Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επαιτεία

Του Νίκου Ξυδάκη* Ο πρώτος λόγος για τα πνευματικά δικαιώματα, και ο τελευταίος, ανήκει στους δημιουργούς. Στον Σταύρο Ξαρχάκο, στον Φοίβο Δεληβοριά, στη διοίκηση του σωματείου τους: Αυτοί μίλησαν...

Του Νίκου Ξυδάκη*

Ο πρώτος λόγος για τα πνευματικά δικαιώματα, και ο τελευταίος, ανήκει στους δημιουργούς. Στον Σταύρο Ξαρχάκο, στον Φοίβο Δεληβοριά, στη διοίκηση του σωματείου τους: Αυτοί μίλησαν για τη μικροπολιτική κακοποίηση που υπέστησαν από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την προγραμματισμένη συνάντησή τους.

Δεν έχω να πω στον κ. Μητσοτάκη πολλά περισσότερα από όσα οι ίδιοι οι θιγόμενοι τού είπαν. Ένα μόνο: Πώς διαχειρίστηκαν έως το 2015 τα δίκαια αιτήματα των δημιουργών για διαφάνεια αλλεπάλληλες κυβερνήσεις και υπουργοί Πολιτισμού, από το 1993 και μετά, όταν ψηφίστηκε ο νόμος που θωράκιζε την αμαρτωλή ΑΕΠΙ; Ποιος εισάκουσε επί δύο δεκαετίες το απολύτως νόμιμο αίτημά τους για έλεγχο της εταιρείας;

Θα το πω εγώ στον κ. Μητσοτάκη: Ο έλεγχος διατάχθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2015, είκοσι εννέα ημέρες μετά τις εκλογές, από εμένα, ως υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης Τσίπρα. Αποτέλεσμα, έως σήμερα: διαπιστώθηκαν υπεξαιρέσεις και απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων, οι ιδιοκτήτες της εταιρείας διώκονται για σωρεία κακουργημάτων, η άδεια λειτουργίας ανεστάλη, αναμορφώθηκε εκ βάθρων το νομοθετικό πλαίσιο και ένας νέος, υγιής οργανισμός χτίζεται, από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, για την προάσπιση της εργασίας τους και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Ο κ. Μητσοτάκης, εν αλαζονεία και πονηρά αγνοία διάγων, περιφρονώντας τους συνομιλητές του, τους πολίτες και την κοινωνία, προτείνει στους καλλιτέχνες το μόνο πρόγραμμα που έχει για τον ελληνικό πολιτισμό: επαιτεία.

 

* Ο Νίκος Ξυδάκης είναι πρ. υπουργός Πολιτισμού, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις