Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για το πνευματικό και συγγενικό δικαίωμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για το πνευματικό και συγγενικό δικαίωμα

Στην εποχή μας που η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται, διακινούνται, διαμοιράζονται τα έργα τέχνης και εν γένει οτιδήποτε υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα, οι νομοθεσίες οφείλουν να εναρμονίζονται με αυτούς τους νέους τρόπους αναπαραγωγής και χρήσης των έργων αυτών.

Η νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, που επικαιροποιήθηκε πολύ πρόσφατα στη χώρα μας, προβλέπει ποσοστιαία εύλογη αμοιβή υπέρ των πνευματικών και συγγενικών δημιουργών από την πώληση συσκευών, που δίνουν στο χρήστη τους τη δυνατότητα να αναπαράγει ή να αποθηκεύει, για ιδιωτική χρήση, έργα που νομίμως έχει αποκτήσει.

Η διάταξη αυτή, της οποίας η αναστολή εφαρμογής στέρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τους δημιουργούς από τη νόμιμη αμοιβή τους, πρέπει να εφαρμοστεί όπως ο νόμος ορίζει. Δεν μπορεί να την ακυρώσει καμία κατά παραγγελία έρευνα με επιδέξια κατασκευασμένα ερωτήματα, ούτε να χαρακτηρίζεται εκ του πονηρού φόρος.

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε με προτάσεις στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα και στήριξε τα δίκαια αιτήματα των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, ιδιαιτέρως μάλιστα το ζήτημα της εύλογης αμοιβής από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών αποθήκευσης ή αναπαραγωγής έργων υποκείμενων σε πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Θεωρούμε επομένως απαράδεκτη οποιαδήποτε συζήτηση για μη εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης.

Η γραμματεία του Τμήματος Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL