Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Βάζουμε μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της δημοκρατικής μνήμης"

Ρένα Δούρου στην τελετή θεμελίωσης στο ιστορικό κτήριο της Μπιζανίου

"Αυτή η αποκατάσταση τούτου του σπιτιού της μνήμης και του αγώνα αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στην προσπάθεια εκείνων που απελευθέρωσαν την πατρίδα” έλεγε χθες το μεσημέρι, κατά την τελετή θεμελίωσης για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου επί της οδού Μπιζανίου στην Καλλιθέα, η Ρένα Δούρου.

Στο κτήριο, η αποκατάσταση του οποίου, προϋπολογισμού 365.000 ευρώ, θα γίνει με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, δέκα νεαροί Επονίτες θυσιάστηκαν για την πατρίδα παίρνοντας μέρος σε μάχη εναντίον των Γερμανών κατακτητών στις 24 Ιουλίου 1944.

«Βάζουμε τον θεμέλιο λίθο όχι απλά σε μία αποκατάσταση κτηρίου, αλλά βάζουμε μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της δημοκρατικής μνήμης. Της μνήμης που ακριβώς πρέπει πάση θυσία να διατηρήσουμε, να ενισχύσουμε», υπογράμμισε η περιφερειάρχης Αττικής προσθέτοντας πως «ειδικά σήμερα που οι δυνάμεις του ναζισμού και του φασισμού σηκώνουν ξανά κεφάλι, εκμεταλλευόμενες την άγνοια, την αδιαφορία αλλά και ένα κλίμα περιρρέοντος ιστορικού αναθεωρητισμού, που σχετικοποιεί τα ιστορικά δεδομένα, πριν τα αλλοιώσει».

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται η ριζική ανακαίνιση του κτηρίου, η πεζοδρόμηση της οδού Μπιζανίου και η διαμόρφωση της παρακείμενης ομώνυμης πλατείας - μνημείου. Με την αποκατάσταση του κτηρίου θα δημιουργηθεί ένας δημοτικός χώρος ιστορικής μνήμης στην Καλλιθέα που θα συμβολίζει τη συμμετοχή της πόλης στην αντίσταση κατά του φασισμού και ναζισμού, ενώ η πεζοδρόμηση της οδού θα συμβάλει στην ανάδειξη του ιστορικού κτηρίου και στην ανασύνταξη του κυκλοφοριακού χάρτη της περιοχής προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

«Τούτο το σπίτι είναι ένα ανάχωμα, ένα κάστρο μνήμης και αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού. Και για όσο καιρό τούτα τα σπίτια - κάστρα στέκονται όρθια απέναντι στον χρόνο, απέναντι στη λήθη, απέναντι στο σκότος του παρελθόντος, απέναντι στην αναθεώρηση της Ιστορίας, τότε εμείς μπορούμε να είμαστε ήσυχοι για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας» επισήμανε η Ρένα Δούρου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της παρουσία του δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου και του αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών Χρήστου Καπάταη.

«Αυτή η αποκατάσταση τούτου του σπιτιού της μνήμης και του αγώνα αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στην προσπάθεια εκείνων που απελευθέρωσαν την πατρίδα, αποτελεί μικρή συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στη μεγάλη υπόθεση του συλλογικού αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη» κατέληξε η περιφερειάρχης Αττικής.

 

Δείτε όλα τα σχόλια