Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Υπ. Πολιτισμού: Σκηνοθέτης με πλούσια προσφορά στο ελληνικό θέατρο ο Γ.Μιχαηλίδης

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης υπήρξε ένας σκηνοθέτης με πλούσια παρουσία και προσφορά στο ελληνικό θέατρο. Το ιδιαίτερο στίγμα του είναι εμφανές ήδη από το ξεκίνημά του, το 1965, και τη δημιουργία του Θεάτρου της Νέας Ιωνίας. Το θέατρο αυτό, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια, αλλά κατάφερε να δώσει ένα εμφανές στίγμα με τις ιδιαίτερες παραστάσεις του, που αγαπήθηκαν από μια ολόκληρη γενιά.

Το θέατρο της Νέας Ιωνίας έγινε κτήμα της ζωής στη γειτονιά, σπάζοντας στεγανά και φέρνοντας με ουσιαστικό τρόπο τον κόσμο σε άμεση επαφή με τη θεατρική τέχνη. Το 1972, μέσα στη δικτατορία, ο Μιχαηλίδης θα δημιουργήσει το Ανοιχτό Θέατρο και παράλληλα εκδίδει το περιοδικό «Ανοιχτό Θέατρο», μηνιαία επιθεώρηση πολιτικού θεάτρου.

Ο μεγάλος αριθμός παραστάσεων που θα ακολoυθήσουν, η ιδιαίτερη σκηνοθετική του προσέγγιση σε κλασικά και σύγχρονα έργα, μαζί με την προσφορά του στη θεατρική διδασκαλία και τη συγγραφή, περιγράφουν την πολύπλευρη προσφορά του στον σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Θ.Μουμουλίδης: Ο Γ.Μιχαηλίδης έζησε και δημιούργησε ανυπότακτος

«Ο Γιώργος Μιχαηλίδης δεν ζει πια ανάμεσά μας. Εκ των κορυφαίων ελλήνων δημιουργών του θεάτρου και της λογοτεχνίας, σημάδεψε όσο ελάχιστοι με το έργο του μια δύσκολη εποχή.

Δημιούργησε ακατάπαυστα από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα, στο χώρο του θεάτρου, της τηλεόρασης και της λογοτεχνίας. 

Πλάσμα σπάνιας ευασθησίας, αφοσιωμένος όσο ελάχιστοι στην τέχνη του. Έζησε και δημιούργησε ανυπότακτος. Σκηνοθέτης, συγγραφέας , αρχιτέκτονας, δάσκαλος δεκάδων ηθοποιών και καλλιτεχνών. Δημιουργός του θεάτρου της Νέας Ιωνίας και του Ανοιχτού θεάτρου.
Για το ελληνικό θέατρο ένα μεγάλο κενό. Για τους Δον Κιχώτες της δημιουργίας ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης υπήρξε ο ακάματος επαναστάτης δημιουργός της ουτοπίας. Έζησε με πάθος, αγνοώντας το κόστος των ονείρων και των επιλογών του.

Εκφράζω την βαθειά μου λύπη στην οικογένειά του. Γιώργο για λογαριασμό πολλών … μια μεγάλη Συγγνώμη… Ας αναπαύεσαι ειρηνικά Εκεί…»

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις