Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

Η αυτοβιογραφία του Κώστα Γαβρά

Ο Κώστας Γαβράς συνόψισε την κοσμοθεωρία του στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατον να πας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκούτενμπεργκ, σε μτφ. Ωρίωνα Αρκομάνη, και καταγράφει όλα όσα έζησε τα τελευταία 60 χρόνια. Ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης θα παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στις 7 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Ζουμπουλάκης και ο συγγραφέας. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδας.

Αφιέρωμα στον Θ. Τερζόπουλο

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών του, οργανώνει αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Θόδωρο Τερζόπουλο, παρουσιάζοντας μια επιλογή από τις παραστάσεις του.

Το αφιέρωμα ξεκινά την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ., με την προβολή της ιστορικής παράστασης «Βάκχες» του Ευριπίδη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 17 Ιουνίου του 1986, στο αρχαίο θέατρο Δελφών και στη συνέχεια παίχτηκε 400 φορές στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
 

«RefugeesIΝ: Προσφυγικό και Κινηματογράφος»

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες διοργανώνει το φεστιβάλ κινηματογράφου «RefugeesIΝ: Προσφυγικό και Κινηματογράφος», την Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, στον πολυχώρο Bios. Μερικά από τα ζητήματα που θα εξερευνήσει είναι το πώς αποτυπώνει η ματιά των κινηματογραφιστών την πρόσφατη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και ποια η αξία αυτής της αφήγησης για τους πρόσφυγες. Κι ακόμα, πώς καταγράφουν οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τις πατρίδες τους τις προσωπικές τους Οδύσσειες, πώς επικοινωνούν το ταξίδι τους αλλά και την προσπάθειά τους να ενταχθούν σε μια νέα χώρα, όταν τους δίνονται τα μέσα να δημιουργήσουν οι ίδιοι τις ταινίες τους.

Εκδήλωση για τον Θανάση Βαλτινό

Το Σπίτι της Κύπρου, τιμώντας τον Θανάση Βαλτινό, διοργανώνει αφιέρωμα στο έργο του, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. επί της Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος και θα μιλήσουν οι Γιώργος Γεωργής, με θέμα "Η μετανάστευση μέσα από το 'Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη' και το 'Ημερολόγιον του Βίου μου'", Λεύκιος Ζαφειρίου, με θέμα "Σχόλια στο 'Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη. Βιβλίο δεύτερο: Βαλκανικοί - '22'", Δημήτρης Παϊβανάς, με θέμα "Το 'Ημερολόγιο της Αλοννήσου'" και Γιώργος Αριστηνός, με θέμα "Ο τελευταίος Βαρλάμης". Το πρόγραμμα θα συντονίσει η Νάντια Στυλιανού.


Ο Τζων Μίλμπανκ στο Μέγαρο

Η σειρά διαλέξεων «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Megaron Plus σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπερίμπεκ (Πανεπιστήμιο Λονδίνου) συνεχίζεται την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. με τον Τζων Μίλμπανκ, ομότιμο καθηγητή Θεολογίας, Πολιτικής και Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Ο διακεκριμένος Βρετανός ακαδημαϊκός θα προσεγγίσει το θέμα «Μεταφιλελευθερισμός, λαϊκισμός και η Αριστερά» (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση). Την επιμέλεια του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» έχει ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Μπερίμπεκ. Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 5.30 μ.μ.

 

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

«Μην προσπερνάς την έμφυλη βία»

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, το Κέντρο Διοτίμα διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης της καμπάνιας «Don’t Skip - Μην προσπερνάς την έμφυλη βία» σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21.

“Λαμπράκηδες” στο Περιστέρι

Η πρώτη αθηναϊκή προβολή του νέου ντοκιμαντέρ του Χρήστου Σκούρα "Λαμπράκηδες" θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί, στο συνεδριακό κέντρο του δημαρχείου Περιστερίου.

Για το “Ματαρόα” στη Λάρισα

Εκδήλωση του Τμήματος Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας πραγματοποιείται τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο με τίτλο «Ματαρόα, η ιστορία του πλοίου της γυναίκας με τα μεγάλα μάτια». Ομιλήτριες θα είναι η Άννα Φιλίνη και η Βασιλική Λάζου. Συντονίζει η Πόλυ Κρημνιώτη. Χαιρετισμό θα απευθύνει η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας Χρύσα Βουλγαράκη.

Βιβλίο

Η ποιητική συλλογή της Κατερίνας Θανοπούλου “Άπνοια Μνήμη” (εκδ. Άπαρσις) παρουσιάζεται την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, στις 7.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα", Ηρακλειδών 66, Θησείο. Μιλούν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Νάντια Βαλαβάνη, Θανάσης Νιάρχος και Άννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου. Απαγγέλουν οι: Πέπη Ρηγοπούλου, Κώστας Καρτελιάς, Αγγελική Κασόλα, Βασίλης Οικονόμου, Χριστίνα Τούμπα. Παρέμβαση από τον Βασίλη Καλαμαρά. Συντονίζει ο Αντρέας Ροδίτης. Τραγούδια ερμηνεύει ο Κώστας Θωμαΐδης

Συναυλία

Συναυλία της Πηγής Λυκούδη με τίτλο «Κράτα στην αγκαλιά σου το παιδί» και «Νανούρισμα στον γιο μου» πραγματοποιείται στον «Παρνασσό» την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. Θα ερμηνεύσουν οι Alexandra Gravas, Γεωργία Αγγέλου και Κώστας Χατζηκυριάκος - Σβώκος. Τα έσοδα θα διατεθούν για το κοινωνικό έργο των Lions.

«Ο Φίλιπ Ροθ και η Εβραϊκότητα»

Εκδήλωση με θέμα «Ο Φίλιπ Ροθ και η εβραϊκότητα» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138 με ομιλητές τους Σταύρο Ζουμπουλάκη, Ηλία Μαγκλίνη και Κατερίνα Σχινά. Συντονίζει ο Μωυσής Ελισάφ.

Συνέδριο

Το συνέδριο «Η σχέση Επιστήμης και Ορθοδοξίας: παρελθόν - παρόν - μέλλον» πραγματοποιείται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου.

Ο Αντρί Σνερ Μάγκνασον στην Αθήνα

Ο Ισλανδός συγγραφέας Αντρί Σνερ Μάγκνασον δίνει διάλεξη με θέμα «Γράφοντας για τα παιδιά και τους νέους του ταλαίπωρου πλανήτη μας. Ένα σεντούκι του χρόνου στον μπλε πλανήτη» την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μαζί του συνομιλούν η Σοφία Βγενοπούλου και ο Φίλιππος Μανδηλαράς.

«Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης υπό την βασιλικήν δρυν»

Το έργο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης υπό την βασιλικήν δρυν», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στο Θέατρο “Αντιγόνη Βαλάκου” της Καβάλας, απόψε και αύριο στις 9 μ.μ.

Σεμινάριο

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων διοργανώνει στις 28 Νοεμβρίου σεμινάριο σχεδιασμού πολιτιστικών εκπαιδευτικών δράσεων σε καταστήματα κράτησης, με τίτλο "Πολιτισμός χωρίς δεσμά". Στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (Αγίων Ασωμάτων και Ψαρομηλίγκου 33, στο Θησείο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL