Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σταύρος Ξαρχάκος: Δεν είμαστε επαίτες

"Δεν είμαστε επαίτες" διαμηνύει στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κορυφαίος έλληνας συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, που έχει διατελέσει ευρωβουλευτής της Ν.Δ., στη δήλωσή του, με την οποία ζήτησε "άμεσα να κατέβει αυτό το σποτ", θυμίζοντας ότι "ο αγώνας των δημιουργών δεν έχει σχέση με τον προεκλογικό αγώνα κανενός".

Ενώνοντας τη φωνή του με αυτή των συναδέλφων του, που είδαν μια εθιμοτυπική συνάντησή τους με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χρησιμοποιείται για προεκλογική σκοπιμότητα, εν είδει σποτ με ανακριβή στοιχεία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, ο κορυφαίος συνθέτης με τη δήλωσή του αποκαθιστά την αλήθεια και το δίκαιο, επειδή "πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι αλλά και δίκαιοι ως προς το ποιοι βοήθησαν και ποιοι όχι στον αγώνα αυτό" εναντίον της ΑΕΠΙ για τα πνευματικά δικαιώματα που "δεν έχει σχέση με κανένα κόμμα και καμία παράταξη".

Ενημερώνει παράλληλα τον Κ. Μητσοτάκη ότι "ήταν ακαριαία η αντίδραση του κ. Τσίπρα και οφείλω να πω ότι ήταν και η πρώτη φορά που αισθάνθηκα ότι ένας πρωθυπουργός, ενδιαφέρθηκε πραγματικά για το θέμα αυτό, χωρίς να βγει στα κανάλια και να το διαφημίσει". Είναι γνωστή άλλωστε η δημόσια ευχαριστία που απεύθυνε τότε ο Σταύρος Ξαρχάκος στον Αλ. Τσίπρα για το γεγονός ότι είναι η "πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός έδειξε την ευαισθησία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό και την αποφασιστικότητα να το επιλύσει".

Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι από τους πρώτους δημιουργούς που, την εποχή της παντοκρατορίας της οικογένειας Ξανθόπουλου, ιδιοκτητών της ΑΕΠΙ, που λυμαίνονταν κόπο και χρήματα των Ελλήνων συνθετών, στιχουργών, ερμηνευτών και κληρονόμων, δεν δίστασε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να μπει μπροστά στην προσπάθεια για την εξυγίανση στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων.

Είδε την προσφυγή που από το 1996 είχε κάνει, μαζί με τους Νίκο Κυπουργό, Παναγιώτη Καλατζόπουλο, Νίκο Μαμαγκάκη, Γιώργο Κουμεντάκη και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, για καταχρηστική προμήθεια της ΑΕΠΙ από ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα και δημόσια εκτέλεση, να εκδικάζεται δικαιώνοντάς τους μόλις το 2017, αφού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της σκανδαλώδους λειτουργίας της εταιρείας και η Δικαιοσύνη να ερευνά τα πεπραγμένα της.

Έχοντας περιμένει 21 χρόνια να αποδοθεί δικαιοσύνη, στην κατάληξη της δήλωσής του πληροφορεί ευθέως τον κ. Μητσοτάκη ότι "δεν ζητάμε κανένα συμβολικό ποσό από κανέναν. Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε τους κόπους μας, ζητάμε αυτά που σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν, ζητάμε να μπορούμε να ζούμε από το έργο μας. Ζητάμε δικαιοσύνη".

Ολόκληρη η δήλωση του Σταύρου Ξαρχάκου

["Σήμερα το πρωί πληροφορήθηκα ότι η χθεσινή συνάντηση μέρους των δημιουργών με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη χρησιμοποιήθηκε σε σποτ για να εξυπηρετηθεί ο προεκλογικός του αγώνας.
Λυπάμαι πάρα πολύ.

Ως ένας άνθρωπος ο οποίος μάχεται εδώ και δεκαετίες για τα δικαιώματα των δημιουργών, απέναντι στη ληστρική και κακουργηματική διαχείρισή τους από την ΑΕΠΙ και την οικογένεια Ξανθόπουλου, οφείλω με λίγα λόγια να διευκρινίσω κάποια πράγματα, όσο πιο σύντομα μπορώ, διότι πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι αλλά και δίκαιοι ως προς το ποιοι βοήθησαν και ποιοι όχι στον αγώνα αυτό, αλλά και να είναι συγκεκριμένα τα όρια των εκάστοτε πολιτικών απέναντι σε αυτό τον αγώνα, ο οποίος δεν έχει σχέση με κανένα κόμμα και καμία παράταξη.

Κατ᾽ αρχάς θα πρέπει άμεσα να κατέβει αυτό το σποτ.

Ο αγώνας των δημιουργών δεν έχει σχέση με τον προεκλογικὀ αγώνα κανενός.

Εδώ και αρκετά χρόνια, το αυτονόητο, δηλαδή η προστασία των κόπων και των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών από το κράτος και τη δικαιοσύνη, δεν εφαρμοζόταν. Εγώ ο ίδιος έχω συναντηθεί κατά καιρούς με τους κ. Παπανδρέου, Σαμαρά, χωρίς κανένα αποτέλεσμα και μάλιστα αυτή η αδιαφορία μού γέννησε έως και υποψίες.

Αντιθέτως ήταν ακαριαία η αντίδραση του κ. Τσίπρα και οφείλω να πω ότι ήταν και η πρώτη φορά που αισθάνθηκα ότι ένας πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε πραγματικά για το θέμα αυτό (χωρίς να βγει στα κανάλια να το διαφημίσει).

Τέλος, να πληροφορήσω τον κ. Μητσοτάκη, ότι δεν ζητάμε κανένα συμβολικό ποσόν από κανέναν. Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε τους κόπους μας, ζητάμε αυτά που σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν, ζητάμε να μπορούμε να ζούμε από το έργο μας, ζητάμε δικαιοσύνη".]

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Επικοινωνιακή καραντίνα

Για όσους δεν το έχουν προσέξει, η πολιτική έχει τελειώσει. Στον δημόσιο χώρο δεν υπάρχει αντιπαράθεση, οι αιχμές της κυβέρνησης δεν διασταυρώνονται πουθενά, ούτε με την αντιπολίτευση, ούτε με την κοινωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις