Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

"Since she"

"Since she": για την Πίνα Μπάους

Ο κόσμος του Δημήτρη Παπαϊωάννου συναντά το σύμπαν της Πίνα Μπάους μέσα από την παράσταση "Since she" που παρουσιάζεται από τις 18 Δεκεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Εννέα χρόνια μετά την αιφνίδια απώλεια της Μπάους, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ Adolphe Binder, προσκάλεσε για πρώτη φορά έναν χορογράφο εκτός του σχήματος να χορογραφήσει το θρυλικό ανσάμπλ.

Αποδεχόμενος τη μεγάλη πρόκληση ο Παπαϊωάννου καταφέρνει στο "Since she", με τις χαρακτηριστικές, μαγικές εικόνες του, να αποτίσει φόρο τιμής στη μεγάλη Πίνα και, ταυτόχρονα, να ξαναδώσει ζωή στην κληρονομιά που εκείνη άφησε στον χορό.

Η ετήσια διάλεξη στη μνήμη Νίκου Πουλαντζά

"Το μέλλον ως ανοιχτό ερώτημα στη Ρόζα Λούξεμπουργκ: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, διεθνισμός ή εθνικισμός" είναι ο τίτλος της ομιλίας του Μικαέλ Λεβί που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16, στο πλαίσιο της ετήσιας διάλεξης στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά, που έχει θεσμοθετήσει το Ινστιτούτο Πουλαντζάς.

Ο ομιλητής τον οποίο θα παρουσιάσει ο Αριστείδης Μπαλτάς, που έχει διδάξει στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι, είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ και του Οικοσοσιαλιστικού Διεθνούς Δικτύου καθώς και συγγραφέας του Οικοσοσιαλιστικού Μανιφέστου (μαζί με τον Joel Kovel). Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και στη νοηματική γλώσσα, καθώς και ζωντανή αναμετάδοση από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου: http://poulantzas.gr/

Το “Γαλάζιο Πουλί” στο Μέγαρο Μουσικής

Το “Γαλάζιο Πουλί” του Μορίς Μέτερλινκ, κάνει πρεμιέρα στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, με τη Σμαράγδα Καρύδη και τον Αιμίλιο Χειλάκη που ζωντανεύουν τον παραμυθένιο κόσμο του ονείρου και του μυστηρίου υπό τους ήχους των μουσικών της Καμεράτας - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, που διευθύνει ο Πάνος Βλάχος.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης, όπου συνυπάρχουν επίσης χορευτές και παιδιά, υπογράφει η Σοφία Σπυράτου και το κείμενο διασκεύασε ο ποιητής Στρατής Πασχάλης. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τους σκοπούς του «Όλοι μαζί μπορούμε».

Το “Once” στην Εναλλακτική της Λυρικής

Βασισμένο στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζον Κάρνεϊ, το διάσημο μιούζικαλ “Once” κάνει πρεμιέρα στην Εναλλακτική της Λυρικής, στις 20 Δεκεμβρίου, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Το έργο σε κείμενο Έντα Ουόλς και μουσική - στίχους Γκλεν Χάνσαρντ, Μαρκέτα Ιργκλόβα και σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση έχει πρωταγωνιστές τους Μαρίνα Σάττι και Αποστόλη Ψυχράμη. Το πολυβραβευμένο με οκτώ Βραβεία Τόνι μιούζικαλ θα συνεχισθεί έως και τις 20 Ιανουαρίου.

Το “νερένιο” ημερολόγιο του Νέου Ηρακλείου

Ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος του Νέου Ηρακλείου Αττικής «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» αφιερώνει το ημερολόγιό του για το 2019, σε υδάτινες διαδρομές, υπόγειες και επίγειες, αρχαίες και νεότερες. Τίτλος του ημερολογίου, που η παρουσίασή του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου», Κουντουριώτου 18 και Νεότητος, είναι “Ηράκλειο Αττικής: Υδάτινες διαδρομές από τον Αδριανό μέχρι σήμερα”. Θα μιλήσουν οι Παναγιώτης Δευτεραίος και Όλγα Δακουρά - Βογιατζόγλου, ενώ θα χαιρετίσει η γενική διευθύντρια Συντονισμού και Υποστηρικτικών Λειτουργιών της ΕΥΔΑΠ Έφη Νεστορίδη.

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

Για τον Κωστή Χατζημιχάλη

Την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, στις 12 μ. στην αίθουσα τελετών του κτηρίου βιβλιοθήκης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, θα παρατεθεί εκδήλωση προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Κωστή Χατζημιχάλη.

"Καλλίπολη" στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Η ταινία του Peter Weir “Καλλίπολη”, προβάλλεται την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, στις 11.30 π.μ. στο Ιστορικό Μουσείου Κρήτης. Θα την προλογίσει ο Νίκος Τσαγκαράκης. Στις 10.30, η αρχαιολόγος - μουσειολόγος Φανή Καμπάνη θα ξεναγήσει τους επισκέπτες στη μόνιμη έκθεση Εικόνων 15ου - αρχών 20ού αιώνα από τη Συλλογή Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη.

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, από 7.30 έως 9.30 μ.μ., στον Πύργο Βιβλίων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Το μέλλον του παρελθόντος της ελληνικής μετανάστευσης και διασποράς».

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Τα βιβλία της Τζένης Κολλάρου - Καλλέργη “Ανεκπλήρωτες επιθυμίες” και “Οι προδομένες” (εκδ. Ωκεανός) παρουσιάζονται τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Χαιρετίζουν οι Ειρήνη Νταϊφά, Ιωάννης Μαρωνίτης και παρουσιάζουν οι Νίκος Κυριαζής, Νίκος Μαρκάτος, Ελένη Κεκροπούλου. Συντονίζει η Ζήνα Κουτσελίνη. Διαβάζει ο Τέλης Ζώτος. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τις Νίκη Γκουντούμη, Λιλή Τέγου.

 

Σάσσα Πούλκου

Το βιβλίο της Σάσσας Πούλκου “Το ποτάμι ανάμεσα στα δέντρα” παρουσιάζεται τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ. στο Σπίτι του Ηθοποιού από τον Θεοδόση Πελεγρίνη. Διαβάζουν οι Ηλίας Λογοθέτης και Μαρία Κανελλοπούλου. Παναθηναίων 5 και Αλκαμένους 175, Κάτω Πατήσια.

 

Αλέξης Ηρακλείδης

Το βιβλίο του Αλέξη Ηρακλείδη “Το Μακεδονικό Ζήτημα 1878 - 2018. Από τις εθνικές διεκδικήσεις στις συγκρουσιακές εθνικές ταυτότητες” (Θεμέλιο) παρουσιάζεται την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου από τους Σωτήρη Βαλντέν, Γιώργο Κακλική, Μαριλένα Κοππά και Νίκο Φίλη.

 

Στου Ζωγράφου

Συνεχίζονται στου Ζωγράφου οι εορταστικές εκδηλώσεις την Κυριακή 16.12 στο Αλέκα με την όπερα κουκλοθεάτρου της Λυρικής για παιδιά “El retablo de maese Pedro”, στις 6 μ.μ. Την Τετάρτη στον ίδιο χώρο μουσική παράσταση με τον Κώστα Λειβαδά και την Πέμπτη 20.12 ο Μανώλης Λιδάκης.

Σταμάτης Κραουνάκης

Ο Σταμάτης Κραουνάκης τραγουδά τραγούδια αγάπης για την ενίσχυση της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS την Τρίτη 18.12, στις 9.30 μ.μ. στο Κολλέγιο Αθηνών.

Το ορατόριο “Ρέκβιεμ για τις σφαγές των ναζί”

Το ορατόριο «Ρέκβιεμ για τις σφαγές των ναζί» ανεβαίνει τη Δευτέρα 17.12, στις 8.30 μ.μ. στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής σε μουσική σύνθεση Κώστα Μουστάκα, λιμπρέτο Μάρκου Χαρίτου, τη μέτζο σοπράνο Μαρίτα Παπαρίζου, τον βαρύτονο Πέτρο Σαλάτα και αφηγητές τους Αναστασία Πολίτη και Γιάννη Σταματίου. Συμμετέχει η "Symfonietta" Αθηνών. Είσοδος ελεύθερη.

 

“Σταχτοπούτα” από τα Μπαλέτα Μόντε Κάρλο

Τη φαντασμαγορική παράσταση “Σταχτοπούτα” παρουσιάζουν τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη από την Παρασκευή 21 έως το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου

“Αμάλ και νυχτερινοί επισκέπτες”

Το έργο «Αμάλ και νυχτερινοί επισκέπτες» του Τζανκάρλο Μενότι παρουσιάζουν οι μουσικοί της Καμεράτας - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.

Ο “Καρυοθραύστης” στο Christmas Theater

Ο “Καρυοθραύστης”, με τη δημοφιλή μουσική του Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται από τις 19 έως και τις 30 Δεκεμβρίου στο Christmas Theater και το Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου της οδού Βεΐκου, από τα Εθνικά Μπαλέτα της Αγίας Πετρούπολης με σολίστ από τα μπαλέτα Μαριίνσκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL