Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Στο ΚΘΒΕ κατά τη διάρκεια του έργου "Πυρκαγιές" / Παράσταση μισαλλοδοξίας από ακροδεξιούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο ΚΘΒΕ κατά τη διάρκεια του έργου "Πυρκαγιές" / Παράσταση μισαλλοδοξίας από ακροδεξιούς

Ρεπορτάζ: Μαρούλα Πλήκα


«Ακροδεξιά» και «τραμπούκικη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Άρης Στυλιανού τη συμπεριφορά τεσσάρων μελών της ακροδεξιάς ομάδας «Ιερός Λόχος» - Έφεδροι Ειδικών Δυνάμεων στην παράσταση του έργου του Λιβανοκαναδέζου Ουαζντί Μουαουάντ «Πυρκαγιές» τονίζοντας ότι τέτοιες ακραίες συμπεριφορές θα πρέπει να καταδικάζονται από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Άρης Στυλιανού: Φασιστικό ξεσάλωμα


Όπως δήλωσε στην «Αυγή», πρόκειται «για μια ομάδα ακροδεξιών και θρησκόληπτων». «Τέτοιες πράξεις δεν μπορούν να δικαιολογούνται από κανέναν, διότι πλήττουν τη Δημοκρατία την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία της τέχνης, που κατοχυρώνονται συνταγματικά» πρόσθεσε και επισήμανε ότι η συγκεκριμένη παράσταση «δεν στρέφεται με κανέναν τρόπο εναντίον οποιασδήποτε θρησκείας ούτε προσβάλλει το θρησκευτικό συναίσθημα. Πρόκειται για ένα έργο με οικουμενικά και ανθρωπιστικά μηνύματα, μια σύγχρονη τραγωδία που θυμίζει το μύθο του Οιδίποδα».

«Οι ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες κρούσης έχουν ξεσαλώσει τους τελευταίους μήνες στη βόρεια Ελλάδα με αφορμή και το Μακεδονικό. Κάθε δημοκρατικός πολίτης πρέπει να αντισταθεί σε αυτές τις πρακτικές και όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ιδίως εκείνες που για ψηφοθηρικούς λόγους ανέχτηκαν, αν όχι ενθάρρυναν, τέτοιου τύπου ενέργειες» κατέληξε.

Πήγαν για φασαρία...

Τα τέσσερα μέλη του «Ιερού Λόχου», που εμφορούνται από το «ή ταν ή επι τας» και δηλώνουν «Ορθοδοξία ή Θάνατος», μπήκαν ως «θεατές» στην παράσταση με σκοπό να δημιουργήσουν φασαρία. Αυτό γίνεται σαφές και από τα όσα αναφέρουν στα σόσιαλ μίντια.

Μόλις, λοιπόν, άκουσαν τον πρωταγωνιστή σε ένα ξέσπασμα του ρόλου για την κακοτυχία του να χρησιμοποιεί κάποιες εκφράσεις του τύπου «γ... το καντήλι μου», σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να ωρύονται. «Ντροπή σου, ντροπή, τι είναι αυτά; Τέχνη είναι αυτή; Ο μουσουλμάνος συγγραφέας του έργου θα έβριζε τα θεία, θα έβριζε τον Αλλάχ;» φώναζαν και απαιτούσαν από τον ηθοποιό να ζητήσει συγγνώμη!

Μάλιστα όταν το κοινό αντέδρασε, άρχισαν να φωνάζουν «παλιάνθρωποι, παλιάνθρωποι» και «αν ήσασταν αλλού θα σας κρεμούσανε...». Να θυμίσουμε ότι μέλη της ίδιας ακροδεξιάς ομάδας πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια διοργάνωσης αντισυγκεντρώσεων σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ αλώνιζαν, όπως και οι χρυσαυγίτες, τα σχολεία στις λεγόμενες «εθνικιστικές καταλήψεις».

Πάλι σιωπή από τη Ν.Δ. και τους υποψηφίους της

Δυστυχώς, όμως, ελάχιστες ήταν χθες οι καταδικαστικές δηλώσεις για τη φασιστικού περιεχομένου παρέμβαση των «Ιερολοχιτών» στο ΚΘΒΕ. Εκκωφαντική για μια ακόμη φορά η σιωπή της Ν.Δ., όπως και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και τις πλειονότητας των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών. Μόνο παρήγορο η έντονη αντίδραση του κοινού, που υποχρέωσε τους ακροδεξιούς να αποχωρήσουν από το θέατρο, και το ότι η παράσταση συνεχίστηκε κανονικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του καταδίκασε τη νέα αυτή δράση των νεοφασιστών και χαιρέτισε τη δημοκρατική στάση των θεατών τονίζοντας ότι έδωσαν την πιο «ηχηρή απάντηση στους νοσταλγούς του ολοκληρωτισμού».

«Μπαίνουν και διακόπτουν βρίζοντας μια θεατρική παράσταση. Το 'έλα μωρέ, και τι έγινε'... τελείωσε. Αύριο θα μπουκάρουν στο σχολείο των παιδιών μας και μεθαύριο θα εισβάλουν στα σπίτια όσων δεν γουστάρουν. Το μόνο ιερό στην περίπτωσή τους είναι η υποχρέωση να απομονωθούν μια για πάντα» σχολίασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης.

«Μετά τη χθεσινή εισβολή μελών του 'Ιερού Λόχου' σε αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου, την ώρα που πραγματοποιούνταν η παράσταση 'Πυρκαγιές', αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να περιφρουρήσουμε την πολυφωνία και τη δημοκρατία στην πόλη μας» δήλωσε από την πλευρά της η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Επίσης η νεοσύστατη παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα» καταδίκασε απερίφραστα τη νέα αυτή ακροδεξιά πρόκληση τονίζοντας ότι «πίσω από τον θρησκόληπτο φανατισμό και την ανοησία υποβόσκει μια επιθετική ισλαμοφοβία και ένας απροκάλυπτος ρατσισμός απέναντι στο έργο και στον Λιβανοκαναδό συγγραφέα του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL