Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Η. Παπαϊωάννου προς Μ. Ζορμπά: / Οι οπτικές μας γωνίες αποκλίνουν πάρα πολύ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η. Παπαϊωάννου προς Μ. Ζορμπά: / Οι οπτικές μας γωνίες αποκλίνουν πάρα πολύ

Την παραίτηση του και από τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, απαντώντας στην επιστολή της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά.

Ο κ. Παπαϊωάννου εντοπίζει τρεις ανακρίβειες στην επιστολή της υπουργού. Σχετικά με την παραίτησή του αναφέρει ότι "ο διευθυντής του Mουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ) αναλαμβάνει τα καθήκοντα της νέας Διεύθυνσης ΜΦΘ χωρίς χρονοδιάγραμμα προκήρυξης της θέσης, αντίθετα με άλλες Διευθύνσεις του νέου φορέα. Η παραίτηση λοιπόν δεν είναι 'αυτοδίκαιη', όπως αναφέρετε (παρότι θα έπρεπε ίσως να είναι), αλλά ισχύει έως την προκήρυξη της θέσης, όποτε την αποφασίσει το Δ.Σ. του νέου οργανισμού".

Επίσης τονίζει ότι αποδέχτηκε την πρόταση της μεταβατικής διοίκησης του Μomus, να είναι αναπληρωματικός διευθυντής στο πρώτο διάστημα εφαρμογής της συνένωσης, "για να συμβάλω με την όποια εμπειρία μου από το ΜΦΘ. Ζήτησα όμως και έγινε δεκτό το διάστημα να είναι βραχύ, να προκηρυχθεί άμεσα η θέση διευθυντή ΜΦΘ και να μη λαμβάνω κανένα επίδομα ευθύνης. Η ερμηνεία σας για 'αναπλήρωση του εαυτού μου' αδικεί κατάφωρα την πρόθεσή μου να βοηθήσω".

Τέλος, ως τρίτη ανακρίβεια επισημαίνει το γεγονός ότι "δεν θα μπορούσα να κατέχω οργανική θέση στο ΜΦΘ, όπως αναφέρετε, αφού το ΥΠΠΟΑ δεν έχει εγκρίνει τον εσωτερικό κανονισμό και το οργανόγραμμα του φορέα επί σχεδόν είκοσι χρόνια, δεδομένο που αποκλείει ουσιαστικά κάθε δυνατότητα τακτικής πρόσληψης και μετάταξης προσωπικού, στραγγαλίζοντας ουσιαστικά τον φορέα".

Παράλληλα, εκφράζει την έκπληξή του "που θεωρείτε 'μη αρμόζουσα συμπεριφορά' το να διαμαρτύρεται κάποιος από 'ασφαλέστερη' θέση (ακόμα και επί ζημία του) για την εργασιακή ή άλλη συνθήκη του σχετικά ασθενέστερου. Οι οπτικές μας γωνίες εδώ αποκλίνουν πάρα πολύ. Άλλωστε και εσείς από μάλλον 'ασφαλή' θέση κρίνετε τα πράγματα".

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό του Μουσείου, τονίζει: "Αποδέχομαι πως έσφαλα, αν σας υπέδειξα μια λύση μη σύννομη. Καμία 'τακτοποίηση', όμως, προσωπικού δεν ζητήθηκε. Ζητήθηκε να βρεθεί, όχι με τις δικές μου περιορισμένες γνώσεις του υφιστάμενου περίπλοκου νομικού πλαισίου, μια μεταβατική και μόνο λύση για μικρό διάστημα, η οποία θα κρατούσε το ΜΦΘ ζωντανό στην αρχή της νέας περιόδου. Συγχρόνως θα αναγνωριζόταν η μεγάλη προσπάθεια των έκτακτων υπαλλήλων του ΜΦΘ στην ανασυγκρότηση του φορέα (με δύο μόνο προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες). Και πού βλέπετε την αποσιώπηση; Στην επιστολή παραίτησής μου αναφέρομαι ρητά σε 'έκτακτους υπαλλήλους των οποίων οι υπηρεσίες παρέχονται μέσω συμβαλλόμενων εταιρειών"".

Αναφέρει παράλληλα ότι "το ζήτημα του ΜΦΘ είχε γνωστοποιηθεί στις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΠΟΑ, σε άλλους πολιτειακούς παράγοντες, στη Διοίκηση του ΚΜΣΤ, και είχε εισαχθεί μάλιστα σχετική μεταβατική διάταξη στον νόμο ίδρυσης του MOMus, η οποία κατόπιν αφαιρέθηκε", ενώ "το ΥΠΠΟΑ δεν επανήλθε ποτέ με άλλη πρόταση που θα επέλυε ίσως προσωρινά το θέμα".

Επίσης υπογραμμίζει ότι "αν αποσιωπάται κάτι, είναι η έλλειψη μέριμνας του ΥΠΠΟΑ επί σειρά ετών για την κατάσταση στο ΜΦΘ, την τραγική υποστελέχωση, τα σοβαρά διοικητικά και άλλα προβλήματά του", σημειώνοντας πως "αν υποστηρίζετε ότι θα έπρεπε να έχει ανασταλεί η λειτουργία του ΜΦΘ για να αποφευχθούν τυχόν εργολαβικού χαρακτήρα συμβάσεις, παρακαλώ να το πείτε δημόσια".

Ολόκληρη η επιστολή του Ηρακλή Παπαϊωάννου δημοσιεύεται στο avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL