Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Σύντομα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύντομα

"Τα ιστορικά" για τον Άγγελο Δεληβορριά

Σε μια εμβληματική μορφή του ελληνικού πολιτισμού, τον Άγγελο Δεληβορριά, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο, αφιερώνει το περιοδικό "Τα ιστορικά" την τιμητική εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της Κουμπάρη 1 (7 μ.μ.), με αφορμή το αφιερωματικό νέο τεύχος του. Στην εκδήλωση με τίτλο "Άγγελος Δεληβορριάς - Το διαρκές παρόν του πολιτισμού" θα μιλήσουν ο Πέτρος Θέμελης, ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας, ο Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Έφορος Αρχαιοτήτων ε.τ., και ο Νίκος Ξυδάκης, βουλευτής Β' Αθηνών, πρώην υπουργός.

Θα χαιρετίσουν η Ειρήνη Γερουλάνου, πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, η εκδότρια Άννη Ραγιά και θα συντονίσει ο ιστορικόςΔημήτρης Αρβανιτάκης.

Ο ζωγράφος του Ιλίου Μελάθρου

Έκθεση αφιερωμένη στον Σλοβένο ζωγράφο του Ιλίου Μελάθρου Γιούρι Σούμπιτς, που φιλοτέχνησε τον τοιχογραφημένο διάκοσμο του κτηρίου, εγκαινιάζεται στη 1 μ.μ. το μεσημέρι στο Νομισματικό Μουσείο. Οι οροφογραφίες, οι τοιχογραφίες και ο γραπτός διάκοσμος χαρακτηρίζονται από την αναπαραγωγή θεμάτων κατοικιών της Πομπηίας και την αναγραφή επιλεγμένων αποσπασμάτων από έργα Ελλήνων συγγραφέων. Στα εγκαίνια θα παραστούν οι υπουργοί Πολιτισμού Ελλάδας και Σλοβενίας.

Μεσαιωνικοί θησαυροί από την Πολωνία

Έκθεση με τίτλο «Μεσαιωνικοί θησαυροί από το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας» εγκαινιάζεται απόψε στις 7.30 μ.μ. στο Βυζαντινό Μουσείο. Στην έκθεση παρουσιάζονται κοσμήματα και εξαρτήματα ένδυσης, τα οποία χρονολογούνται στον 11ο έως τον 13ο αιώνα και προέρχονται από την Πολωνία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Η έκθεση αναπτύσσεται σε εννέα θεματικές ενότητες, ενώ ξεχωριστή ενότητα αποτελεί ο «Θησαυρός του Borucin», ένα σύνολο πολύτιμων αντικειμένων που χρονολογούνται στον 11ο αιώνα και βρέθηκαν στο Borucin στην κεντρική Πολωνία. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Ιανουαρίου.

Πέθανε η αρχαιολόγος Ειρήνη Ψαρρά

Η αρχαιολόγος Ειρήνη Ψαρρά, η οποία εργαζόταν στη διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, που πέθανε το απόγευμα της Δευτέρας, κηδεύεται στη 1 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του το υπουργείο Πολιτισμού εκφράζει οδύνη για την απώλεια της αρχαιολόγου και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL