Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών στην Πειραματική Σκηνή - Ι / Με θέμα την πόλη της Αθήνας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών στην Πειραματική Σκηνή - Ι / Με θέμα την πόλη της Αθήνας...

Στην πόλη της Αθήνας και τις αλλαγές που συντελούνται σε αυτήν είναι αφιερωμένο το φετινό Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών που παρουσιάζεται παραμονές των δημοτικών εκλογών, από 22 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο Rex της οδού Πανεπιστημίου.

Οι νέοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, με την ελπίδα να συμβάλουν στην αναζήτηση του σύγχρονου ρόλου της πόλης, εκτιμούν πως το περιβάλλον της Αθήνας, η ιστορία και η κοινωνική της δομή δεν είναι σημεία στατικά σαν σκηνικό ηθογραφίας, αλλά μεταβάλλονται καθημερινά και νοηματοδοτούν εκ νέου τις ανθρώπινες σχέσεις. Η λογοτεχνία, η ποίηση και το θέατρο, όπως υποστηρίζουν, αναδημιουργούν φαντασιακά την Αθήνα, την πόλη που ζούμε, αλλά η φαντασιακή καλλιτεχνική αναδημιουργία δεν είναι άμοιρη της πραγματικής ζωής, καθώς αντλεί τα θέματά της από τις συγκρούσεις του παρόντος.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ της Πειραματικής Σκηνής είναι οι Ηλίας Αδάμ, ValSia (Βαλέρια Δημητριάδου & Αθανασία Κουρκάκη), Ομάδα «Θέρος» (Ηλέκτρα Ελληνικιώτη), Δημήτρης Μπαμπίλης, Γιάννης Παναγόπουλος και Παντελής Φλατσούσης.

Το φεστιβάλ ανοίγει στις 22 Μαΐου η παράσταση “Το μικρό σπίτι στην Αθήνα" της ομάδας ValSia, με την Βαλέρια Δημητριάδου και την Αθανασία Κουρκάκη, που περιλαμβάνει μουσικές συνθέσεις και διασκευές με θέμα τον έρωτα και τη φιλοδοξία. Με μέσο τη μουσική, την ποίηση και την εικόνα, οι δυο νεαρές δημιουργοί φέρνουν στην επιφάνεια το εφήμερο και το περαστικό της πόλης, αναζητώντας την πραγματική επικοινωνία και την ουσιαστική εκτίμηση του παρόντος.

Ακολουθεί στις 23/ 5 το “Μπλε υγρό ή Ο ουρανός δεν φαίνεται καλά από τη Σόλωνος", βασισμένο στην ομώνυμη συλλογή διηγημάτων της Βίβιαν Στεργίου, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου και παρουσιάζει ιστορίες ανθρώπων με μικρά, ήσυχα όνειρα στην πόλη της Αθήνας.

Την ίδια μέρα παρουσιάζεται το “Κεφάλαιο: Αθήνα” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπαμπίλη, όπου ένα μικτό σύνολο, ηθοποιών και ειδικών της πόλης (κάτοικοι, επισκέπτες, μελετητές), αφηγούνται επί σκηνής τις διαδικασίες μετασχηματισμού του αστικού τοπίου και την πολλαπλότητα των διεργασιών που διαμορφώνουν αυτήν την κατασκευή με το όνομα Αθήνα.

Στις 29 Μαΐου, σε μια παλιά αποθήκη χάρτου, στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης 3, ο Παντελής Φλατσούσης σκηνοθετεί την παράσταση “Αθήνα 4 Ever” , όπου ένας performer δίνει επί σκηνής μια διάλεξη επιχειρώντας να ανιχνεύσει τον τρόπο με τον οποίο οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι βιώνουν την πόλη τους αλλά και τους φόβους, τις επιθυμίες, τις ελπίδες, τις ματαιώσεις και τα όνειρά τους. Υλικό του, οι προσωπικές του εμπειρίες, οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις κατοίκων από διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας, αλλά και το ίδιο το κοινό, καθώς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια γίνονται αυτόπτες μάρτυρες αναδιαμορφώσεων στην πόλη. Ερμηνεύει ο Ευθύμης Θέου.

Στις 30 Μαΐου παρουσιάζεται το “Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ - vol. Athens” του Έντουαρ Λουί, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Αντίποδες”, σε σκηνοθεσία Ηλία Αδάμ, που άλλοτε χρησιμοποιώντας ως αφηγηματικό τρόπο την ωμή και ντοκιμαντερίστικη απεικόνιση της βάρβαρης κουλτούρας του χωριού και άλλοτε καταφεύγοντας στη σουρεαλιστική παραδοξότητα επιχειρεί να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στο προσωπικό και στο πολιτικό.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την παράσταση «Καλλιόπη: ο δρόμος των τεράτων», σε σύλληψη και σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη.

Οι θεατές των παραστάσεων θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν δελτία εισόδου από τα ταμεία του θεάτρου Rex για τις παραστάσεις της κάθε μέρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL