Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό μουσείο Κέρκυρας από τον Υφυπουργό Κώστα Στρατή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό μουσείο Κέρκυρας από τον Υφυπουργό Κώστα Στρατή

«Η Ελλάδα αποτελεί ένα ισχυρό brand name παγκοσμίως. Αυτό πρέπει να το αντιληφτούμε. Μας επιβάλλει να προστατεύουμε και να δείχνουμε ιδιαίτερη μέριμνα για την κληρονομιά που δημιουργεί αυτό το brand name, αλλά βέβαια μας ανοίγει και ισχυρούς δρόμους για το μέλλον» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Κέρκυρα, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι το Μουσείο, που παρέμεινε κλειστό για πέντε έτη, επαναλειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών που χρειάστηκαν για τη πλήρη ανακαίνισή του. «Το μουσείο έχει ενταθχεί πλέον στη ζωή των Κερκυραίων, ενώ για τις εργασίες ανακαίνισής χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ευρωπαϊκούς πόρους» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στρατής.

«Το Μουσείο άνοιξε πριν από λίγους μήνες προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης και του νησιού, από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η ανακαίνιση και η επανέκθεση του Μουσείου έγινε στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης μέριμνας του υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Κέρκυρας.

Ο πολιτισμικός πλούτος και οι φυσικές ομορφιές του νησιού γίνονται πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο, καθιστώντας την Κέρκυρα έναν από τους εμβληματικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, αλλά και έναν από τους καλύτερους τόπους για κινηματογραφικά γυρίσματα στην Ευρώπη. Αυτό απαιτεί την ενεργοποίηση πολλών δυνάμεων, έτσι ώστε η πολιτιστική κληρονομιά να συνδεθεί οργανικά με τη σύγχρονη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντική η ανάπτυξη συνεργιών με τους τοπικούς φορείς. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη ξεκινήσει ένα δίκτυο συνεργασιών που στοχεύουν στο άνοιγμα των μνημείων και των μουσείων στις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Κώστας Στρατής.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας παρέμεινε κλειστό για περίπου έξι χρόνια, ενώ η ανακαίνισή του κόστισε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.

Για πρώτη φορά λειτούργησε το 1967, όπου και στέγασε αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία πόλη της Κέρκυρας, αλλά και ολόκληρο το «νησί των Φαιάκων», που αφορούν την πρώτη κατοίκησή του στην παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Στο σημερινό διώροφο, υπερσύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας, το σημαντικότερο έκθεμα του θεωρείται το λίθινο αέτωμα της Γοργούς-Αρτέμιδος, που προέρχεται από το ναό της θεάς Αρτέμιδος. Το αέτωμα έχει μήκος 17,02 μ. και ύψος 3,18 μ. και έχει κατασκευασθεί από ντόπιο πωρόλιθο. Θεωρείται έργο Κορίνθιου γλύπτη και χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ.

Η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κερκύρας είναι πλήρως οργανωμένη κατά θεματικές ενότητες που αποκαλύπτουν στους επισκέπτες και τα ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας στο χώρο του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας, όπου βρέθηκε το θαυμάσιο λιοντάρι του Μενεκράτη. Στη συλλογή έχουν προστεθεί προϊστορικά εργαλεία και άλλα αντικείμενα από διάφορα σημεία του νησιού, με σκοπό να «φωτιστούν» οι απαρχές της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί. Σειρά μεγαλύτερων και μικρότερων γλυπτών καταδεικνύει την άνθηση της ελληνικής τέχνης στο νησί, αλλά φανερώνει παράλληλα και τις εμπορικές σχέσεις και τις δοξασίες των αντίστοιχων εποχών.

 Το Μουσείο υπάγεται στην Η' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Κέρκυρα.

«Η νέα έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει ευρήματα που έχουν έρθει στο φως μετά 100 και πλέον χρόνια αρχαιολογικής έρευνας στο νησί. Αντικείμενα που αποτελούν ειδικές μαρτυρίες για τη ζωή και τη δραστηριότητα των κατοίκων της Κέρκυρας. Αποτελούν παράλληλα και ένα μέσο αφήγησης και βιωματικής πρόσληψης του παρελθόντος του νησιού. Η έκθεση φιλοδοξεί να είναι ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, ταξίδι γνωριμίας με τους θεούς και τους ανθρώπους που περπάτησαν σε αυτό τον τόπο. Οι θεματικές ενότητες του Μουσείου δεν ακολουθούν μία χρονολογική σειρά, καθώς τα αντικείμενα που εκτίθενται παρουσιάζονται ως αφορμή και αφετηρία για να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τις εποχές και τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν και τα χρησιμοποίησαν» τόνισε, στο λόγο της, η έφορος Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, Τένια Ρηγάκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL