Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

Λένα Πλάτωνος

Υπάρχουν άραγε λευκά νυχτοπούλια;

Μια παράσταση που δημιούργησε ειδικά για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει στις 7 Δεκεμβρίου η Λένα Πλάτωνος. Η παράσταση περιλαμβάνει σε πρώτη εκτέλεση την καινούργια δουλειά της, που είναι μελοποιημένη ποίηση του Στάθη Γουργουρή από το βιβλίο του "Εισαγωγή στη Φυσική" και συγκεκριμένα μέσα από την ενότητα "Υπάρχουν άραγε λευκά νυχτοπούλια;". Θα ακουστούν επίσης κομμάτια από προηγούμενη δουλειά της, μελοποίηση ποιημάτων της Έμιλι Ντίκινσον, καθώς και τραγούδια από όλη τη δισκογραφία της. Μαζί με τη Λένα Πλάτωνος θα βρίσκονται οι Γιάννης Παλαμίδας και Αθηνά Ρούτση. Στις 9 μ.μ.


"Εσύ κι εγώ ξέρουμε"

Μια διάσημη και πρωτοποριακή ομάδα χορού, που αποτελείται από άτομα με και χωρίς αναπηρία, οι Καντούκο, εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, κατά την οποία το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει τη δράση "Πολιτισμός, η κοινή μας προσδοκία - Άτομα με και χωρίς αναπηρία". Στην παράσταση "Εσύ κι εγώ ξέρουμε", σε χορογραφία της Arlene Phillips, χορεύουν oι Joel Brown και Laura Patay. Εκτός από την παράσταση, με ελεύθερη είσοδο, στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο σεμινάρια χορού και εργαστήρια από τις 5 έως τις 7.30 μ.μ. Επιμέλεια Κατερίνα Κασσιούμη.


"Μετά τη Βαβέλ"

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η έκθεση "Μετά τη Βαβέλ", δεύτερο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας "Η άγραφη βιβλιοθήκη", υπό την επιμέλεια της Άννας Καφέτση, που φιλοξενεί έως τις 10 Μαρτίου περίπου 100 έργα 25 πολύ σημαντικών διεθνών καλλιτεχνών, αρκετοί από τους οποίους θα βρεθούν στην Αθήνα, όπως ο Gary Hill. Η δεύτερη ενότητα της τριλογίας συνιστά μεταφορά μιας μεταμπορχεσιανής Βιβλιοθήκης της Βαβέλ και έχει συλληφθεί ως ένας λαβύρινθος. Στην έκθεση, που εστιάζει στα βιβλία και τα κείμενα μέσα από τη φυσική, υβριδική ή άυλη μορφή τους, παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, εγκαταστάσεις και βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά έργα και performances.


Το Μαύρο Θέατρο της Πράγας

Το περίφημο Μαύρο Θέατρο της Πράγας, με ηθοποιούς που είναι συγχρόνως κουκλοπαίκτες, μίμοι και χορευτές, έρχεται στην Αθήνα από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου (Βεΐκου) για να παρουσιάσει μια παράσταση με τα ωραιότερα παραμύθια. Η παράσταση έχει τίτλο "Ανθολογία" και περιέχει σκηνές από τις καλύτερες παραστάσεις, μεταξύ των οποίων "Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων", "Πίτερ Παν", "Ιπτάμενο Ποδήλατο".


Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά

Πρεμιέρα για το αειθαλές 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και τη 18η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, που πραγματοποιείται 1-8 Δεκεμβρίου. Έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεων ο Πύργος, αλλά και πολλές ακόμα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου καθώς και δεκάδες χωριά. Η έναρξη γίνεται με τη νέα ταινία του Γιάνικ Χάστρουπ "Η Σιρκλίν, η Κοκό και ο άγριος ρινόκερως", την Κυριακή 2.12, στις 11 π.μ., σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αίγιο, Κόρινθο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Καλαμάτα. Την ίδια ώρα κάνει πρεμιέρα το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου με 74 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ταινίες κινουμένων σχεδίων και live action από 30 χώρες για παιδιά και εφήβους από 3 έως 18 χρόνων. Ταινία έναρξης "Η Dilili στο Παρίσι" του Μισέλ Οσελό, παρουσία του σκηνοθέτη.

"Ο εγγονός της Άννας"

Το βιβλίο "Ο εγγονός της Άννας" του Γιώργου Μπουγελέκα παρουσιάζεται τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Ιωνικού Συνδέσμου (Τσουρουκτσόγλου 1 και Λ. Ηρακλείου 251, Νέα Ιωνία) από τους Δέσποινα Παπαδοπούλου και Μενέλαο Χαραλαμπίδη. Συντονίζει ο Νίκος Σερβετάς και αποσπάσματα διαβάζει η Όλγα Αθανίτη.


Εγκαίνια βιβλιοθήκης ΕΣΗΕΑ

Σήμερα, Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στις 12 μ., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει την ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη της Ενώσεως Συντακτών έπειτα από δύο δεκαετίες που παρέμενε κλειστή.

"Άλλος τόπος επικοινωνίας και πολιτισμού"

Ο "Άλλος τόπος επικοινωνίας και πολιτισμού" διοργανώνει διάλεξη του Λάμπρου Λιάβα με θέμα "Εισαγωγή στην ελληνική αστική λαϊκή μουσική" την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής "Ηλέκτρα Αποστόλου" (Κουντουριώτου 18 και Νεότητας).

Βιβλίο

Το βιβλίο της Μαρίνας Ρήγου "Από την ψηφιακή επανάσταση στην ψηφιακή επιτήρηση - Νέα μέσα, δημοσιότητα και πολιτική" (εκδ. Σιδέρης) παρουσιάζεται τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5), στις 6 μ.μ., από τους Κωνσταντίνο Μενουδάκο, Αναστάσιο Ιωάννη Μεταξά, Νίκο Φίλη και Δημήτρη Χαραλάμπη.

Μαντλέν Πεϊρού

Η Μαντλέν Πεϊρού επιστρέφει στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου για μια τζαζ χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Christmas Theater, στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου (Βεΐκου).

 

Vinyl is Back

Το Vinyl is Back πραγματοποιείται στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Cine Κεραμεικός με ελεύθερη είσοδο.

 

Στο ΚΠΙΣΝ

Δράσεις για Άτομα με Αναπηρία οργανώνει από σήμερα Κυριακή το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως ιστιοπλοΐα στο Κανάλι, street soccer 5x5, pétanque, καγιάκ, δημιουργική ενόργανη, αθλοπαιδιές στο Πάρκο και στιβομαχίες. Στις 9 μ.μ., στον Φάρο, πραγματοποιείται συναυλία από τη Λένια Ζαφειροπούλου.

Τα χαϊκού του Παρασκευά Καρασούλου

Η ποιητική συλλογή του Παρασκευά Καρασούλου "Polaroid - Ποιήματα Χαϊκού", παρουσιάζεται την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, στις 8.30 μ.μ., στον Ιανό από τον ίδιο. Διαβάζει ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και συντονίζει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Σταδίου 24.

 

Yrsa Sigurdardóttir

Η συγγραφέας Yrsa Sigurdardóttir επισκέπτεται την Αθήνα την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο Public Café Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1).

Ημερίδα

"Σύγχρονες συνταγματικές προκλήσεις: Προς μια αριστερή και προοδευτική αναθεώρηση" είναι ο τίτλος της ημερίδας που διοργανώνεται τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, 5-9 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7 (6ος όροφος), από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς. Μετέχουν οι Μιχάλης Καλογήρου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Ευθύμης Παπαβλασόπουλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Πουλαντζάς, Κώστας Γαβρόγλου και Σία Αναγνωστοπούλου.

Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης

Η Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης, που ιδρύθηκε από την οικογένεια του δημιουργού, εμφανίζεται στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, στις 8.30 μ.μ., με ερμηνεύτριες τη Δήμητρα Γαλάνη και τη Νατάσσα Μποφίλιου.

Βιβλίο

Το βιβλίο του Γιάννη Παντελάκη "Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας - 20+1 ιστορίες κιτρινισμού" (εκδ. Θεμέλιο) παρουσιάζεται την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Θα μιλήσουν οι Ηλίας Νικολακόπουλος, Ιωάννα Σωτήρχου και Δημήτρης Χριστόπουλος. Θα συντονίσει ο Χρήστος Μαχαίρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL