Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Αντρέα Καμιλέρι: / Αντρέα Καμιλέρι: Είμαι τυχερός που είμαι τυφλός, δεν βλέπω τις φάτσες του μίσους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντρέα Καμιλέρι: / Αντρέα Καμιλέρι: Είμαι τυχερός που είμαι τυφλός, δεν βλέπω τις φάτσες του μίσους

“Δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι τύχη να είσαι τυφλός, γιατί δεν βλέπεις κάποιες αηδιαστικές φάτσες που καλλιεργούν το μίσος, που καλλιεργούν ανέμους για να θερίσουμε θύελλες. Δυστυχώς όμως ακούω" τόνισε από τις οθόνες της ιταλικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RAI ο Αντρέα Καμιλέρι, ο συγγραφέας και διανοούμενος της Αριστεράς, σχολιάζοντας την πρόταση της ισόβιας Εβραίας γερουσιαστού και μάρτυρα των στρατοπέδων συγκέντρωσης Λιαλιάνα Σέγκρε για τη δημιουργία μιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής εναντίον του μίσους στον απόηχο του ρατσιστικού και ξενοφοβικού κλίματος που καλλιεργείται στην Ιταλία.

“Οι λέξεις της γερουσιαστού Σέγκρε είναι λέξεις πόνου. Όλες μπορούμε να τις συνυπογράψουμε. Χάνουμε το μέτρο, το βάρος, την αξία της έκφρασης. Οι λέξεις είναι πέτρες. Οι λέξεις μπορεί να μεταλλαχθούν σε σφαίρες. Πρέπει να μετράμε κάθε λέξη που λέμε και κυρίως να σταματήσουμε αυτόν τον άνεμο του μίσους, που είναι πραγματικά φρικτός και απάνθρωπος” τόνισε ο δημιουργός του επιθεωρητή Μονταλμπάνο.

“Γιατί ο άλλος είναι διαφορετικός από εμένα; Ο άλλος δεν είναι κάτι άλλο παρά εγώ στον καθρέπτη. Ακόμη και σήμερα έχουμε την είδηση με έναν τρελό που μπήκε σε μια συναγωγή για να δολοφονήσει έντεκα ανθρώπους ουρλιάζοντας 'θάνατος σε όλους τους Εβραίους'. Συνειδητοποιούμε σε τι επίπεδο μειωνόμαστε όταν όχι μόνο λέμε τέτοια πράγματα, αλλά κάνουμε και τέτοιες πράξεις; Είμαστε χειρότεροι από τα ζώα εάν φθάνουμε σε αυτό. Αυτά τουλάχιστον έχουν την τύχη να μην μιλάνε” συνέχισε ο Καμιλέρι.

“Δεν θέλω να πεθάνω απαισιόδοξος, θέλω να πεθάνω με την ελπίδα ότι τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου θα ζήσουν σε έναν ειρηνικό κόσμο. Πρέπει όλοι οι νέοι να αγωνιστούν για να αποτελέσουν το μέλλον. Είναι στο χέρι τους. Το μέλλον είναι οι νέοι, δεν έχουμε πλέον εμείς το μέλλον στα χέρια μας. Ελπίζω πολύ στις νέες γενιές, πάρα πολύ. Μην με απογοητεύσετε!” συμπλήρωσε ο 93χρονος Καμιλέρι, που στην Ιταλία τον αποκαλούν “εμπεδοκλικό”, από το όνομα του Εμπεδοκλή, γιατί και οι δύο αποτελούν δύο ανήσυχα πνεύματα που γεννήθηκαν στην ίδιο τόπο, τον Ακράγαντα της Νοτίου Ιταλίας, το σημερινό Αγκριτζέντο, στην είσοδο της “Κοιλάδας των Ναών”.

Ο τυφλός σήμερα Καμιλέρι το καλοκαίρι παρουσίασε στο αρχαίο ελληνικό θέατρο των Συρακουσών τη “Συνομιλία με τον Τειρεσία”, για να μεταφέρει τη “συνομιλία” του αυτή με τον επίσης τυφλό μάντη στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 3, 5 και 7 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL