Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Φόρος τιμής στον Άγγελο Δεληβορριά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φόρος τιμής στον Άγγελο Δεληβορριά

Έντεκα μήνες μετά την απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά, το Μουσείο Μπενάκη, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον επί σειρά ετών διευθυντή του, θεσμοθετεί την "Ετήσια Ομιλία Άγγελου Δεληβορριά", που θα πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο, με ομιλητές οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα από τα πολλά γνωστικά πεδία που ενδιέφεραν τον τιμώμενο.

Η εναρκτήρια ομιλία θα δοθεί παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, την επόμενη Δευτέρα 18 του μηνός, στις 7.30 μ.μ., στο κτήριο της οδού Πειραιώς. Ο συνάδελφος και φίλος του Άγγελου Δεληβορριά, Ιταλός αρχαιολόγος Eugenio La Rocca, θα μιλήσει για "Τα επιτοίχια ψηφιδωτά στο μουσείον του Χρυσού Οίκου στη Ρώμη". Η ομιλία του πραγματεύεται τον πολυτελή διάκοσμο του μουσείου, της αφιερωμένης δηλαδή στις Μούσες μεγάλης αίθουσας από τον Χρυσό Οίκο, το τεράστιο ανάκτορο του αυτοκράτορα Νέρωνα (54-68 μ.Χ.) στο κέντρο της αρχαίας Ρώμης. Το θέμα της πολυπρόσωπης ψηφιδωτής παράστασης, που αναπτύσσεται στους τοίχους της αίθουσας, είναι η μετά θάνατον αποθέωσις (θριαμβευτική υποδοχή στο πάνθεον) ενός ανθρώπου των γραμμάτων, ίσως ενός σπουδαίου ποιητή. Με την έρευνα των μωσαϊκών αυτών εμπλουτίζονται οι γνώσεις μας τόσο για την ιστορία του ρωμαϊκού πολιτισμού όσο και για τα πολύ μεταγενέστερα χριστιανικά ψηφιδωτά που απηχούν τη λάμψη της τέχνης της ύστερης αρχαιότητας.

Ο Eugenio La Rocca είναι τακτικό μέλος της Academia dei Lincei και ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης «La Sapienza». Με την ιδιότητα του εφόρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πόλης της Ρώμης (1992-2008), συντόνισε την αναδιάρθρωση αρχαιολογικών μουσείων στη Ρώμη, είχε την ευθύνη πολυάριθμων αναστηλωτικών εργασιών και αρχαιολογικών ανασκαφών και επιμελήθηκε αρχαιολογικές εκθέσεις με διεθνή ακτινοβολία. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο είναι θεμελιώδες για την αρχαιολογική επιστήμη και την ιστορία της τέχνης.

Η ομιλία του θα δοθεί στα ιταλικά με ταυτόχρονη μετάφραση και θα εκδοθεί αυτοτελώς όπως και οι επόμενες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL