Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή / Στέλνει μήνυμα κοινωνικής ανεξιθρησκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή / Στέλνει μήνυμα κοινωνικής ανεξιθρησκίας

Της Μάνιας Ζούση

Ένα νέο μουσείο που θα στεγάσει την περίφημη συλλογή έργων τέχνης του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή ανοίγει για το κοινό την 1η Οκτωβρίου, στην καρδιά της πόλης και στην οδό Ερατοσθένους 13, στο Παγκράτι.

Το μουσείο, η συζήτηση για τη δημιουργία του οποίου εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας περάσει από σαράντα κύματα, είναι πλέον πραγματικότητα και χθες η πρόεδρος του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή Φλωρέτ Καραδόντη και ο διευθυντής Κυριάκος Κουτσομάλλης μας “ξενάγησαν” στους πέντε υπόγειους και τους έξι υπέργειους χώρους των συνολικά έντεκα ορόφων που θα καλύπτουν 7.250 τ.μ.

Ένα σύγχρονο μουσείο, στο οποίο ήδη έχει μεταφερθεί η διοίκηση και όπου συντηρούνται τα έργα έως και την παρουσίασή τους.

Το νέο κτήριο θα περιλαμβάνει από αίθουσες όπου θα στεγάζονται έργα της μόνιμης συλλογής, κορυφαίων διεθνών δημιουργών και Ελλήνων της πρωτοπορίας και του μοντερνισμού, έως αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, εργαστήριο για παιδιά και εφήβους, βεστιάριο, καφέ, εστιατόριο, μπαρ και πωλητήριο. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο ακίνητο που προήλθε από τη σύνθεση ενός διατηρητέου μεσοπολεμικού κτίσματος και μιας σύγχρονης προσθήκης, με την ανέγερση να ξεκινά τον Αύγουστο του 2012 και να ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2018.

“Δίπλα στο Καλλιμάρμαρο, μέσα στον πολιτιστικό άξονα που περικλείει όλα τα μεγάλα μουσειακά ιδρύματα της Αθήνας, το μουσείο θα γνωστοποιήσει την παρουσία του”, όπως εξήγησε η Φλ. Καραδόντη, “με μια σειρά εκδηλώσεων που θα σηματοδοτήσουν τη νέα αρχή. Θα περιέχει πρωτοποριακές δράσεις, σύγχρονες μουσειακές εφαρμογές, μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα”. Πρόσθεσε μάλιστα πως “το έργο περιλαμβάνει την αναμόρφωση και τη μελλοντική συντήρηση της πλατείας του Αγίου Σπυρίδωνα που το Ίδρυμα κάνει δωρεά στον Δήμο Αθηναίων”.

Για ένα κτήριο “με πρόσημο την κοινωνική ανεξιθρησκία, ανοιχτό σε όλους, μικρούς, μεγάλους, πλούσιους, φτωχούς, μυημένους, αμύητους, που θα έρθουν να αναζητήσουν κάτι και φεύγοντας θα πράξουμε το παν αυτός που θα περάσει το κατώφλι του μουσείου να φύγει γεμάτος” μιλούσε ο Κυριάκος Κουτσομάλλης παρουσιάζοντάς μας τους χώρους. Το πρώτο υπόγειο 530 τ.μ. θα λειτουργεί ως “ευέλικτος χώρος περιοδικών εκθέσεων, στο πνεύμα της Άνδρου”. Στον πρώτο και δεύτερο όροφο θα στεγάζεται η μόνιμη συλλογή με άξονα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών που “έπαιξαν παρεμβατικό ρόλο στη διαμόρφωση της νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας της Τέχνης που τόλμησαν να θέσουν υπό αίρεση μακροχρόνια αισθητικά δόγματα, να δημιουργήσουν τα μεγάλα ρεύματα που άλλαξαν τον ρου του βλέπειν, για τα οποία υπάρχουν αντιπροσωπευτικά έργα”, δημιουργών μεταξύ των οποίων οι Σεζάν, Βαν Γκογκ, Γκογκέν, Ντεγκά, Ροντέν, Πικάσο, Μπρακ, Μιρό, Λεζέ, Τζακομέτι, Τουλούζ Λοτρέκ, Μπατίς, Σαγκάλ, Καντίνσκι, Γουόρχολ κ.ά.

Στον 3ο και 4ο όροφο θα παρουσιάζονται έργα Ελλήνων δημιουργών της πρωτοπορίας και του μοντερνισμού που θα ανανεώνονται κάθε χρόνο, όπως οι Παρθένης, Μπουζιάνης, Παπάς, Σκλάβος, Τέτσης, Μόραλης, Τσαρούχης, Χατζηκυριάκος– Γκίκας, Ζογγολόπουλος, Τόμπρος κ.ά.

Ο Κ. Κουτσομάλλης ρωτήθηκε για τις δικαστικές διαμάχες δεκαπενταετίας με μία από τις έξι κληροδόχους της Ελίζας Γουλανδρή, “που δεν έχουν γίνει δεκτές και κοστίζουν σε ψυχική οδύνη”, όπως είπε, εξηγώντας πως εκκρεμούν θέματα Δικαιοσύνης και βεβαιώνοντας πως “δεν έχει χαθεί κανένα έργο”, όπως ισχυρίζονται οι αντίδικοι.

Ο Ντίκος Βυζάντιος στο Μουσείο της Άνδρου

Στον διακεκριμένο ζωγράφο της διασποράς Ντίκο Βυζάντιο, που εκθείασε ο Φουκό, θα είναι αφιερωμένη φέτος η έκθεση στο Μουσείο της Άνδρου σε επιμέλεια Κ. Κουτσομάλλη, που τον γνώριζε από το Παρίσι. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 30 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει τρεις κύκλους, την αφαιρετική περίοδο, την περίοδο των μαυρόασπρων σχεδίων και την περίοδο των ανθρωποκεντρικών συνθέσεων του Βυζάντιου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL