Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

“Βόιτσεκ” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πρεμιέρα στις 22 Φεβρουαρίου για τον “Βόιτσεκ” του Μπίχνερ, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ο Μπίχνερ, που έγραφε το έργο σε ηλικία 23 ετών και πέθανε από τύφο προτού προλάβει να το ολοκληρώσει, το βάσισε σε γνωστή υπόθεση της εποχής: ο στρατιώτης Γιόχαν Κρίστιαν Βόιτσεκ, σε μια κρίση ζήλιας, μαχαίρωσε την ερωμένη του και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Παρ' όλο που μελετά σε βάθος τις κοινωνικές, ποινικές και τις ιατρικές πτυχές της υπόθεσης, ο Μπίχνερ ξεπερνά τη σκοτεινή περίπτωση ενός καταπιεσμένου ατόμου και δημιουργεί μια υπαρξιακή τραγωδία που αγγίζει αιώνια ερωτήματα για την εξάρτηση του ανθρώπου από τις κοινωνικές συνθήκες που είναι πέρα από τον έλεγχό του, την ηθική, τις κοινωνικές σχέσεις, αλλά και την προκαθορισμένη μοίρα.

«Ο Ελέφας» στο ΚΘΒΕ

Το έργο “Ελέφας” του Κώστα Βοσταντζόγλου κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Πρόκειται για κωμωδία που αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά της ελληνικής επαρχίας. Ένα φαινομενικά κοινότοπο θέμα αναπτύσσεται, με ξεκαρδιστικούς διαλόγους που αποκαλύπτουν όλα τα στερεότυπα πάνω στα οποία είναι δομημένη η ελληνική κοινωνία: φαλλοκρατία, μισογυνισμός, ρατσισμός και εθνική ανωτερότητα.

Ο Κώστας Βοσταντζόγλου καταφέρνει να προκαλέσει το γέλιο και, ταυτόχρονα, την αγανάκτησή μας, «κακοποιώντας» εύστοχα την ελληνική γλώσσα και προβάλλοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι ριζωμένα στις συνειδήσεις μεγάλης μερίδας του λαού μας.

«Σουρής ο σατιρικός, ο προφητικός»

Μια μουσικοαφηγηματική παράσταση, με συμμετοχή πληθώρας καλλιτεχνών και σκοπό τη στήριξη των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων πραγματοποιείται τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο Παλλάς, με ένα έργο αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Σουρή.

Ο συνθέτης και ερμηνευτής Πασχάλης Τόνιος θα παρουσιάσει το νέο μουσικό έργο του, βασισμένο στην ποίηση του Γ. Σουρή, πλαισιωμένος από πολυμελή ομάδα καταξιωμένων ερμηνευτών και ηθοποιών, όπως η Μυρτώ Αλικάκη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Κώστας Βουτσάς, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Αντώνης Λουδάρος, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Παύλος Χαϊκάλης, η Αντιγόνη Ψυχράμη κ.ά., συνοδεία δεκαμελούς ορχήστρας και δύο χορωδιών, σε σκηνοθεσία του Μεγακλή Βιντιάδη, με παρουσιαστή τον Δημήτρη Μακαλιά.

Για τη στήριξη των δράσεων της οργάνωσης ΜΕΤΑδραση για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα.

“Γράμμα από την Πόλη”

Δύο δεξιοτέχνες της πολίτικης λύρας που εδώ και είκοσι χρόνια διαγράφουν παράλληλες διαδρομές στις μουσικές σκηνές του κόσμου, ο Νταρυά Τυρκάν και ο Σωκράτης Σινόπουλος, παρουσιάζουν το «Γράμμα από την Πόλη» στο Μegaron Underground (Υποσκήνιο Β' Αίθουσας Α. Τριάντη) το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ, παράσταση εμπνευσμένη από τις μουσικές της Κωνσταντινούπολης. Οι δύο μουσικοί έχουν παρουσιάσει το έργο τους με μεγάλη επιτυχία σε συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική και έχουν εκδώσει μαζί δύο δίσκους.

Για τον Γιώργο Σισιλιάνο

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει εκδήλωση λόγου και μουσικής αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Σισιλιάνου, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., στο Ωδείο Αθηνών (Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής) με ελεύθερη είσοδο. Ομιλητές οι: Μάρκος Τσέτσος, Νίκος Τσούχλος και Αναστάσιος Μαυρουδής. Συντονίζει ο Ιωσήφ Παπαδάτος.

«Η τέχνη δε δίνει σύνταξη»

Έκθεση γλυπτικής και ψηφιδωτού του Άγγελου Γαλάνη και ζωγραφικής του Γιώργου Παπανικολάου - Ζτρέκου πραγματοποιείται στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, από 22 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου. Μ. Αντύπα 18, Ηράκλειο Αττικής.

Για τον Παπαδιαμάντη

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει την εκδήλωση «Ο Παπαδιαμάντης μεταφραστής ιστορικών έργων», στον Πύργο Βιβλίων, από τις 7.30 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο και ομιλητές τους Άγγελο Μαντά, Λαμπρινή Τριανταφυλλοπούλου, Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλο. Συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης.

«Η μάχη του Αλγερίου», ιταλοαλγερινή παραγωγή του 1966, θα προβληθεί στον κινηματογράφο Νέα Ελβετία (Νέας Ελβετίας 34 και Σεβαστείας) στις 22 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ., και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κριτικό κινηματογράφου της "Αυγής" Κώστα Τερζή.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, εκπρόσωποι της αλγερινής κυβέρνησης είχαν προσεγγίσει τον Ιταλοεβραίο μαρξιστή σκηνοθέτη Τζίλο Ποντεκόρβο προτείνοντάς του να γυρίσει μια ταινία με θέμα τον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Γάλλων.

«Αρχεία συναισθημάτων»

Ο καθηγητής Νεότερης Βρετανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Ματ Κουκ θα μιλήσει την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., στο Megaron Plus, με θέμα «Αρχεία συναισθημάτων»: Το AIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση) και στο πλαίσιο του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: Φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» του Megaron Plus σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ, σε επιμέλεια Κώστα Δουζίνα. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, από τις 5.30 μ.μ.

Την Ελλάδα επισκέπτεται η Hannah Kent, συγγραφέας των μυθιστορημάτων “Έθιμα ταφής” και “Οι καλοί” (Εκδόσεις Ίκαρος), οπότε και θα βρεθεί στις 19 Φεβρουαρίου στο Public Συντάγματος, στις 9 μ.μ., και στις 20 Φεβρουαρίου στο Public της Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τις Στέλλα Κάσδαγλη, Μαρία Αγγελίδου και Λεμονιά Βασβάνη, ενώ θα απαντήσει και σε ερωτήσεις του κοινού υπογράφοντας αντίγραφα των βιβλίων της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL