Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ατζεντα εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζεντα εβδομάδας

Ημερίδα για την κρίση

Ημερίδα με θέμα «Κρίση της δημοκρατίας - Οι συνέπειες της λιτότητας στις πολιτικές συμπερίληψης και στον σχεδιασμό» διοργανώνεται στις 15 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς. Στην ημερίδα εξετάζονται ορισμένες πτυχές της κρίσης χρέους, καθώς και οι συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, ο συνδυασμός των οποίων τροφοδοτεί αναπόφευκτα την κρίση της δημοκρατίας. Στην πρώτη ενότητα με τίτλο «Πολιτικές συμπερίληψης - Εγκλεισμός, προσφυγιά, εκπαίδευση» εισηγητές είναι οι Νίκος Παρασκευόπουλος, Tony Booth, Γιώργος Αγγελόπουλος. Συντονίζει ο Μιχάλης Μπαρτσίδης. Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Φεμινιστικά και οικολογικά προτάγματα» εισηγήτριες είναι οι Ντίνα Βαΐου, Marion Roberts, Susan Buckingham. Συντονίζει η Σάσα Λαδά. Θα υπάρχουν ταυτόχρονη διερμηνεία και ζωντανή αναμετάδοση. Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Μορίς Σαλτιέλ, είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, ώρες 5 - 9 μ.μ.

Η πρώτη συμφωνική σουίτα του Σκαλκώτα

"Η Σουίτα αυτή είναι το πρώτο μου έργο για μεγάλη ορχήστρα σε δωδεκάφθογγο αρμονία, η όψη της παρτιτούρας είναι ως επί το πλείστον διαφανής, το άκουσμά της έρχεται από έναν νέο κόσμο, μια άλλη σφαίρα. Κάθε ρομαντικό, λυρικό ή δραματικό στοιχείο δεν ζητεί να δώσει στον ακροατή τίποτε άλλο από απόλυτη μουσική" σημείωνε στην ιδιόχειρη εισαγωγή της Πρώτης Συμφωνικής Σουίτας, το 1935, ο Νίκος Σκαλκώτας. Στη συναυλία - αφιέρωμα στο Έτος Σκαλκώτα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά αυτό το έργο στις 15 Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσει το δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Ραχμάνινοφ. Σολίστ ο Δημήτρης Τουφεξής. Διευθύνει ο Στέφανος Τσιαλής. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χ. Λαμπράκης, στις 8.30 μ.μ.

Ο δάσκαλος Γιάννης Μόραλης

Ο Γιάννης Μόραλης, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα, σημάδεψε με τη διδασκαλία του και την ευρύτερη φυσιογνωμία του την ελληνική τέχνη της εποχής του, αλλά και των επόμενων γενεών. Η έκθεση «Ο δάσκαλος Γιάννης Μόραλης» που εγκαινιάζεται στις 13 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, επιδιώκει να φωτίσει την ελεύθερη διδασκαλία που ακολούθησε ο Μόραλης και διαμόρφωσε τους μαθητές του, αφήνοντας πίσω όχι απλούς επιγόνους, αλλά αυθύπαρκτες καλλιτεχνικές οντότητες, μαθήτριες και μαθητές που ακολούθησαν ριζικά διαφορετικούς δρόμους. Εκτίθενται επιλεκτικά έργα ορισμένων μόνο από τους πολυάριθμους μαθητές τού Μόραλη, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Κεσσανλής, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Δημήτρης Μυταράς, Αλέκος Φασιανός, Ρένα Παπασπύρου, Χρόνης Μπότσογλου, Γιώργος Ζιάκας, Κυριάκος Κατζουράκης κ.ά. Διάρκεια έως 5 Μαΐου.

Τα τραγούδια της αμαρτίας

Τρία σπουδαία έργα του Μάνου Χατζιδάκι αποκαλύπτονται 10, 13 και 14 Φεβρουαρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Κύκλου Μάνος Χατζιδάκις. Τα “Τραγούδια της αμαρτίας” σε ποίηση Ντίνου Χριστιανόπουλου, ο κοινός βίος πάνω σε τέσσερα ποιήματα του Γιώργου Χρονά και οι “Παίδες επί Κολωνώ”, μια «σκηνική καντάτα» σε στίχους Νίκου Γκάτσου, Μιχάλη Μπουρμπούλη και του συνθέτη.

Ερμηνεύουν οι Πάρις Κιμιωνής, Τίτος Γουβέλης, Αλκίνοος Ιωαννίδης. Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχουν ο Γιάννης Σκουρλέτης και η ομάδα bijoux de kant.

 

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

Το φωτογραφικό λεύκωμα του Δημήτρη Κοιλαλούς «Caesura - όσο διαρκεί μια ανάσα» παρουσιάζεται στη Λέσχη Φιλίας Αθηναίων, στις 12 Φεβρουαρίου, από την Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Παγκρατίου. Μιλούν οι Γιάννης Σκαρπέλος και Γιώργος Τσιμουρής. Στις 6 μ.μ.

Για τον Γιώργο Παπαδημητρίου

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει, στις 14 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Γερουσίας, εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στον Γιώργο Παπαδημητρίου, για τον οποίο θα μιλήσουν οι Χρήστος Στυλιανίδης, Κώστας Μενουδάκος, Μιχάλης Πικραμένος και Τάσος Γιαννίτσης. Συντονίζει η Νίκη Μαρωνίτη. Είσοδος ελεύθερη.

Οι άνθρωποι του Δεσποτικού

Η έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χατζάκη «Οι άνθρωποι του Δεσποτικού» παρουσιάζεται στις 11 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Γκαλερί Χατζηκυριάκος - Γκίκας), Μασσαλίας 22. Θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Γιάννου Κουράγιου, αρχαιολόγου, υπεύθυνου ανασκαφή Δεσποτικού.

«Τραγούδια της καρδιάς»

Τη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ., το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος την Orchestra of the Age of Enlightenment που θα ερμηνεύσει «Τραγούδια της καρδιάς» με τη mezzo - soprano Magdalena Kožená υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Giovanni Antonini.

Για τον Νίκο Καββαδία

Συναυλία - αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από τα Μουσικά Σχολεία Αλίμου και Αθήνας πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 10 Φεβρουαρίου, στις 7μ.μ. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου. Τη Δευτέρα στις 11.2 το βιβλίο του Μιχάλη Γελασάκη για τον Νίκο Καββαδία (εκδ. Άγρα) παρουσιάζεται στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, στις 8 μ.μ.

Στην έκθεση έργων της «Από τον κόσμο του Καβάφη» στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, θα ξεναγήσει το κοινό η Άννα Φιλίνη το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στις 12 μ.

Το νέο μυθιστόρημα του Φώτη Βλαστού "Αίτνα" παρουσιάζεται στις 11.2, στις 8.30 μ.μ., στον ΙΑΝΟ, Σταδίου 21, από τον Παρασκευά Καρασούλο και τον Σικελό σκηνοθέτη Sebastiano Riso.

Ο έρωτας σκοτώνει!

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, από τις 7 ώς τις 10 το βράδυ, στο Rudu Bar (Ευάδνης 1, Πετράλωνα), ηθοποιοί και τραγουδιστές θα διαβάσουν αποσπάσματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για τον έρωτα, με τη στήριξη της Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Νανούρης, Μαρίνα Σάττι, Nalyssa Green, Δημήτρης Μοθωναίος, Γώργος Περρής, Νέγρος του Μοριά κ.ά.

Γιούλια Λέζνιεβα

Η νεαρή σοπράνο κολορατούρα από τη Ρωσία Γιούλια Λέζνιεβα, προσκεκλημένη των Μουσικών της Καμεράτας - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, θα ερμηνεύσει μπαρόκ άριες από όπερες των Βιβάλντι, Χέντελ και Γκράουν. Στο πόντιουμ ο Μιχαήλ Αντονένκο. Στις 16 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL