Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Να μην κλειστούμε στον εαυτό μας και στη μοναξιά μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να μην κλειστούμε στον εαυτό μας και στη μοναξιά μας

Το Λονδίνο θα τιμήσει τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννησή του (τον Μάιο φτάνει τα 91 πια) στις 10 Μαρτίου, στο Hellenic Centre (16-18 Paddington St, Marylebone), παρουσία του ίδιου, σε μια βραδιά με ομιλίες, απαγγελίες ποιημάτων, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και μουσική. Ο Τίτος Πατρίκιος, όπως αναφέρει ο ίδιος, θέλει να συναντήσει ξανά παλιούς φίλους στο Λονδίνο, αλλά και αναγνώστες που θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Ελληνικό Κύκλο Βιβλιόφιλων του Λονδίνου σε συνεργασία με το Γραφείο Ποιήσεως και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο και της Εταιρείας Συγγραφέων.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί επιλογή ποιημάτων του, που θα απαγγελθούν στα ελληνικά και τα αγγλικά. "Το σημαντικό είναι να μην κλειστούμε στον εαυτό μας και στη μοναξιά μας" λέει ο Τίτος Πατρίκιος. "Οι δημόσιες αναγνώσεις και οι συναντήσεις για την ποίηση πιστεύω είναι κάτι το εξαιρετικά χρήσιμο... Έβλεπα σε άλλες χώρες ότι γίνονταν συχνά δημόσιες αναγνώσεις ποιημάτων, ποιητικά φεστιβάλ και συζητήσεις ανάμεσα σε ποιητές. Τελευταία γίνονται και στην Ελλάδα, μάλιστα και σε περιφερειακές πόλεις".

Το ίδιο χρήσιμες θεωρεί τις μεταφράσεις των έργων συγγραφέων και ποιητών. Αν και έργα του ίδιου έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν ιδιαίτερα σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Μεξικό, Σερβία και Αλβανία, στη Βρετανία έχουν κυκλοφορήσει διάσπαρτα ποιήματά του, κυρίως σε εκδόσεις περιοδικών και σε ανθολογίες. "Η μετάφραση είναι ο βασικός άξονας για την επικοινωνία των ανθρώπων. Χωρίς αυτή δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τους άλλους πολιτισμούς. Χωρίς αυτή δεν θα ξέραμε στην Ελλάδα τον Σαίξπηρ... Θα γνώριζαν στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία την Ιλιάδα, τον Όμηρο και τους αρχαίους τραγικούς; Χρειάζεται όχι μόνο για τους κλασικούς, αλλά και για τους σύγχρονους. Είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας".

Οι καθηγητές του Kings College του Λονδίνου Ρόντερικ Μπίτον (επίτιμος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας) και Ντέιβιντ Ρικς (καθηγητής Νεότερης Ελληνικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας) θα χαιρετίσουν την εκδήλωση προς τιμήν του, μαζί με τον προεδρεύοντα του Γραφείου Ποιήσεως Αντώνη Δ. Σκιαθά.

Ντοκιμαντέρ και συζήτηση με το κοινό

Απαγγελίες ποιημάτων θα κάνουν ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα και συγγραφέας Τζον Κίτμερ, η ηθοποιός και λέκτορας Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Reading Δήμητρα Τζανιδάκη και ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Αλσινός. Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τα 90 χρόνια του Τίτου Πατρίκιου, ενώ θα ακολουθήσει συζήτησή του με το κοινό. O Ιταλός συνθέτης Αντίμο Μανιότα θα συμμετάσχει στην εκδήλωση με μουσικές του συνθέσεις. Την παρουσίαση θα κάνει η σκηνοθέτις Αναστασία Ρεβή, ενώ θα συμμετέχουν και μαθητές του σχολείου Αγίας Σοφίας.

Η εκδήλωση για τα 90 χρόνια του Τίτου Πατρίκιου θα πραγματοποιηθεί στο Hellenic Centre του Λονδίνου (16-18 Paddington St, Marylebone), την Κυριακή 10 Μαρτίου (από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL