Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Ένα «Αρχέγονο Μέλλον» στην Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα «Αρχέγονο Μέλλον» στην Ιταλία

Με μια τριλογία εκθέσεων σε Παλέρμο, Τορίνο και Τεργέστη συστήνεται στο ιταλικό κοινό, από 16 Νοεμβρίου έως και 3 Φεβρουαρίου, η εικαστικός Βένια Δημητρακοπούλου, γνωστή από τους θηριώδεις «Προμαχώνες» της στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η τριλογία των εκθέσεων με τίτλο “Αρχέγονο μέλλον” θα ξεκινήσει από το Παλέρμο και θα συνεχιστεί στο Τορίνο καταλήγοντας στην Τεργέστη. Σε καθεμιά από τις πόλεις, οι εκθέσεις θα έχουν τους υπότιτλους «Ύλη», «Λόγος» και «Ήχος». Πρώτος σταθμός των έργων στο Παλέρμο θα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπου στο εντυπωσιακό και πρόσφατα ανακαινισμένο αίθριο και στις στοές, σε διάλογο με τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής, η εικαστικός θα επιχειρήσει να αναπτύξει "έναν διάλογο μεταξύ ευθραυστότητας και ανθεκτικότητας, εφήμερου και αιώνιου". Έναν προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο η Αρχαιολογία αποκαλύπτει την ύλη στο παρόν. Κεφάλια ηρώων από πέτρα της Αίγινας θα συνυπάρξουν με νέα έργα όπως τα μαρμάρινα δόρατα. Δίπλα στα σκληρά υλικά η Βένια Δημητρακοπούλου επιλέγει να παρουσιάσει και τους από χειροποίητο κινεζικό χαρτί «Μανδύες του Νέσσου» πάνω στους οποίους είναι γραμμένα με σινική μελάνη λόγια ερωτικά. Παρουσιάζονται επίσης οι “Φυλακτήριοι μανδύες” με «προσευχές» που κατευνάζουν σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) και οι «Σκεπτογραμμές» με σινική μελάνη σε κινεζικό χαρτί.

Στην έκθεση στο Τορίνο, που θα πραγματοποιηθεί στην Gallery της Fοndazione Sandretto Re Rebaudengo από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου, θα παρουσιαστεί το νέο έργο μεγάλων διαστάσεων από ατσάλι και φως, με τίτλο «Επιγραφή», μαζί με μια σειρά από 35 ημερολόγια- σημειωματάρια, αλλά και δύο μανδύες μεγάλου μεγέθους.

Στην Τεργέστη, η έκθεση από 12 Απριλίου έως 14 Ιουνίου, με τίτλο «Ήχος» , θα καταλάβει το Μuseo Sartorio και το Castello di San Giusto. Ένα σύνολο έργων, παλιότερων και νεότερων, με κυρίαρχα εκείνα που έχουν σχέση με τον ήχο, σε συνεργασία με τον καθηγητή Σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνιας Πάμπλο Ορτίζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL