Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Οι ακροδεξιοί μισούν και τους ποιητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ακροδεξιοί μισούν και τους ποιητές

Της Μαρούλας Πλήκα

Στο στόχαστρο δεξιών και ακροδεξιών φαίνεται να έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες μεγάλοι ποιητές της Θεσσαλονίκης που ανήκαν στην αριστερή διανόηση. Μετά την πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρόνια απόφαση των νεοδημοκρατών δημοτικών συμβούλων του Δήμου Θεσσαλονίκης να καταψηφίσουν την εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος για τον ποιητή Μάρκο Μέσκο που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, φασιστοειδή βεβήλωσαν με τα σύμβολά τους την αναθηματική πλάκα που έχει τοποθετηθεί στο σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μανόλης Αναγνωστάκης.

Τα ακροδεξιά σύμβολα στη μαρμάρινη ταμπέλα που αναγράφει «Στο σπίτι αυτό γεννήθηκε το 1925 ο Μανόλης Αναγνωστάκης» θυμίζουν έντονα τα σύμβολα της ακροδεξιάς εθνικιστικής ομάδας «Ιερός Λόχος», στην οποία (όπως δηλώνεται από τα μέλη της) συμμετέχουν έφεδροι και φίλοι των ειδικών δυνάμεων! Με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών η συγκεκριμένη ομάδα βγήκε από τη χειμερία νάρκη στην οποία είχε περιέλθει τα τελευταία χρόνια και άρχισε να προσπαθεί να στρατολογήσει μέλη, και κυρίως νεαρόκοσμο, υπό το σύνθημα «Η πολιτική πρόδωσε τη Μακεδονία» στις εθνικιστικού περιεχομένου μαθητικές καταλήψεις που έγιναν πριν από λίγους μήνες, ενώ μέλη της ομάδας ευθύνονται για επεισόδια που έγιναν έξω από τόπους εκδηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε επαρχιακές πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Να σημειωθεί ότι το σπίτι του Μανόλη Αναγνωστάκη βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Μητροπολίτου Γενναδίου και Ιουστινιανού, δηλαδή σε πολύ μικρή απόσταση από την Αριστοτέλους. Σε αυτό γεννήθηκε και διέμεινε μαζί με όλη την οικογένειά του ο ποιητής έως το 1941. Είναι ένα νεοκλασικό και όμορφο τριώροφο κτήριο, ενώ σήμερα εκεί στεγάζεται ένας οπαδικός σύνδεσμος της ομάδας του Ηρακλή, η λεγόμενη «Αυτόνομη Θύρα 10». Η αναθηματική πλάκα θα καθαριστεί από τις μπλε και μαύρες μπογιές, όπως έγινε και με τα εβραϊκά μνημεία, που συνεχώς γίνονται στόχος νεοναζιστών και άλλων ακροδεξιών ομάδων. Αυτό όμως που δεν καθαρίζει είναι το δηλητήριο του φασισμού, που έχει εμποτίσει ένα κομμάτι της κοινωνίας και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης.

Ελ. Χοντολίδου: "Αισθάνθηκα ρίγη"...

Δυστυχώς, εκτός από τους ακροδεξιούς, όπως φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και οι δεξιοί δημοτικοί σύμβουλοι των «Εντάξει» (του Στ. Καλαφάτη) δεν τα έχουν καλά με τους ποιητές και καταδιώκουν τους αριστερούς ποιητές ακόμη και μετά τον θάνατό τους. Η καταψήφιση, από την πλευρά τους, της εκδήλωσης που ετοιμάζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τον ποιητή Μάρκο Μέσκο, και μάλιστα αναιτιολόγητα, μόνο ανησυχία μπορεί να δημιουργεί σε κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη.

«Ρίγη αισθάνθηκα για τη συμπόρευση όλων των συμβούλων της δεξιάς παράταξης για ένα θέμα που δεν περίμενα να έχουν αρνητική ψήφο. Φαίνεται ότι είμαι αφελής! Είναι δυνατόν ένας ποιητής να κυνηγιέται και νεκρός; Δεν του έδωσαν το χρηματικό έπαθλο για την έκθεση που έγραψε ως μαθητής, δεν του έδωσαν το κορίτσι που αγάπησε, δεν είχε καλές συνθήκες στον στρατό γιατί ήτανε 'εθνικά επικίνδυνος'. Δεν πήρε το κρατικό βραβείο το 2001 γιατί: 'Σε Σλαβομακεδόνα θα το δώσουμε;'. Τα βραβεία και ο έπαινος των σοφιστών ήρθαν πολύ αργότερα. Λίγο έλειψε να του κάνει το ΚΘΒΕ λογοκρισία στα ποιήματα που θα διάβαζε το 2006 στην τιμητική εκδήλωση που του έκανε. Με το θέατρο ασφυκτικά γεμάτο. Το ξέρουμε ότι η Δεξιά δεν 'το 'χει' με την κουλτούρα. Αλλά πότε θα εμπεδώσουν πια ότι ο εμφύλιος πέρασε με νικητές τους ίδιους; Μία καλή πρόγευση των όσων -ίσως- ακολουθήσουν με την καινούργια διοίκηση;», σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Ελένη Χοντολίδου, που είναι και μέλος της επιτροπής που έχει αναλάβει τη διοργάνωση της εκδήλωσης για τον Μάρκο Μέσκο.

Ο μόνος από τους παρόντες δεξιούς δημοτικούς συμβούλους που προσπάθησε λίγο να διαφοροποιηθεί ήταν ο Δημήτρης Κούβελας, γιος του πρώην δημάρχου και υπουργού της Ν.Δ. Σωτήρη Κούβελα, που πιθανόν να μην ήθελε να συνδεθεί με την περιβόητη φράση του πατέρα του περί «λαπάδων» ποιητών...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL