Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Μικροπολιτική του ΣΕΗ στο ΚΘΒΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μικροπολιτική του ΣΕΗ στο ΚΘΒΕ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

Θεσσαλονίκη: Η στείρα αντικυβερνητική πολιτική του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είναι αυτή που κρατά κλειστό το θέατρο ημέρες γιορτών, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί μέχρι σήμερα περί τις 100.000 ευρώ. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΗ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, κινήθηκαν στη λογική «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση και δεν υπήρξε καμιά διάθεση από την πλευρά τους να αποδεχθούν κάποια συμβιβαστική λύση για να αρθεί το αδιέξοδο.

Με χθεσινή ανακοίνωση η διοίκηση και η διεύθυνση του ΚΘΒΕ τονίζουν ότι οι σκηνές του θεάτρου μένουν κλειστές «με αποκλειστική ευθύνη του ΣΕΗ και των ηθοποιών» και κάνουν έκκληση να «επικρατήσει η λογική για το καλό του Θεάτρου». «Το ΚΘΒΕ αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια την παράλογα αδιάλλακτη στάση και τις κακόβουλες και ψευδείς κατηγορίες περί κωλυσιεργίας αλλά και 'κυβερνητικής καθοδήγησης', οι οποίες δείχνουν ότι οι λόγοι των κινητοποιήσεων δεν αφορούν στα δικαιώματα των ηθοποιών, τα οποία έχουν διαφυλαχθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια, αλλά σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες που δεν αγγίζουν το Θέατρο» επισημαίνουν και χαρακτηρίζουν τη στάση του ΣΕΗ "απαράδεκτη" και "προσβλητική για το πολυπληθές και πιστό κοινό του θεάτρου".

Επισημαίνουν, τέλος, ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται σε μια περίοδο όπου το ΚΘΒΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, έχει καταφέρει να απαλλαγεί από κάθε είδους κακοδιαχείριση και να καλύψει τα από δεκαετίας τουλάχιστον υπέρογκα χρέη του και στο πλαίσιο αυτό επαναφέρουν την πρόταση για τρίμηνη παράταση της υφιστάμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αδιάλλακτη στάση

Νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του ΣΕΗ και των ηθοποιών του ΚΘΒΕ ουσιαστικά απέρριψαν την παραπάνω πρόταση, η οποία δίνει λύση μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση για τις αγωγές που έχουν καταθέσει οι ηθοποιοί και ζητούν να τους επιστραφεί το 10% του μισθού τους που τους παρακρατείται από το 2010 και που η διοίκηση του Θεάτρου ζητά στη νέα ΣΣΕ να υπάρχει προσθήκη για το νόμιμο αυτής της παρακράτησης, ώστε να μην κινδυνεύει να διωχθεί για απιστία και παράβαση καθήκοντος. Οι ηθοποιοί αμφισβητούν αυτόν τον κίνδυνο και ζητούν να μη γραφεί τίποτε, ενώ η νομική υπηρεσία του ΚΘΒΕ τον θεωρεί υπαρκτό και έχει συμβουλεύσει τη διοίκηση και τη διεύθυνση του θεάτρου να μην υπογράψει τη Σύμβαση εάν δεν περιλαμβάνεται σχετική προσθήκη.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Γ. Τσαγκαράκης, εκ μέρους του ΣΕΗ, κατήγγειλε ως «μνημονιακό όρο» τη συγκεκριμένη προσθήκη. «Το ζήτημα είναι ξεκάθαρα το Μνημόνιο κι εμείς αναρωτιόμαστε ποιο είναι το τέλος των Μνημονίων που εξαγγέλλει η κυβέρνηση;» είπε χαρακτηριστικά, ανάμεσα σε άλλα. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί ότι το ΣΕΗ δεν έχει προχωρήσει σε κάποια πανελλαδική κινητοποίηση για την υπογραφή ΣΣΕ χωρίς την παρακράτηση του 10% στους ηθοποιούς, παρά μόνο στο ΚΘΒΕ, η διοίκηση του οποίου μάλιστα είχε αποδεχθεί αρχικά και το αίτημα για αύξηση 7% στους μισθούς. Ωστόσο, μετά την ακύρωση τουλάχιστον 40 παραστάσεων που έχει ως αποτέλεσμα το ΚΘΒΕ να έχει χάσει έσοδα άνω των 100.000 ευρώ, "η πρόταση για οποιαδήποτε αύξηση δεν ισχύει", αναφέρει στη χθεσινή ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL