Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Σάρωσε με τον "Ψυχρό πόλεμο" ο Πάβελ Παβλικόφσκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σάρωσε με τον "Ψυχρό πόλεμο" ο Πάβελ Παβλικόφσκι

Πάβελ Παβλικόφσκι, ο Πολωνός σκηνοθέτης του "Ψυχρού πολέμου"

Στη Σεβίλλη, στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ο Πάβελ Παβλικόφσκι ήταν ο μεγάλος νικητής, καθώς ο "Ψυχρός πόλεμος" έφυγε με το μεγάλο Βραβείο της Καλύτερης Ταινίας, ενώ ο ίδιος απέσπασε τα Βραβεία Σκηνοθεσίας και Σεναρίου. "Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σε όλους αυτούς τους σκηνοθέτες που κάνουν ταινίες όχι για εμπορικούς λόγους, αλλά επειδή θέλουν πραγματικά να πουν τις ιστορίες τους...» είπε ο 61χρονος Πολωνός σκηνοθέτης.

Η Αμιρά Καζάρ, από τους παρουσιαστές της βραδιάς, έδωσε το "στίγμα" της Ακαδημίας Κινηματογράφου: «Είμαι παιδί της Ευρώπης, μεγάλωσα ανάμεσα στη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιρλανδία, την Ουαλία... Δυστυχώς, σήμερα η Ευρώπη μοιάζει όλο και περισσότερο με την καταστροφική, διχασμένη Ευρώπη της δεκαετίας του ’30».

Το πρώτο βραβείο της βραδιάς απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Κοντοβράκη και τον Γιώργο Καρναβά, που είδαν την εταιρεία παραγωγής τους, την Heretic, να βραβεύεται με το Eurimages Co-Production Award: "Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε πάνω στη σκηνή, μπροστά σε όλους εσάς, τους ανθρώπους που κάνετε ταινίες και υπήρξατε έμπνευση για εμάς. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε σημαντικοί. Θέλουμε να αφιερώσουμε αυτό το βραβείο σε όλους εκείνους που δουλέψαμε μαζί όλο αυτό τον καιρό και οι οποίοι στάθηκαν δίπλα μας σε καλές και κακές εποχές».\

Σχεδόν όλοι οι βραβευμένοι μίλησαν για την Ευρώπη, για την άνοδο του φασισμού, για τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης, της δημοκρατίας. Ο Ρέιφ Φάινς, παραλαμβάνοντας το ειδικό τιμητικό βραβείο, είπε ότι μπορεί να είναι και Άγγλος, και Ευρωπαίος: "Περιμένοντας την αποψινή τελετή, αναρωτιόμουν τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος. Είναι το αίσθημα της κοινής Ιστορίας, των κοινών πληγών... Στην Αγγλία αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ο θόρυβος του διχασμού".

Καλύτερος Ευρωπαίος ηθοποιός αναδείχθηκε ο Μαρτσέλο Φόντε για την ερμηνεία του στο «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε, ενώ το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας κέρδισε η Τζοάνα Κούλιγκ για τον "Ψυχρό πόλεμο". Το Βραβείο της Καλύτερης Ευρωπαϊκής Κωμωδίας απέσπασε η ταινία «O θάνατος του Στάλιν» του Αρμάντο Ιανούτσι. Η ταινία του Λούκας Ντοντ «Girl» απέσπασε το Βραβείο FIPRESCI, ενώ το People' s Choice Award δόθηκε στο «Να με φωνάζεις με τ' όνομά σου» του Λούκα Γκουαντανίνο. Το Βραβείο Animation πήγε στο «Another Day of Life» των Ραούλ ντε λα Φουέντε και Ντέιμιαν Νένοφ, ενώ το Βραβείο Nτοκιμαντέρ δόθηκε στο "Bergman - A Year in the Life" της Τζέιν Μάγκνουσον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL