Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ / Ένας κόσμος γεμάτος ανησυχίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ / Ένας κόσμος γεμάτος ανησυχίες

Του Άγγελου Μανταδάκη

Ο Νέος Κόσμος σαν συνοικία της νότιας Αθήνας ανήκει στη δεύτερη δημοτική ενότητα της πόλης. Συνορεύει ανατολικά με τον Δήμο της Δάφνης και της Καλλιθέας καθώς και με τις συνοικίες του Κουκακίου και του Παγκρατίου, ενώ νότια συνορεύει με τον Δήμο της Νέας Σμύρνης.

Διαθέτει μια πολύ καλή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, αφού στην περιοχή του Νέου Κόσμου υπάρχουν δύο σταθμοί του μετρό (Συγγρού - ΦΙΞ, Νέος Κόσμος). Επίσης, στη συνοικία υπάρχουν πέντε στάσεις του τραμ, που διασχίζει τον Νέο Κόσμο πάνω στη γραμμή Σύνταγμα - Βούλα.

Η γειτονιά του Νέου Κόσμου πίσω από το ξενοδοχείο Ιntercontinental ονομάζεται Δουργούτι και μ' αυτή η στήλη μας έχει ασχοληθεί παλαιότερα.

Στην αρχαιότητα στεγαζόταν εκεί ένα από τα σημαντικότερα γυμνάσια της Αθήνας, το Κυνόσαργες. Πίσω από την εκκλησία του Αγίου Σώστη η περιοχή ονομάζεται Ανάλατος και είναι γνωστή από την ιστορική μάχη που διεξήχθη εκεί το 1827 ανάμεσα στους Έλληνες του Γεωργίου Καραϊσκάκη και τους Τούρκους πολιορκητές. Για την περιοχή του Ανάλατου έχουμε επίσης γράψει παλαιότερα.

Σημαντικό στοιχείο της συνοικίας είναι η παρουσία και η λειτουργία του Θεάτρου του Νέου Κόσμου στην οδό Αντισθένους 7 και Θαρύπου. Το Θέατρο του Νέου Κόσμου έχει μια μεγάλη προσφορά στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας και αναβαθμίζει ουσιαστικά τη συνοικία.

Η περιοχή του Νέου Κόσμου χαρακτηρίζεται επίσης σαν μια ζώνη οικονομικής δραστηριότητας, αφού στον άξονα της οδού Φραντζή είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν εδώ και χρόνια πλείστα όσα συνεργεία αυτοκινήτων καθώς και καταστήματα εμπορίου ανταλλακτικών. Το γεγονός αυτό δίνει δυνατότητα απασχόλησης στους κατοίκους της περιοχής και διατηρεί ιδιαίτερα ζωντανή τη συνοικία.

Οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου, πολλοί εξ αυτών με μικρασιατική καταγωγή, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη γειτονιά και αυτό αποδεικνύεται από τη συλλογική τους δράση, τις παρεμβάσεις τους για την ποιότητα ζωής στη συνοικία καθώς και τη δράση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Ο μύθος της ίδρυσης του Κυνοσάργους

Ονομάστηκε έτσι διότι κάποτε οι Αθηναίοι προσέφεραν θυσία στον Ηρακλή. Ένας σκύλος λέγεται ότι πήγε και άρπαξε τους μηρούς του θυσίου ζώου και αφού καταδιώχτηκε φτάνοντας στο σημείο αυτό (στο κυνός αργού, δηλαδή του λευκού ταχέως σκύλου), στη συνέχεια τα εγκατέλειψε. Μπροστά σε αυτό το απροσδόκητο γεγονός οι Αθηναίοι έσπευσαν να συμβουλευτούν το μαντείο των Δελφών. Το ερώτημα ήταν με ποιον τρόπο έπρεπε να εξιλεώσουν τον ήρωα Ηρακλή. Τότε έλαβαν τον χρησμό να ιδρύσουν ιερό εκεί που ο σκύλος μετέφερε τους μηρούς του θυσιάσματος. Γι' αυτό τον λόγο οι Αθηναίοι ίδρυσαν πράγματι ένα ιερό και το ονόμασαν εκ του κυνός αργού Κυνόσαργες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL