Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ψηφιακό Αρχείο 1821

Αρχειακά ερωτήματα, ερευνητικές προοπτικές, ψηφιακές προκλήσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, 14-15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» ΕΙΕ, Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα

Συνδιοργάνωση: Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) - Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) - Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ)

Το πρόγραμμα του συνεδρίου κινείται σε τρεις άξονες: αρχειακό, ερευνητικό και ψηφιακό. Έτσι, οι συνεργαζόμενοι φορείς θα παρουσιάσουν το αρχειακό υλικό τους το οποίο αποτελεί μέρος του Ψηφιακού Αρχείου 1821, τις εργασίες τεκμηρίωσής του και, κυρίως, ζητήματα που προκύπτουν από την έρευνα, όπως η συγκρότηση της αρχειακής μνήμης, η σημασία της συνεργασίας και της διασύνδεσης των αρχείων κ.ά.

Ακόμη, νέοι/ες ερευνητές/τριες θα παρουσιάσουν τους στόχους, τα αρχικά ερωτήματα, τα μέχρι στιγμής πορίσματα, τα νέα ερευνητικά ερωτήματα για το 1821 που αναδεικνύονται, τη σύνδεση της θεματικής της έρευνας και την ενσωμάτωσή της ως μέρος του Ψηφιακού Αρχείου 1821.

Τέλος, θα συζητηθεί η ιδιαιτερότητα της συγκρότησης ενός ψηφιακού αρχείου, τόσο σε εννοιολογικό όσο και σε εφαρμοσμένο επίπεδο, θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα του Ψηφιακού Αρχείου 1821 και επιμέρους πτυχές που αφορούν τη σύζευξη ιστορίας και crowdsourcing, τη διάδραση τέχνης και ψηφιακότητας, την εκπαιδευτική διάσταση κ.ά.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Μην μιλάτε. Χειροκροτήστε

Τις μέρες της πανδημίας τα κανάλια αναζητούν εναγωνίως Έλληνες γιατρούς που να εργάζονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού και τους βγάζουν στα δελτία ειδήσεων για να περιγράψουν τις εμπειρίες τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις