Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Σύντομα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύντομα

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ το αφιέρωμα «Αίμα και θρήνος στα Καλάβρυτα». Πρόκειται για ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1988, με θέμα την τραγωδία που εκτυλίχθηκε τον Δεκέμβριο του 1943 στο τρίγωνο Καλάβρυτα, Κερπινή, Ρογοί, με κορύφωση τη μαζική εκτέλεση Καλαβρυτινών από τις ναζιστικές δυνάμεις στις 13/12/1943. Διασωθέντες μεταφέρουν τη φρίκη που έζησαν, ενώ μιλούν επίσης ο πρώτος σύμβουλος πρέσβεως της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Χέρμπερτ Χόφμαν-Λος, καθώς και ο δήμαρχος Καλαβρύτων Παναγιώτης Πόλκας. Σπάνια πλάνα αρχείου συμπληρώνουν την αφήγηση των γεγονότων.

“Χριστουγεννιάτικη ιστορία” σε απευθείας σύνδεση

Απευθείας μετάδοση της παράστασης «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Τσάρλς Ντίκενς, που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, παρουσιάζεται μεθαύριο Σάββατο σε Αμοργό, Παξούς, Ορεστιάδα, Φούρνους και Ικαρία. Πρόκειται για μια συνεργασία του Καναλιού της Βουλής των Ελλήνων και του Εθνικού Θεάτρου μέσω της οποίας πολίτες ακριτικών και παραμεθόριων περιοχών να μπορούν να παρακολουθούν παραστάσεις σε απευθείας σύνδεση και με ελεύθερη είσοδο.

Για την εύλογη αμοιβή

Θέση στο ζήτημα της εύλογης αμοιβής παίρνει και το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΥΕΔ, οι εκπρόσωποι δηλαδή του υπο ίδρυση νέου μεγαλύτερου ανεξάρτητου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των Ελλήνων συνθετών, στιχουργών, δικαιούχων, καλώντας τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας "να σεβαστεί τον νόμο που η ίδια του η κυβέρνηση ψήφισε". Στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει "απαράδεκτες τις μεθοδεύσεις εκ μέρους του να καταργηθεί η ελάχιστη αποζημίωσή μας από τα ψηφιακά μέσα τα τάμπλετς και τα έξυπνα τηλέφωνα" και ενώνει τη φωνή του "με αυτές όλων των άλλων ελληνικών ΟΣΔ στη διαμαρτυρία για τις εχθρικές στους Έλληνες καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού κινήσεις του".

«Βία και πολιτική»

Το βιβλίο «Βία και πολιτική: Ιδεολογίες, ταυτότητες, αναπαραστάσεις» (εκδ. Cambridge Scholars), σε επιμέλεια Αντώνη Αμπούτη, Μάριου και Σάκη Δημητριάδη, Θεοδώρας Κωνσταντέλλου, Μαρίας Μάμαλη και Βαγγέλη Σαράφη, παρουσιάζεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ στις 7.30 μ.μ., στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Σκουφά 45). Θα μιλήσουν οι Κατερίνα Γαρδίκα, Νίκος Γιαννακόπουλος, Αθηνά Συριάτου, και εκ μέρους των επιμελητών οι Αντώνης Αμπούτης και Μάριος Δημητριάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL