Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Μυρσίνη Ζορμπά / Το σχέδιο για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μυρσίνη Ζορμπά / Το σχέδιο για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού

Το βασικό πλαίσιο του σχεδίου για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού παρουσίασε χθες η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά κατά την ομιλία της στην πρώτη ετήσια συνάντηση του προγράμματος «Πολιτισμός 2030», που διοργανώνει ο οργανισμός Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η κ. Ζορμπά αναφέρθηκε κατ' αρχήν στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της ταυτότητας και της ανάδειξης των πόλεων και των Περιφερειών. Υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας περιφερειακών γραφείων σύγχρονου πολιτισμού στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας. Έκανε λόγο για την Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής που θα πλαισιώσει τον νέο ειδικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού. Μίλησε για την ίδρυση Περιφερειακών Κέντρων Πολιτισμού και τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού της πολιτισμικής πολιτικής σε βάθος δεκαετίας. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμπεριληπτικότητα και συμμετοχικότητα ως άξονα σχεδιασμού της πολιτισμικής πολιτικής, αλλά και τη σημασία της αλλαγής του λόγου περί πολιτισμού. Γνωστοποίησε την πραγματοποίηση ερευνών για τον τρόπο που οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι νέοι, κατανοούν τις έννοιες πολιτισμός και τέχνη και υπογράμμισε πως η πολιτισμική δημοκρατία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του σχεδιασμού της πολιτικής του υπουργείου.

Αναφερόμενη στην Ελευσίνα και αναρωτώμενη “πώς θα αλλάξει η πόλη σε διάρκεια, με αξιώσεις μέσα από τις νέες πολιτικές του πολιτισμού”, έδωσε την απάντηση πως “το στοίχημα είναι να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και με μακρόπνοη προοπτική σε μια σειρά από ζητήματα που θα συμβάλλουν στην αναδιαμόρφωση του πεδίου της πολιτικής του πολιτισμού, όπως να ενθαρρύνει τη διεύρυνση του πεδίου του πολιτισμού, ώστε να συμπεριλάβει τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και τη βιωμένη κουλτούρα. Να ενθαρρύνει τη διεύρυνση της συμμετοχής καλλιτεχνικών ομάδων στην πολιτισμική παραγωγή, να αναπτύξει συμμετοχικές και συμπεριληπτικές πρακτικές, να εστιάσει στη διαθεματικότητα ώστε να δώσει τη δυνατότητα της συμμετοχής σε κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν πολλαπλούς αποκλεισμούς και ανισότητες.

Να δομήσει συνέργειες με ένα δίκτυο πολιτισμικών κέντρων τόσο στην κοινότητα όσο και έξω από αυτήν, να συνδυάσει τη στροφή στην καινοτομία με τη στροφή στην ποιότητα, να συνδεθεί με τα προτάγματα της εθνικής πολιτισμικής πολιτικής, να υποστηρίξει τους δημιουργούς και τη δημιουργικότητα. Να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική κοινότητα, τη μνήμη, τις προσδοκίες και τις ανάγκες της και ταυτόχρονα να επανεξετάζει και να ανανεώνει διαρκώς αυτή τη σύνδεση, ενώ οι δομές και οι δράσεις που θα δημιουργηθούν να είναι προοπτικά βιώσιμες, έτσι ώστε να αλλάξουν η πόλη και οι ζωές των ανθρώπων σταθερά προς το καλύτερο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL