Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Αποχαιρετισμός σε έναν μεγάλο δάσκαλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποχαιρετισμός σε έναν μεγάλο δάσκαλο

Από τους τελευταίους μεγάλους μιας σπάνιας σειράς δασκάλων, με παράδοση και ιστορία τριών γενιών, ο Φάνης Κακριδής, ονομαστός κλασικός φιλόλογος που οι φοιτητές του τον λάτρευαν και τον παρακολουθούσαν με προσήλωση και σεβασμό γεμίζοντας τα αμφιθέατρα, έφυγε από τη ζωή στα 86 του χρόνια.

Σπουδαίος μελετητής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, σαγηνευτικός ομιλητής και δάσκαλος με ευρύτητα πνεύματος, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπήρξε ένας σεβαστός διανοούμενος που αγωνιούσε και στοχαζόταν πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της εποχής του. Διέπρεψε σε μελέτες και αναλύσεις για την επική ποίηση, το αττικό δράμα, αλλά και την αρχαία κωμωδία. Τον απασχόλησαν επίσης η ιστορία, η ερμηνεία, η κριτική, η μετάφραση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και έργων άλλων ακαδημαϊκών που αναφέρονται σ’ αυτή. Ωστόσο, δεν περιορίστηκε μόνο στην ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα, αλλά μιλούσε με καθαρότητα για ζητήματα δημοκρατίας, τα οποία πλήρωσε με την καταδικαστική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εναντίον του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εξαιτίας άρθρου που δημοσίευσε στο "Βήμα", ζητώντας αμνηστία ή αναστολή των ποινών των πολιτικών κρατουμένων.

Ενδιαφέρθηκε επίσης για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, ιδιαίτερα για το πρόβλημα των αναλυτικών προγραμμάτων και της ειδικής διδακτικής του αρχαίου κόσμου. Πίστευε ότι το χρέος του ακαδημαϊκού δασκάλου απέναντι στους φοιτητές του δεν τελειώνει την ημέρα που αποφοιτούν, αλλά συνεχίζεται και μετά τον διορισμό τους. Συνέχιζε μέχρι το τέλος να μεταφράζει βιβλια χρήσιμα στους εκπαιδευτικούς, να πραγματοποιεί ομιλίες, σεμινάρια, μαθήματα και να αρθρογραφεί. Τελευταίο του έργο, η Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία, που προορίζεται για καθηγητές και μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.

Γεννημένος το 1933 στην Αθήνα, ο Φάνης Κακριδής ήταν γιος του σπουδαίου κλασικιστή Ιωάννη Κακριδή και της φιλολόγου Όλγας Κομνηνού - Κακριδή, αδελφός της επίσης φιλολόγου Ελένης Κακριδή και εγγονός του Θεοφάνη Κακριδή, που έφερε και το όνομά του.

Σπούδασε αρχικά στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Κλασικής Φιλολογίας στα Πανεπιστήμια του Μάιντς και του Τίμπιγκεν στη Γερμανία, όπου δίδαξε ως λέκτορας Αρχαίων και Νέων Ελληνικών. Το 1964 εκλέγεται καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και υπηρετεί έως το 1984, με διακοπή στα χρόνια της δικτατορίας. Από το 1982 έως το 1984 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως (ΚΕΜΕ) του υπουργείου Παιδείας και κατά το χρονικό διάστημα 1981-82 πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Μεταξύ 1988-1990 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως ειδικός επιστήμονας, ενώ ακολουθούν θητείες στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και επιστρέφει έως το 2000 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από όπου συνταξιοδοτείται ως ομότιμος καθηγητής.

Ν. Βούτσης: "Καταξιωμένος δάσκαλος"

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Φάνη Κακριδή εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως "υπήρξε ένας επιφανής φιλόλογος και καταξιωμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος. Με την επιστημονική του έρευνα φώτισε περαιτέρω την αρχαία ελληνική γραμματεία, την αγάπη της οποίας μεταλαμπάδευσε σε πολλές γενιές νέων επιστημόνων. Ο Φάνης Κακριδής πίστευε στην υψηλή αποστολή των λειτουργών της παιδείας, γι’ αυτό και ενδιαφέρθηκε συστηματικά για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής με έμφαση στη διδακτική του αρχαίου κόσμου».

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει μεταξύ άλλων πως "η βαθιά δημοκρατικότητα του Κακριδή διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε το επιστημονικό του πεδίο. Οι μεταφράσεις κλασικών κειμένων στα νέα ελληνικά αλλά και η μετάφραση στην αττική διάλεκτο περιπετειών των Αστερίξ και Οβελίξ μαρτυρούν την επιθυμία του να μεταδώσει την οικειότητά του προς την αρχαία ελληνική γραμματεία στο ευρύ κοινό. Γι' αυτό άλλωστε και όσοι είχαν την τύχη να σπουδάσουν κοντά του μιλούν για την απώλεια ενός μεγάλου δασκάλου".

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Φ. Κακριδή απέστειλε και το ΚΚΕ.

Δεν περιορίστηκε μόνο στην ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα, αλλά μιλούσε με καθαρότητα για ζητήματα δημοκρατίας, τα οποία πλήρωσε με την καταδικαστική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εναντίον του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εξαιτίας άρθρου που δημοσίευσε στο "Βήμα", ζητώντας αμνηστία ή αναστολή των ποινών των πολιτικών κρατουμένων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL