Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Η έκθεση "Sight" του Antony Gormley / Απόβαση... στη Δήλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η έκθεση "Sight" του Antony Gormley / Απόβαση... στη Δήλο

"Η Δήλος είναι ένα μέρος όπου ένας άνθρωπος κάποτε στάθηκε και οποιοσδήποτε θα μπορούσε να σταθεί όρθιος" αναφέρει ο Βρετανός καλλιτέχνης Antony Gormley με αφορμή την εγκατάσταση 29 έργων του που αναπαριστούν ανθρώπινες φιγούρες σε φυσική κλίμακα και θα τοποθετηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, από την ακτή μέχρι και το εσωτερικό του μουσείου.

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες, με εικαστική διαδρομή περισσοτέρων των σαράντα χρόνων, που οι εγκαταστάσεις και τα έργα τέχνης δημόσιων χώρων του έχουν αμφισβητήσει τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουμε τον χώρο και το ανθρώπινο σώμα, ο Gormley φιλοδοξεί να «αποκαταστήσει» στη Δήλο την ανθρώπινη παρουσία και να δημιουργήσει ένα φυσικό μονοπάτι που οδηγεί πίσω στη μυθολογία και την ανθρώπινη δραστηριότητα του παρελθόντος του νησιού.

Ο αναγνωρισμένος εικαστικός και οι ανθρωπόμορφες γλυπτικές εγκαταστάσεις του θα «επαναποικίσουν» το νησί μετά από χιλιάδες χρόνια, στο πλαίσιο της έκθεσης “Sight”, που θα πραγματοποιηθεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Οργανισμού ΝΕΟΝ με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Η χαρακτηριστική προσέγγιση του καλλιτέχνη παραπέμπει άμεσα στην παραδοσιακή γλυπτική του αρχαίου κόσμου. Τα σύγχρονα γλυπτά του είναι σύγχρονες επικλήσεις των αγαλμάτων και των τοτέμ που κάποτε κατοικούσαν στους δημόσιους χώρους, τους ναούς και τις ιδιωτικές κατοικίες, αλλά τώρα είναι απόντα ή απομονωμένα.

H Δήλος έχει ένα παρελθόν γεμάτο μύθους, τελετές, θρησκείες, πολιτική, πολυπολιτισμικότητα και εμπόριο. Σήμερα, με εξαίρεση τους αρχαιολόγους που προστατεύουν και μελετούν το νησί και αυτούς που διεξάγουν επιστημονικές έρευνες, το νησί είναι ακατοίκητο.

Οι σπουδές του Antony Gormley στην αρχαιολογία, την ανθρωπολογία και την ιστορία της τέχνης στο Trinity College του Cambridge τον εφοδίασαν με μια βαθιά κατανόηση της ποικιλίας της ανθρώπινης φύσης και της καταγωγής της.

Η συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του ΝΕΟΝ συνεχίζεται μετά την επιτυχημένη έκθεση σύγχρονης τέχνης “Constellations in the dirt - Αστερισμοί στο χώμα” που πραγματοποιήθηκε το περσινό καλοκαίρι στο Κουφονήσι, που προλόγισε τη δημιουργία της Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενεργοποιεί ιστορικούς τόπους σε δράσεις που συνδέουν δημιουργικά το αρχαιολογικό παρελθόν με τον σύγχρονο πολιτισμό. Μέσω της συνεργασίας με τον ΝΕΟΝ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων πραγματοποιεί ένα άνοιγμα προς τη σύγχρονη τέχνη υπογραμμίζοντας τη διαχρονικότητα της δημιουργίας και την ανάγκη για συνομιλία του “καθιερωμένου” παρελθόντος με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Ελίνας Κουντούρη, διευθύντριας του ΝΕΟΝ, και της Iwona Blazwick, OBE, διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL