Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Κομπάρσοι σε διαφημιστικό σποτ της Ν.Δ. οι καλλιτέχνες / "Κρεσέντο" προεκλογικής προπαγάνδας από τον Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομπάρσοι σε διαφημιστικό σποτ της Ν.Δ. οι καλλιτέχνες / "Κρεσέντο" προεκλογικής προπαγάνδας από τον Μητσοτάκη

Έντονες αντιδράσεις και την μήνιν ολόκληρου του σώματος των Ελλήνων δημιουργών προκάλεσε το βίντεο που διακίνησε η Ν.Δ. εν είδει προεκλογικής φιέστας παρουσιάζοντας τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη να υπεραμύνεται με ψευδή στοιχεία των πνευματικών δικαιωμάτων και παραποιώντας την αλήθεια.

Ποια αλήθεια; Ότι τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς, δεν χαρίζονται και ότι το απόστημα της "ληστρικής" ΑΕΠΙ, το οποίο επί δεκαετίες λειτουργούσε σκανδαλωδώς εις βάρος των δημιουργών και των πνευματικών δικαιωμάτων τους, έσπασε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Ξυδάκη να διατάσσει διαχειριστικό έλεγχο, του οποίου το πόρισμα έδειξε κακουργηματικές πράξεις, και τον Αριστείδη Μπαλτά να συνεχίζει και να ετοιμάζει τον νέο νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα ενσωματώνοντας την ευρωπαϊκή Οδηγία, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Λυδίας Κονιόρδου.

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης, που υπό το άοκνο μάτι της Μαρίας Βλάχου, πρώην προσωρινής επιτρόπου της ΑΕΠΙ και νυν διευθύντριας της ΕΥΕΔ, θα οδηγήσει στη δημιουργία νέου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης από τους ίδιους τους δημιουργούς.

Άγνοια και αλαζονεία

Mε πρωτοφανή άγνοια και αλαζονεία απέναντι στα πραγματικά προβλήματα, ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μετατρέψει σε προεκλογική φιέστα την εθιμοτυπική συνάντηση που οι ίδιοι οι δημιουργοί ζήτησαν και πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, διακινώντας βίντεο στο οποίο υπεραμύνθηκε της "καταβολής ενός συμβολικού ποσού για τα πνευματικά δικαιώματα" και υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι "έγιναν πολλά λάθη με τα πνευματικά δικαιώματα, που είναι η βασική πηγή εσόδων για τους Έλληνες δημιουργούς. Λάθη τα οποία μεγάλωσε αντί να λύσει η σημερινή κυβέρνηση αλλάζοντας τρεις υπουργούς Πολιτισμού σε τέσσερα χρόνια και διχάζοντας ακόμη και τους Έλληνες δημιουργούς".

Όμως η συνάντηση της Δευτέρας, στην οποία παρευρέθηκαν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος, Δήμος Αναστασιάδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Ελένη Γιαννατσούλια, Νίκος Πορτοκάλογλου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Στάθης Δρογώσης, Φοίβος Τασσόπουλος και Ηλίας Φιλίππου εκπροσωπώντας τα τέσσερα σωματεία τους, έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης που κάνουν οι δημιουργοί σε όλα τα κόμματα - έχουν προηγηθεί συναντήσεις με το ΚΚΕ και την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ.- προκειμένου να τύχει ευρείας στήριξης η προσπάθειά τους για τη δημιουργία από τους ίδιους νέου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης με ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, την οποία στο μεταξύ συνέστησε η ελληνική Πολιτεία για τη διευκόλυνση του κοινού στόχου μετά την άρση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ.

Στο επίμαχο βίντεο βέβαια αυτή η συνάντηση παρουσιάστηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως δική του πρωτοβουλία.

Η μονταζιέρα δεν λειτούργησε

Ωστόσο η μονταζιέρα δεν λειτούργησε. Οι Έλληνες δημιουργοί, διά των τεσσάρων σωματείων τους, έσπευσαν να αποκαταστήσουν τα πράγματα ζητώντας να κατέβει το βίντεο, να μην χρησιμοποιείται ο αγώνας τους για πολιτικές σκοπιμότητες και διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι επαίτες.

"Όχι στην προεκλογική χρήση της αγωνίας των δημιουργών" διαμηνύει το ΑΣΜΑ 450+. "Στην υπόθεση δεν πρέπει να δίνεται καμία αντιπολιτευτική διάσταση" επισημαίνει η "Υπέρβαση Συνθετών και Στιχουργών" συμπληρώνοντας ότι "η απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων από τους χρήστες είναι αυτονόητο δικαίωμα των δημιουργών" και "Σε καμία περίπτωση 'συμβολικού' χαρακτήρα", ενώ τα σωματεία "Μέτρον" και ΣΩΜΣΕ στην κοινή τους ανακοίνωση υπογραμμίζουν πως "δεν θεωρούμε ότι συμμετέχουμε σε κάποιο προεκλογικό παιχνίδι, τη στιγμή μάλιστα που τα αιτήματά μας χρειάζονται ευρύτατη στήριξη". Δεκάδες επίσης δημιουργοί με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο κινήθηκαν στους ίδιους τόνους.

Καταλυτικής σημασίας, δε, ήταν η δήλωση του κορυφαίου συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, γνωστού για τους πολυετείς αγώνες του για τα πνευματικά δικαιώματα, όπως και για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, με την οποία, αποκαθιστώντας τα πραγματικά γεγονότα, διαμήνυσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι "δεν ζητάμε κανένα συμβολικό ποσόν από κανέναν. Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε επαίτες... Ζητάμε δικαιοσύνη".

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι "ο κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να πείσει πως είναι λαοφιλής, δεν ντράπηκε να εκμεταλλευτεί καλλιτέχνες εν αγνοία τους για ένα προεκλογικό σποτ. Το χειρότερο όμως είναι ότι, την ώρα που η κυβέρνηση έχει δώσει μάχη για τη διαλεύκανση του διαχρονικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ, το οποίο οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ άφησαν να γιγαντωθεί, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να κρύψει για άλλη μία φορά την ταύτισή του με τα επιχειρηματικά συμφέροντα ζητώντας οι επιχειρηματίες, αντί να τηρήσουν το θεσμικό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, να καταβάλλουν απλά 'ένα συμβολικό ποσό για το ελληνικό τραγούδι'".

Αργά το θυμήθηκε

Άμεση ήταν και η αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού. "Αργά θυμήθηκε ο κ. Μητσοτάκης να στηρίξει στα λόγια το ελληνικό τραγούδι. Επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις του κάλυπταν την αμαρτωλή ΑΕΠΙ. Τώρα ήρθε η ώρα να υποστηρίξει κι αυτός τις λύσεις που δώσαμε και που αποδίδουν στους δημιουργούς για πρώτη φορά τα πνευματικά τους δικαιώματα" επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

"Υποκριτικό για... Όσκαρ το όψιμο ενδιαφέρον της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους δημιουργούς και τα πνευματικά δικαιώματα" υπογραμμίζει ο υφυπουργός Κώστας Στρατής θυμίζοντας ότι: "Η Νέα Δημοκρατία από θέση κυβερνητικής ευθύνης άφησε ανεξέλεγκτη την ΑΕΠΙ να εκμεταλλεύεται τους δημιουργούς για χρόνια απομυζώντας τα πνευματικά τους δικαιώματα. Δεν ψήφισε τη λύση - γέφυρα της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης, που κράτησε όρθιο το σύστημα είσπραξης και διανομής πνευματικών δικαιωμάτων και σύντομα μετασχηματίζεται σε ανεξάρτητο οργανισμό των ίδιων των δημιουργών, που ήταν εξαρχής ο στόχος της σημερινής κυβέρνησης. Δεν ψήφισε ούτε καν τις πρόσφατες ρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση για το ακατάσχετο των δημιουργών και την είσπραξη παλαιών οφειλών πνευματικών δικαιωμάτων".

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του συγγραφέα Θανάση Χειμωνά, υποψήφιου ευρωβουλευτή με το Ποτάμι, που αναφέρει ότι "πριν από λίγες μέρες η πολυδιαφημισμένη στα ΜΜΕ αγορά ενός τεύχους του περιοδικού 'Σχεδία' από τον Κυριάκο Μητσοτάκη 'έβαλε' στο στόμα του άστεγου πωλητή ύμνους για τη Νέα Δημοκρατία που δεν ειπώθηκαν ποτέ. Χθες μια συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με καλλιτέχνες και μουσικούς για το (υπαρκτό) θέμα της ΑΕΠΙ μετετράπη σε προεκλογικό νεοδημοκρατικό σποτ. Όταν κάνεις προεκλογική καμπάνια, καλό είναι να έχεις εξασφαλίσει πρώτα τη συναίνεση όλων των συμμετεχόντων".

"Το ελληνικό τραγούδι αυτή τη στιγμή είναι ενωμένο και όλοι μαζί ζητάμε συναίνεση και στη Βουλή και στον πολιτικό διάλογο από όλα τα κόμματα προκειμένου να στηριχτεί η ΕΥΕΔ και ο νέος φορέας που σχηματίζεται μέσα απ' αυτή. Η τροπολογία που ψηφίστηκε πέρσι τον Μάιο για τη θέσπισή της έχει ήδη κριθεί και θεωρηθεί από όλους τους Έλληνες δημιουργούς του τραγουδιού όχι απλώς ως η καλύτερη λύση, αλλά ως μονόδρομος για τη διαχείριση των πνευματικών μας δικαιωμάτων" μας λέει ο Φοίβος Δεληβοριάς, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, το οποίο, όπως προβλέπει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα, έχει αναλάβει να εισπράττει και να αποδίδει τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών οδηγώντας τους παράλληλα με χρονική δέσμευση στη δημιουργία του νέου ανεξάρτητου ΟΣΔ.

Ο γνωστός τραγουδοποιός άλλωστε, με ανάρτησή του αμέσως μετά την εμφάνιση του επίμαχου βίντεο, έσπευσε να αποκαταστήσει την αλήθεια ενημερώνοντας για τα πραγματικά γεγονότα και ζήτησε να αποσυρθεί η φωτογραφία του από το προεκλογικό σποτ.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος σε επιστολή του επισημαίνει ότι "όταν με τη διάλυση της ΑΕΠΙ βρεθήκαμε εκκρεμείς και μετέωροι, αποφασίσαμε συνθέτες και στιχουργοί να φτιάξουμε έναν δικό μας αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό για την είσπραξη των πνευματικών μας δικαιωμάτων. Αλλά, επειδή δεν είχαμε ούτε την τεχνογνωσία, ούτε στέγη, ούτε τα στοιχειώδη, απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Πολιτισμού για να μας συμβουλέψει, διότι πρόκειται για το ελληνικό τραγούδι, διάολε, για ένα κομμάτι της εθνικής μας μουσικής. Το υπουργείο, προς τιμήν του, το κατάλαβε και δέχτηκε να μας βοηθήσει για μια σύντομη μεταβατική περίοδο ώσπου να σταθούμε στα πόδια μας και να μην χρειαζόμαστε πια το κράτος. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημιουργών και των σωματείων είμαστε απολύτως ενωμένοι σε αυτό και σύμφωνοι ότι αυτή είναι η μόνη λύση. Ενημερώσαμε σχετικά τους αρχηγούς των κομμάτων, μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που μας διαβεβαίωσε για τη θετική του στάση".

Υποχρεώθηκε να ανασκευάσει

Υπό το βάρος των αντιδράσεων των Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και πολιτικών κομμάτων ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποχρεώθηκε να ανασκευάσει με επιστολή του προς το σωματείο "450+ Πρωτοβουλία Δημιουργών και Κληρονόμων" αποδίδοντας το όλο θέμα που δημιουργήθηκε σε "μια φράση μου που πιθανώς παρεξηγήθηκε" και δηλώνοντας τη στήριξή του στο ελληνικό τραγούδι, στους δημιουργούς αλλά και "στον συλλογικό σας πια στόχο να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων".

Παρ' όλα αυτά και παρά το αίτημα των δημιουργών, το επίμαχο βίντεο από τη συνάντηση δεν κατέβηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι αργά χθες το βράδυ τουλάχιστον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL