Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Μαρία Φραγκή / Μαρία Φραγκή: Ο Φιλάργυρος μιλάει για τις αξίες και την πίστη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαρία Φραγκή / Μαρία Φραγκή: Ο Φιλάργυρος μιλάει για τις αξίες και την πίστη

"Οι ήρωες του ‘Φιλάργυρου’ είναι εδώ. Συνυπάρχουμε, συνδιαλεγόμαστε μαζί τους καθημερινά", επισημαίνει η σκηνοθέτις Μαρία Φραγκή με αφορμή την παράσταση "Ο Φιλάργυρος" της Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου που ανεβαίνει κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Αλεξάνδρεια, της οδού Σπάρτης 14, στην Πλατεία Αμερικής, ένα κείμενο που όπως λέει η ίδια "μιλάει για τις αξίες και την πίστη".

Το έργο ανήκει στη λόγια δραματουργία, μεταξύ νεοελληνικού Διαφωτισμού, προεπαναστατικής ατμόσφαιρας και ίδρυσης του Νεοελληνικού κράτους, αποτελώντας ένα εξαιρετικό δείγμα εποχής, ενώ αγγίζει με προσωπικό, ιδιαίτερο τρόπο ένα από τα πιο συνηθισμένα μοτίβα στο παγκόσμιο θέατρο, τη φιλαργυρία και τις συνέπειές της.

"Όλη η δραματουργία που επιχειρούμε βασίστηκε στο υλικό ενός παιχνιδιού μεταμφιέσεων, κρυφτού και αποκαλύψεων που παραπέμπει σε παιχνίδι. Χτίσαμε ένα υποθετικό επεισόδιο αναβίωσης του κειμένου της άτυχης μητέρας μέσα από την ανάγνωση του έργου από τον γιο της Ελισαβέτιο, ο οποίος ψάχνει να τη βρει ανάμεσα στις γραμμές των ‘μαύρων συγγραμμάτων’, των δικών της τέκνων, όπως λέει η ίδια στην ‘Αυτοβιογραφία’ της" εξηγεί η σκηνοθέτις διευκρινίζοντας πως "ο γιος, Ελισαβέτιος Μαρτινέγκος, έλαβε το όνομα της πρόωρα χαμένης μάνας του, που δεν την γνώρισε ποτέ, καθώς πέθανε από επιπλοκές λίγες μέρες αφότου γέννησε. Αναγνώριση του οικογενειακού τραύματος και της προσωπικής μοίρας γίνεται για τον Ελισαβέτιο αυτή η κατάδυση στο κείμενο της μητέρας του".

Σύμφωνα με τη σκηνοθέτη, ο κεντρικός ήρωας προφανώς έζησε στη Ζάκυνθο και άφησε εποχή η συμπεριφορά του. "Το έργο της Μαρτινέγκου είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την αποκαλυπτική στάση που έχει η νεαρή συγγραφέας απέναντι στην αριστοκρατία της Ζακύνθου, η οποία δεν ασχολείται παρά με τη συσσώρευση πλούτου. Ο Σέλημος - Φιλάργυρος κατεργάζεται διαρκώς μηχανισμούς αύξησης του πλούτου αφήνοντας ακάλυπτα όλα τα πρόσωπα πάνω στα οποία στηρίζεται αυτή η δυνατότητα. Έτσι σαν ένα παιχνίδι από τραπουλόχαρτα θα καταρρεύσει εν τέλει ο πύργος του, χωρίς ούτε έναν ψίθυρο, ούτε ένα νεύμα να μπορεί να τον παρηγορήσει" σχολιάζει.

Οι παραστάσεις, κάθε Κυριακή του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου θα έχουν δύο μέρη, με το πρώτο να είναι "Ο Φιλάργυρος" και το δεύτερο μια ανάγνωση με τη μορφή αναλογίου της "Γυναίκας της Ζάκυθος", του "Θούριου" του Ρήγα ή μία διάλεξη για την εποχή και το κείμενο Μαρτινέγκου.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Βασίλης Βλάχος, Τάσος Ζιάκκας, Λεονάρντο Θίμο, Δανάη Καλαχώρα, Επαμεινώνδας Μουντζουρέας και Κλεοπάτρα Ροντήρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL