή κοινωνική σύνθεση του πληθυσμού.

Η Νεάπολη με τον Άγιο Νικόλα, τα Εξάρχεια, του Στρέφη και το Κολωνάκι αποτελούν μια ενιαία οντότητα που ανήκουν στη Δημοτική Κοινότητα της Αθήνας.

Προνομιακή είναι η θέση της γειτονιάς αυτής στο συγκοινωνιακό δίκτυο της πόλης. Πολλές λεωφορειακές γραμμές στην περιοχή εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις