Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ακαδημία Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακαδημία Αθηνών

Στους ποιητές Χάρη Βλαβιανό και Δημήτρη Κοσμόπουλο, τους συγγραφείς Αλέξη Πανσέληνο και Ελισάβετ Χρονοπούλου και στον Νίκο Πηγαδά απονεμήθηκαν τα βραβεία των Ιδρυμάτων Ουράνη και Πέτρου Χάρη στη χθεσινή πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη απονεμήθηκε στον Χάρη Βλαβιανό για την "Αυτοπροσωπογραφία του λευκού". Αντίστοιχα, από το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη το Βραβείο Ποίησης απονεμήθηκε στον Δημήτρη Κοσμόπουλο για την ποιητική σύνθεση "Θέριστρον", το Βραβείο Μυθιστορήματος στον Αλέξη Πανσέληνο για τα "Ελαφρά ελληνικά τραγούδια", το Βραβείο Διηγήματος στην Ελισάβετ Χρονοπούλου για τη συλλογή "Ο έτερος εχθρός", ενώ το Βραβείο Δοκιμίου - Μελέτης απονεμήθηκε στον Νικόλαο Πηγαδά για το σύνολο του έργου του.

"Θα ήταν αφύσικο να μην χαίρεται ένας δημιουργός όταν του απονέμεται μια τέτοια ύψιστη βράβευση" μας λέει ο ήδη βραβευμένος με το Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών το 2005 και με το διεθνές Βραβείο Καβάφη 2013 για το σύνολο του μέχρι τότε έργου του ποιητής και δοκιμιογράφος Δημήτρης Κοσμόπουλος. "Αλλά οφείλω να τονίσω" προσθέτει "ότι κατά τις επιταγές των δασκάλων της λυρικής μας παράδοσης και της πνευματικής ζωής αντιλαμβάνομαι την ποιητική πράξη ως πράξη απόσβεσης του εγώ και συνάντησης με την πληρότητα του ποιήματος που δίνει η σχέση με τους ανθρώπους και τα πράγματα, η οποία νικά τον αυτοεγκλωβισμό μας στη φυσική ροπή της εγωπάθειας. Η ποιητική δημιουργία είναι η μοναχική αναμέτρηση του ποιητή με τις λέξεις του, αποτελεί ύψιστη κοινωνική πράξη".

Ο Χάρης Βλαβιανός, από την πλευρά του, ευχαριστεί "την Ακαδημία Αθηνών για την τιμητική βράβευση και ιδιαίτερα τα μέλη που κατέχουν τις έδρες Λογοτεχνίας Κική Δημουλά και Θανάση Βαλτινό".

"Η βράβευση του μυθιστορήματός μου με χαροποιεί πάρα πολύ, καθώς προέρχεται από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας" λέει ο Αλέξης Πανσέληνος. "Στο μυθιστόρημα αυτό προσπάθησα να απεικονίσω με όσες δυνάμεις διαθέτω την Αθήνα και την Ελλάδα της παιδικής μου ηλικίας, μια εικόνα η οποία έχει βέβαια αρκετούς τόνους νοσταλγίας, αλλά είναι μπολιασμένη με τις γνώσεις που σήμερα έχουμε για την πραγματικότητα εκείνης της εποχής, αμέσως μετά το τέλος του Εμφυλίου. Μια εποχή στη διάρκεια της οποίας συνερχόταν η κοινωνία μετά την αιματηρή δεκαετία του ’40. Τα ελαφρά ελληνικά τραγούδια της εποχής, που δίνουν και τον τίτλο στο μυθιστόρημα, δείχνουν με σαφήνεια την ανάγκη των ανθρώπων για ειρήνη, για ευτυχία, για χαρά και διασκέδαση, όλα αυτά που είχαν λείψει όλα εκείνα τα χρόνια. Το ενδιαφέρον που μπορεί να έχει το βιβλίο για τον σημερινό αναγνώστη είναι ότι αγγίζει τις στρεβλώσεις της πολιτικής ζωής που διατήρησαν έως τις μέρες μας σχεδόν την πολιτική μισαλλοδοξία, και τις αλλεπάλληλες πολιτικές και οικονομικές κρίσεις που βιώσαμε. Πάντως, πλάι στις πιο σκοτεινές σελίδες του βιβλίου υπάρχουν και οι πιο φωτεινές, επειδή η τέχνη, όπως η ίδια η ζωή, ξέρει να ισορροπεί το σκοτάδι με το φως και το δάκρυ με το γέλιο".

"Δεν το περίμενα αυτό το βραβείο, ήταν αναπάντεχο" λέει η Ελισάβετ Χρονοπούλου. Όμως, όπως προσθέτει, "είναι μια πολύ μεγάλη τιμή για το βιβλίο μου επειδή έρχεται από το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνης της Ακαδημίας Αθηνών, που είναι το σημαντικότερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας. Η αξία του για μένα, πέρα από τη χαρά, είναι η ενθάρρυνση να προχωρήσω στο επόμενο βήμα".

Πριν την απονομή των βραβείων, ο ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές μίλησε με θέμα "Η Ακρόπολις των Αθηνών κατά την Επανάσταση του 1821".

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL