Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.5°C19.6°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.9°C20.4°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C19.3°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.2°C16.9°C
2 BF 55%
Απονεμήθηκαν χθες / Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απονεμήθηκαν χθες / Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός, ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, αλλά και η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας είναι ορισμένοι από όσους βράβευσε χθες για το έργο τους η Ακαδημία Αθηνών.

Για το “Επιτελών το καθήκον μου”, κείμενο όπου διατυπώθηκε η μειοψηφική γνώμη του το 1964 ως ανακριτή στην υπόθεση Λαμπράκη, τιμήθηκε ο Χρήστος Σαρτζετάκης, “λαμπρό δείγμα ευσυνείδητης, εμβριθούς, εξονυχιστικής και θαρραλέας ανακριτικής στάσης”.
Στην κατηγορία Γραμμάτων και Τεχνών, για την εξέχουσα πολιτιστική δράση που αναπτύσσει μέσω του Δικτύου Θεματικών Μουσείων στην ελληνική Περιφέρεια, συνδέοντας την πολιτιστική κληρονομιά με τις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον και την τεχνολογία, βραβεύτηκε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Για το σύνολο της μακράς προσφοράς του στα γράμματα και στις επιστήμες τιμήθηκε ο ιδρυτής των εκδόσεων Gutenberg και Τυπωθήτω Γιώργος Δαρδανός.

Στην ίδια κατηγορία τιμήθηκαν ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς για τη σειρά ντοκιμαντέρ «Εποχές και Συγγραφείς», η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας για την πλούσια δράση της, το σωματείο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο λαογράφος και εθνογράφος Αλέκος Φλωράκης και η πιανίστα Μαρία - Ελένη Σουρή.

Ακολουθούν οι Αθηνά Κ. Ζαχαρού - Λουτράρη για το έργο της «Κωνσταντίνος Ν. Κανελλάκης (1840-1916). Ο αυτοδίδακτος λόγιος της Χίου και η πολύπλευρη προσφορά του στον χιακό πολιτισμό», Ιωάννα Καραμάνου για το «Euripides: Alexandros (Introduction, Text and Commentary), Texte und Kommentare»), Σοφία Αποστολοπούλου για την ανέκδοτη συλλογή «Λεξιλόγιο των Δαρνακοχωρίων του Νομού Σερρών», Γεώργιος Κεχαγιόγλου για τη φιλολογική επιμέλεια του "Μαρκαντώνης Δεγκρές / «Δαρκές», Συντυχιά (α)πάνω στα προσκυνήματα του Ιεροσολυμάτου («Προσκυνητάρι(ον) των Ιεροσολύμων»), Tudor Dinu για το «Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία. Μια ιστορία μέσω εκκλησιαστικών προσωπογραφιών» και ο Γεώργιος Κ. Παπάζογλου με την Ιερά Μητρόπολη Δράμας για την έκδοση «Η λεηλασία της Εικοσιφοινίσσης. Εκατό χρόνια από την κλοπή (1917 -2017)».

Μαθηματική Εταιρεία, ΓΕΣ και Ίδρυμα Μαραγκοπούλου

Το χρυσό μετάλλιο για το σύνολο του επιστημονικού της έργου απονεμήθηκε στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία που συμπληρώνει εκατό χρόνια ζωής και το αργυρό στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ για τη συμβολή της στην καταγραφή της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες είναι το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) αναφορικά με την προσφορά του στην κοινωνία μέσω της έρευνας, μελέτης, προάσπισης, προστασίας, προαγωγής και διάδοσης των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων του ανθρώπου για όλους, χωρίς διακρίσεις, καθώς επίσης και το σωματείο Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη για την ηθική και υλική ενίσχυση του μουσείου, αλλά και για τη συνολική προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό.

Τον έπαινο για την προσφορά της από τη θέση της προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO σε θέματα Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, παρέλαβε η Μαρία - Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου - Τζιτζικώστα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL