Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών / Αποκέντρωση με ποιότητα δράσεων και συμπράξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών / Αποκέντρωση με ποιότητα δράσεων και συμπράξεων

Ρεπορτάζ: Μάνια Ζούση

Με ένα τετραήμερο αφιέρωμα στις 4 Μαρτίου στον μεγάλο θεωρητικό, οργανίστα, συνθέτη και καθηγητή σύνθεσης Ολιβιέ Μεσιάν, το έργο του οποίου κατέχει κομβική θέση στη μουσική του 20ού αιώνα, αλλά και την οφειλόμενη υπόκλιση στον “Γάλλο Σινάτρα” Σαρλ Αζναβούρ, από τον Λιβανέζο δημιουργό Saro Zaven Demirdjian την προσεχή Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο συνεχίζει να εντυπωσιάζει και φέτος με το εύρος και την ποιότητα των εκδηλώσεων, των δράσεων και των συμπράξεών του.

Συμπληρώνοντας 112 χρόνια από την ίδρυσή του στην Ελλάδα το Γαλλικό Ινστιτούτο, “συνεχίζει να δίνει σημασία στις δράσεις που είναι λιγότερο γνωστές στον κόσμο”, όπως εξηγούσε χθες σε προσκεκλημένους δημοσιογράφους ο Mikael Hautchamp, σύμβουλος συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος.

Μίλησε για τις σχέσεις που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στον πολιτισμό, την επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία, “όπου οι δυο χώρες ανταλλάσσουν μεταξύ τους πρακτικές και εμπειρία. Οι τρόποι πολλαπλοί, όπως σεμινάρια, συνέδρια, επισκέψεις, παραμονές και ανταλλαγές”.

Ο Mikael Hautchamp αναφέρθηκε στην επιστημονική, εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή συνεργασία, με ανταλλαγές μεταξύ πανεπιστημίων και των ακαδημιών, κάνοντας λόγο και για “ένα πρόγραμμα υποτροφιών που περνάει από το ταμείο κινητικότητας για τη νεολαία και χρηματοδοτεί Έλληνες ερευνητές που μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να ασχοληθούν με την έρευνα.

Ένας άλλος τομέας που αναπτύσσεται είναι αυτός του αθλητισμού, όπου έχουν υπογραφεί συμφωνίες με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή προκειμένου να προωθηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το 2024.

Ιδιαίτερα σημαντική δράση συνεργασίας είναι αυτή του δικτύου της ένωσης μορφωτικών ινστιτούτων της Ε.Ε με τη διοργάνωση εκδηλώσεων από όλα τα ινστιτούτα, που έχουν αποτέλεσμα να προωθείται η γλωσσική και πολιτιστική ποικιλομορφία. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει κι ένα φεστιβάλ”, όπως αποκάλυψε ο Mikael Hautchamp.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις καθιερωμένες εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που γίνεται 20 χρόνων, το Φεστιβάλ Θερινού Σινεμά, η Νύχτα Φιλοσοφίας και Ιδεών τον Μάιο με φετινό θέμα την ευτυχία.

Παράλληλα συνεχίζονται εκδηλώσεις όπως το cine club και θεατρικές παραστάσεις με ιδιαίτερα σημαντική στιγμή την παρουσία της Κομεντί Φρανσέζ στο Φεστιβάλ Επιδαύρου. Νέα παράμετρος η πρόθεση του Ινστιτούτου να μεταφέρει τις εκδηλώσεις και εκτός Αθηνών, όπως στη Ρόδο και την Κρήτη, με στήριξη φεστιβάλ εκτός Αττικής και έναν νέο θεσμό όπως η περιοδεία συγγραφέα νεανικής λογοτεχνίας που φέτος θα είναι ο Φιλίιπ Λε Σερμεγιέ.

Το πρόγραμμα

Στον κύκλο “Λέξεις επί σκηνής”, με προσκαλεσμένους καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής, της υποκριτικής, των πλαστικών τεχνών, της χορογραφίας και της συγγραφής, στις 21 Φεβρουαρίου ο ποιητής και εκδότης Bruno Doucey θα παρουσιάσει την ποιητική του συλλογή “Αυτοί που σιωπούν”, με αφορμή την κυκλοφορία της στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Στον κύκλο “Ο λόγος στους δημιουργούς” το Ινστιτούτο δίνει φωνή σε καλλιτέχνες και όλους όσοι προκαλούν τα όρια της καθιερωμένης δημιουργίας, επιθυμώντας να μοιραστούν τη στρατευμένη καλλιτεχνική δράση και να επινοήσουν άλλες. Ένα διαδραστικό πλατό στον χώρο ή από απόσταση σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία της Polyeco για τη Σύγχρονη Τέχνη (PCAI).

Σκηνοθετημένος από τον Vincent Cavaroc, ο χώρος αυτός, όμοιος με πλατό τηλεόρασης, συγκεντρώνει γύρω από το ζήτημα της τέχνης και της οικολογίας προσκεκλημένους από διάφορους τομείς με στόχο να μοιραστούν τις εμπειρίες και τα εγχειρήματά τους.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης, στον τομέα της υποστήριξης της επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, η ιδιότυπη δράση αναζήτησης ενός αιρετού και ενός καλλιτέχνη - τεχνίτη που συναντιούνται για να μιλήσουν για την πόλη στο διάστημα μιας μέρας, στο διάστημα μιας διαδρομής. Μετά την Κρήτη και την Ελευσίνα, μια νέα αποστολή θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο.

Συμπληρώνοντας 112 χρόνια από την ίδρυσή του στην Ελλάδα το Γαλλικό Ινστιτούτο, “συνεχίζει να δίνει σημασία στις δράσεις που είναι λιγότερο γνωστές στον κόσμο”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL