Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ενόψει αποχώρησής της η Κ. Κοσκινά παρουσίασε το πρόγραμμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης / Απολογισμός χωρίς έγκριση...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενόψει αποχώρησής της η Κ. Κοσκινά παρουσίασε το πρόγραμμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης / Απολογισμός χωρίς έγκριση...

Γνωρίζοντας ότι η θητεία της δεν ανανεώνεται, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού έχει προχωρήσει σε προκήρυξη της θέσης νέου διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η νυν διευθύντρια Κατερίνα Κοσκινά προχώρησε χθες σε απολογισμό του έργου των δύο περασμένων ετών και στην παρουσίαση του προγραμματισμού για τον επόμενο χρόνο, προσδιορίζοντας το άνοιγμα του μουσείου στις αρχές του προσεχούς καλοκαιριού.

Αντιδρώντας, το υπουργείο Πολιτισμού, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει "την απουσία επιχειρησιακού σχεδίου της πλήρους λειτουργίας του ΕΜΣΤ και χρονοδιαγράμματος για την έκθεση της μόνιμης συλλογής του". Κάνει επίσης λόγο για "μη εγκεκριμένο από το Δ.Σ. απολογισμό". "Αντ' αυτών, κατατέθηκε από τη διευθύντρια ένα ντοσιέ με την αλληλογραφία της με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, συμβούλους της πρώην υπουργού κ.λπ.".

Αποκαλύπτει παράλληλα ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. “κ. Παπαναστασίου δήλωσε στην υπουργό ότι ο απολογισμός δεν έτυχε της έγκρισης του Δ.Σ." και αναρωτιέται "γιατί ο απολογισμός που παρουσιάζει η κ. Κοσκινά δεν έχει συζητηθεί και δεν έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΕΜΣΤ; Γιατί η κ. Κοσκινά παρουσίασε στα ΜΜΕ τον προσωπικό της απολογισμό και δεν περίμενε να εγκριθεί ο απολογισμός της διοίκησης του ΕΜΣΤ;". Στην ανακοίνωση το ΥΠΠΟΑ καθησυχάζει ότι "θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση και εντός των προδιαγεγραμμένων προθεσμιών στη δημοσιοποίηση της επιτροπής επιλογής του νέου διευθυντή/ντριας και θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία αυτή, καθώς και όλα όσα είναι αναγκαία προκειμένου να διασωθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου και να λειτουργήσει το ΕΜΣΤ ανοίγοντας στο κοινό τη συλλογή του".

Αναφερόμενη στο επιχειρησιακό σχέδιο, η Κ. Κοσκινά επικαλέστηκε έλλειψη χρηματοδότησης, στελέχωσης και χρονοδιαγράμματος. “Αν δεν έχεις αυτά τα τρία, ενημερώνεις πως δεν μπορείς να το κάνεις για την ώρα και περιμένεις να υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Είμαστε υποστελεχωμένοι, έπρεπε να ανατρέξουμε εκτός και δεν έχουμε ούτε αυτή τη δυνατότητα” πρόσθεσε.

Επιχορηγήσεις

Ως προς το θέμα των επιχορηγήσεων, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ σημείωσε ότι ο διπλασιασμένος τακτικός προϋπολογισμός του 2018 των 800.000 ευρώ δεν επαρκεί ούτε για τη μισθοδοσία, που ανέρχεται σε 950.000 ευρώ, γι' αυτό και το ίδρυμα ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ, “που ανταποκρίθηκε και πριν από λίγες ημέρες λάβαμε την έκτακτη επιχορήγηση των 731.681 ευρώ που θα μας επιτρέψει να καλύψουμε τις ανελαστικές μας δαπάνες για το 2018” όπως είπε. “Σήμερα, που το άνοιγμα είναι προ των πυλών και απολύτως ρεαλιστικό, ο εγκεκριμένος κατατεθειμένος προϋπολογισμός για το 2019 είναι 3.301.911 και αυτός θα καλύπτει πλέον τη μισθοδοσία όπως θα εξελιχθεί με τις νέες συνθήκες, 1.508.875 ευρώ, και το υπόλοιπο είναι οι πολύ μεγαλύτερες αυξημένες ανελαστικές δαπάνες και οι καταστατικοί σκοποί του μουσείου, εκθέσεις, έρευνα, επικοινωνία” διευκρίνισε. “Από τον Iούλιο έχει υποβληθεί ο προϋπολογισμός του 2019 στο υπουργείο και περιμένουμε την έγκρισή του. Το υπουργείο δείχνει να ενδιαφέρεται αφού δίνει έκτακτη χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μην πάμε με βαρίδια στο 2019” υπογράμμισε.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο επιβεβαιώνει το ποσό μιλώντας για "μια αύξηση της τάξης του 100%". Καταλογίζει ωστόσο ότι "το αίτημα της αύξησης δεν αφορούσε το άνοιγμα του μουσείου και δεν συνοδεύτηκε από επαρκή αιτιολόγηση. Ούτε όμως ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός που παρουσίασε η παρούσα διοίκηση του ΕΜΣΤ μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός, αφού αναφέρεται σε περιοδικές εκθέσεις τις οποίες σχεδιάζει η κ. Κοσκινά, αλλά δεν αναφέρει τίποτα σχετικό με τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ. Και τούτο, παρότι από τον Αύγουστο 2018 έχει υπογραφεί το συμφωνητικό δωρεάς των 3 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προς το ΕΜΣΤ με εξάμηνη προθεσμία υλοποίησης".

Καθυστέρηση

Στην ανακοίνωση το ΥΠΠΟΑ διαπιστώνει "ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών στο εξάμηνο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς που είχε εγκριθεί στις 10 Αυγούστου 2018 για τα έργα που προβλέπονται από τη σύμβαση της δωρεάς μεταξύ ΕΜΣΤ και ΙΣΝ, σύμφωνα με το οποίο η επιλογή αναδόχου - εργολάβου θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη τον Σεπτέμβριο του 2018”.

Αναφερόμενος στη σύμβαση που υπεγράφη στις 8 Αυγούστου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Παπαναστασίου εξήγησε ότι “δίνει μια προθεσμία για την υλοποίησή της δώδεκα μήνες. Ξεκινήσαμε αμέσως τις ενέργειές μας να μπουν αυτά σε πράξη, αλλά δυστυχώς η μη κερδοσκοπική εταιρεία που είχε ανατεθεί να διαχειριστεί αυτή τη δωρεά, λόγω της παραίτησης ενός από τα τρία μέλη της, έπαψε να είναι ενεργή και με την ευκαιρία της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου που μας δίνει τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε αυτή την εταιρεία με μια επιτροπή, μπήκαμε σε μια μικρή αλλαγή να ξεκινήσουμε τη διαδικασία να ορίσουμε, να βρούμε τεχνικό σύμβουλο που θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε τη δωρεά. Έχουμε πάρει προσφορές, είμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης του συμβούλου και περίπου σε μία εβδομάδα θα μπορέσει επιτέλους να κατευθύνει την υλοποίηση των έργων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του μουσείου”.

Όσον αφορά το προσωπικό, η Κ. Κοσκινά έκανε λόγο για τους αρχικά 14 υπαλλήλους “που με τις αποσπάσεις και με επιπλέον 19 από τον ΟΔΙΕ έφτασαν στους 37 και σήμερα φθάνουν τους 41. Στόχος είναι να γίνουν 88. Γι' αυτό τον λόγο και μέσω της δυνατότητας από τη διαδικασία της κινητικότητας, διεκδικήσαμε επιπλέον 15 άτομα από τον προσεχή Ιανουάριο. Συμμετέχοντας και στον δεύτερο κύκλο, ευελπιστούμε να έχουμε άλλα έξι άτομα. Το Δ.Σ. ενέκρινε και τη συνεργασία με έξι φύλακες” πρόσθεσε.

“Τα αιτήματα αυτά δεν ολοκληρώθηκαν δεδομένου ότι και η πλήρης λειτουργία του ΕΜΣΤ καθυστερεί πέρα από τις προβλεπόμενες προθεσμίες” απαντά το υπουργείο.

Σε ερώτηση εάν θα διεκδικήσει νέα θητεία μέσω της προκήρυξης που ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ, η Κ. Κοσκινά απάντησε αρχικά ότι ακόμα δεν ξέρει. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι "δεν μπορώ να σας πω όχι, γιατί είναι κάτι που το βρίσκω σωστό και δίκαιο. Οποιαδήποτε δημοκρατικότερη διαδικασία είναι καλύτερη απ' οτιδήποτε άλλο. Αν θα προλάβω κι αν θα αντέχω, ναι”.

Η διευθύντρια του ΕΜΣΤ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό στις εκθέσεις "Εν αρχή ην ο Λόγος" στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας στις 27 Νοεμβρίου, στο έργο "The ballad of forgotten places" των Botto & Bruno στις 4 Δεκεμβρίου κ.ά., κάνοντας λόγο για 60.000 επισκέπτες από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Ιούλιο.

Μάνια Ζούση

Το υπουργείο Πολιτισμού υπογραμμίζει "την απουσία επιχειρησιακού σχεδίου της πλήρους λειτουργίας του ΕΜΣΤ και χρονοδιαγράμματος για την έκθεση της μόνιμης συλλογής του"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL